Ana SayfaEkonomiAraştırma: 17 yılda açlık sınırı 5 kattan fazla arttı

Araştırma: 17 yılda açlık sınırı 5 kattan fazla arttı

HABER MERKEZİ – Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, 17 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 5.2 kat arttı.

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından yapılan hesaplamaya göre Temmuz 2020’de dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 385 lira.

Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum rakamı gösteriyor.

Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 8 bin 249 lira olarak gerçekleşti.

BİSAM’a göre, 2003 yılının Temmuz ayında dört kişilik bir aile, günlük minimum 15,3 liraya sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 79,50 liraya sağlıklı beslenebilmekte.

Bu da 17 yıllık zaman zarfında açlık sınırının 5.2 kat arttığını gösteriyor.

Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 4.69 kattır. Buna göre açlık sınırındaki artış genel enflasyondan daha fazladır. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük en az 79.50 TL, aylık 2 bin 385 TL’lik harcama yapması gerekiyor.

Günlük harcamalarda Temmuz 2020’de en yüksek maliyet grubunu ise süt ve süt ürünleri grubu 28,35 liralık harcama gereksinimi ile oluşturmakta.

Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 15,99 lira. Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 12,59 lira, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 5 lira.

Açlık sınırı İstanbul’da 2 bin 564 lira

Araştırma kapsamında üç büyük kente ait Temmuz 2020 dönemi açlık ve yoksulluk sınırı verileri de hesaplandı.

Buna göre İzmir’de açlık sınırı 2 bin 603 lira olarak belirlendi. İzmir’i, İstanbul 2 bin 564 lira açlık sınırı ile takip etmektedir. Ankara’da ise açlık sınırı 2 bin 309 lira olarak tespit edildi.


Araştırma sonuçlarının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

*Açlık sınırı nedir?

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı.

**Yoksulluk sınırı nedir?

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suriye ordusuna hava saldırısı
Sonraki Haber
Duygu Delen cinayeti: Aile avukatına otopsi raporu hala verilmemiş