Ana SayfaÇalışma YaşamıAYM: Soma Katliamı’nda ‘ihmal’ soruşturmasının reddi hak ihlalidir

AYM: Soma Katliamı’nda ‘ihmal’ soruşturmasının reddi hak ihlalidir

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, Manisa Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinde, “denetiminde ihmali olduğu” iddia edilen 12 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmemesini yaşam hakkı ihlali saydı ve yeniden yargılama için karar örneğini Danıştay’a gönderdi.

Manisa’nın Akhisar ilçesindeki Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014 yılında Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetinde ihmalleri olduğu gerekçesiyle “maden ocağının denetlenmesinde yetkili ve sorumlu olan”, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü ile İş Başmüfettişi, İş Müfettişi ve İş Müfettiş Yardımcısı olarak görev yapan 12 kişi hakkında soruşturma izni istedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kamu görevlilerine soruşturma izni vermedi.

Hürriyet’ten Hasan Mesut Benli’nin haberine göre madenci yakınları karara itiraz etti.

Danıştay 1. Dairesi, “haklarında ön inceleme yapılanların eylemleri ile maden kazasının meydana gelmesi arasında doğrudan bir illiyet bağı kurulamadığı” gerekçesiyle itirazı reddetti.

Bunun üzerine bazı işçi yakınları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

AYM de, katliamın yaşandığı maden ocağının denetiminde ihmali olduğu iddia edilen müfettişler hakkında soruşturma izni verilmemesinin, hak ihlali olduğuna karar verdi.

Mahkeme, yaşam hakkının usul boyutunun ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin Danıştay 1. Dairesi’ne gönderilmesine hükmetti.

Bu kararın ardından Danıştay 1. Dairesi’nden de bir karar çıktı.

Daire, 10 Haziran’da, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın) soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının, ıslak imzalı aslı veya onaylı örneği ile birlikte alınan kararının dayanağı ön inceleme raporunun ıslak imzalı aslı ya da onaylı örneğinin ve bütün eklerinin eksiksiz olarak Dairemize gönderilmesinin istenilmesi” yönünde karar verdi.

Dosyanın avukatlarından Sercan Aran, Danıştay’ın kararının geçen hafta kendilerine tebliğ edildiğini belirterek, şunları söyledi:

Danıştay’ın AYM kararına rağmen idari işlemin iptaline karar vermeyip, zaten dosyada varolan idari soruşturma dosyasını tekrar istemesini anlamak mümkün değil. Kararının uygulanması, için Danıştay’a başvuracağız.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Corona virüsü salgınında can kaybı 700 bine yaklaşıyor
Sonraki Haber
Önce 'intihar', sonra 'düştü' dediler: Sorumlusu komutan