Ana SayfaGüncelAskerler sınır ticareti yapan köylüyü öldürdü

Askerler sınır ticareti yapan köylüyü öldürdü

HABER MERKEZİ – Van’da askerlerin açtığı ateş sonucu altı çocuk babası İbrahim Baykara yaşamını yitirdi. Van Valiliği, hudut birliklerinde kalaşnikof silah kullanılmadığını savunarak, Baykara’nın İran tarafından açılan ateşle vurulduğunu iddia etti.

Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı İran sınırındaki Yukarı Çilli Mahallesi’nde askerler sınır ticareti yapan bir gruba ateş açtı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre açılan ateş sonucu 46 yaşındaki, altı çocuk babası İbrahim Baykara yaşamını yitirdi.

Ailenin cenazeyi almasına saatlerce izin vermeyen askerler, daha sonra Baykara’nın cansız bedenini otopsi için Van Adil Tıp Kurumu’na (ATK) götürdü.

Baykara’nın çocukları defin sırasında gözyaşları döktü

Otopsi işlemlerinin ardından Yukarı Çilli Mahallesi’ne getirilen Baykara’nın cenazesi dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından defnedildi.

Defin sırasında ağıtlar yakılırken, Baykara’nın çocukları “Bavo neçe” (baba gitme) diye haykırdı.

Valilik: İran tarafından ateş açıldı

Öte yandan Van Valiliği olaya ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Valilik yaptığı açıklamada, sınırın Türkiye tarafında vurulan Baykara’nın İran tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiğini iddia etti.

Valiliğin açıklaması şöyle:

İlimiz Çaldıran İlçesi İran sınırındaki Yücelen Mahallesi Çilli mezrası kırsalında 04.08.2020 günü saat 01.30 sıralarında İbrahim Baykara isimli şahıs silahla başından ve karnından vurularak yaralanmıştır. Çaldıran Devlet Hastanesi’ne kaldırılan İbrahim Baykara yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. İlk belirlemelere göre İbrahim Baykara’nın İran tarafından açılan ateşle 5.45 mm kalaşnikof marka tüfekle hudut hattında vurulduğu değerlendirilmektedir. Hudut birliklerimizde kalaşnikof marka tüfek kullanılmamaktadır. Olay bütün yönleriyle araştırılmakta olup, adli tahkikat Çaldıran Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülmektedir.

Aynı köyde bir çocuk da vurulmuştu

Aynı köyde askerler 16 Temmuz günü koyunlarını otlatan 15 yaşındaki A.B’yi silahla vurarak yaralamıştı.

Ağır yaralanan ve günlerce yoğun bakımda tedavi gören çocuk, tedavisinin ardından olayı şu sözlerle anlatmıştı:

Koyunları yavaş yavaş götürüyordum. Benim bulunduğum yerden çok uzaktan atlarla kaçakçılar geçiyordu. Askerler de benim bulunduğum yere çok yakınlardı ve beni görüyorlardı. Birden zırhlı araçlardan ateş edilmeye başlandı. Bana değen kurşunla yere düştüm. Askerler beni vurduklarını ve düştüğümü çok iyi görüyorlardı. Buna rağmen arkalarına bakmadan çekip gittiler. Ben de yaramın sıcak olması nedeniyle ağrı hissetmiyordum. Yürüyerek amcamın evine gidip vurulduğumu söyledim. Amcam beni özel aracıyla Çaldıran Hastanesi’ne götürdü. Ondan sonrasını da hatırlamıyorum.

Van’da ihlaller tavan yaptı

Kente bağlı Başkale ilçesinin Kaşkol Mahallesi’nde de 14 Haziran günü 20 yaşındaki Emrah Görür isimli genç, askerler tarafından açılan ateşle yaşamını yitirmişti. Açılan ateşte bir kişi de yaralanmıştı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi ise geçen gün yayımladığı raporda kentte artan ihlallere dikkat çekti.

Rapora göre kentte yılın ilk 6 ayında bin 170 hak ihlali yaşandı, 175 ev baskınında 199 kişi gözaltına alındı ve 35 kişi tutuklandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nedeni operasyon: Eruh’un beş köyünde sokağa çıkma yasağı
Sonraki Haber
Malatya'da şiddetli deprem