Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Asgari ücretlinin maaşı 7 ayda 527 TL eridi”

“Asgari ücretlinin maaşı 7 ayda 527 TL eridi”

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sene başında 473 lira olan çeyrek altının 840 liraya, 5.95 lira olan doların ise 7.30 liraya kadar yükseldiğini belirterek, “1 Ocak’ta maaşıyla 5 çeyrek altın alabilen asgari ücretli bugün aynı maaşla 3 çeyrek altın alabiliyor. Asgari ücretlinin dolar bazındaki kaybı ise 7 ayda 527 TL oldu” dedi. Gürer, “Döviz kurları ve altın fiyatlarındaki artış oranı asgari ücrete zam olarak yansıtılsın” önerisinde de bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türk Lirası’nın (TL) hızla erimesi ile altın fiyatlarında önü alınamayan artışın, emekli, esnaf, memur, işçi ve çiftçi başta olmak üzere toplumun önemli bir kesimini daha da yoksullaştırdığını belirtti.

Gürer, 2 bin 324 TL olan asgari ücretin, sene başından bu yana dolar kuru bazında 527 TL değer kaybettiğini ifade etti.

1 Ocak 2020’de 5.95 TL’den işlem gören doların, bugün 7.30 TL’ye kadar yükseldiğini söyleyen Gürer, “Sene başında maaşıyla 390 dolar alabilen asgari ücretlin aradan geçen 7 aylık süre zarfında maaşında alabildiği dolar miktarı 320 dolara düştü. Bir asgari ücretlinin döviz üzerinden maaş kaybı 70 dolar oldu. Yani asgari ücretlerin maaşı dolar karşısında 527 TL eridi” dedi.

2020 yılının asgari ücreti belirlenirken, bir önceki yıla göre yüzde 15 zam yapıldığını anımsatan CHP’li vekil, “Yüzde 15 zam alan asgari ücretlinin aldığı maaş, dolar bazında 7 ayda yüzde 22 eridi” diye ekledi.

Asgari ücretli 7 ayda 2 çeyrek kaybetti

Peş peşe rekor kıran altın fiyatlarının da piyasaları adeta yangın yerine çevirdiğini belirten Gürer, “Bu yılın başında bir çeyrek altı 473 TL idi. Bugün gelinen noktada 840 TL bandına dayandı. Sene başında maaşıyla 5 çeyrek altın alabilen asgari ücretli, bugün ancak 3 çeyrek altın alabiliyor. Asgari ücretlinin altın fiyatları üzerinden kaybı iki çeyrek altındır. Başka bir ifadeyle, asgari ücretli, bu yılın ilk 7 ayında 2 çeyrek altın parası kayba uğradı” şeklinde konuştu.

Altın ve döviz kurlarındaki artış, doğal olarak ekonomimizi küçültüyor. Bu da enflasyonun artmasına ve hayatın daha pahalı bir hale dönüşmesine neden oluyor. İnsanların alım gücü düşüyor. Alım gücü düştüğü için de piyasada alışveriş azalıyor. Bu da toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkiliyor.

TL’nin aşırı değer kaybına dikkat çeken Gürer, bunun sonucu olarak da dövize bağlı tüketim maddeleri olan mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem gibi ürünlerin de zamlanmasının önünü açacağını ifade etti:

Bu artışlardan sadece asgari ücretliler ve emekliler değil, üreticiler ve çiftçiler de olumsuz etkileniyor. Maliyetler arttığı için ürününü değerinde satamayacak olan çiftçi, belki de önümüzdeki yıl ekim yapamayacak duruma gelecektir.

“Parlamenter sisteme geri dönülmeli”

CHP Milletvekili Gürer, ekonomik göstergelerin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de tükendiği anlamına geldiğini savunarak, şunları söyledi:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğinde ekonominin rayına oturacağını, işsizlik, yoksulluk gibi sorunların kalmayacağını vadederek iş başına gelenler, bugün ülkemizdeki olumsuz tablonun sorumlusu olarak dış güçleri gösteriyorlar.

Bugün geniş tanımlı işsizlik 8 milyonu aşmış durumda. Üniversite mezunu gençlerin yarısına yakını iş bulmaktan umudunu kestiği için artık iş bile aramıyor. Bu sistem, dış güçlerin bizim ülkemize ekonomik yaptırım uygulayarak insanların yoksullaşmasının önüne geçemeyecek bir sistem ise derhal yeniden parlamenter sisteme geçilmelidir.

Son olarak Gürer, asgari ücret artışının belirlenmesinde, dolar/TL kurundaki artış oranlarına göre artış sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.


Türk Lirası serbest düşüşte: Bu ani düşüşü ne tetikledi?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Munzur Gözeleri için imza kampanyası
Sonraki Haber
Bakanlık yanıt vermediği için Amedspor kongresi yapılamadı