Ana SayfaGüncelAYM’den ölüm fermanı gibi karar: Sağlıkları tehlikede değil

AYM’den ölüm fermanı gibi karar: Sağlıkları tehlikede değil

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, ölüm orucundaki avukatlar Aytaç Ünsal ile Ebru Timtik’in tahliye talepli tedbir başvurusunu reddetti. Mahkeme, ölüm orucunun kritik aşamasında olan iki avukatın sağlığının ciddi bir tehlikede olmadığına hükmetti.

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucu eyleminde olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar Aytaç Ünsal ile Ebru Timtik’in tahliye talepli tedbir başvurusu Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi.

AYM’nin kararında, avukatların tutulduğu hastane koşullarının, “Kovid-19 salgını veya başka bir tıbbi nedenden kaynaklanan vakalara dayanılarak koşullarının yetersiz olduğunun iddia edilmediği” ileri sürüldü.

Kararda yine avukatların “Hastanelerde tedavi altında tutulmakta olan başvurucuların sağlık hizmetlerine erişim imkânına sahip oldukları anlaşılmıştır” denildi. Devamında ise “Sadece tahliyelerine karar verilmemiş olması nedeniyle yaşamlarına ya da maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik ciddi bir tehlikenin ortaya çıktığına dair bilgi ya da bulgunun olmadığı anlaşılmıştır” denildi.

ATK tam tersi hüküm vermişti

AYM’nin 11 Ağustos tarihli kararında sağlık raporuna göre ölüm orucundaki avukatların hapishanede kalamayacakları bilgisi de yer aldı:

Raporda, ‘İstanbul Adli Tıp Kurumu Raporu sonucuna göre, avukatlarda beslenme yetersizliğine bağlı genel durum bozukluğu ve kaşektik olduğunun tespit edildiği, halihazırda hastane şartlarında yatırılarak tıbbi takip ve tedavisinin sağlanması gerektiği, cezaevi şartlarında kalmasının sağlığı açısından uygun olmadığının belirtildiği…’ ifadeleri yer aldı.

30 Temmuz’dan bu yana hastanedeler

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan tutuklu avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “hapishanede kalmaları uygun değildir” raporuna rağmen tahliye edilmeyerek 30 Temmuz’da İstanbul’da hastaneye kaldırılmıştı.

Ölüm orucu eylemi 224’üncü gününe giren Timtik, Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde; 193 gündür ölüm orucunda olan Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tutuluyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İki çocuktan üç gündür haber alınamıyor
Sonraki Haber
Üç ilde iş cinayeti: Dört işçi hayatını kaybetti