Ana SayfaDünyaBelarus’ta halkın isyanı sürüyor, muhalif aday Litvanya’da

Belarus’ta halkın isyanı sürüyor, muhalif aday Litvanya’da

HABER MERKEZİ – Belarus’ta şaibeli seçim sonuçlarına halkın isyanı sürüyor. Bir protestocunun hayatını kaydettiği açıklanırken, muhalefetin adayı Svyatlana Tikhanovskaya’nın ise Litvanya’da ‘güvende’ olduğu kaydedildi.

Belarus’ta yapılan devlet başkanlığı seçimini 26 yıldır iktidarda olan ve “Avrupa’nın son diktatörü” diye anılan 65 yaşındaki Aleksander Lukaşenko’nun kazandığı açıklanmıştı.

Seçim kurulunun yaptığı açıklamaya göre Lukaşenko yüzde 80,2’lik oy oranı ile seçimi kazanmıştı. Muhalefetin adayı Svyatlana Tikhanovskaya’nın oy oranı ise yüzde 9,9 olarak duyurulmuştu.

Sonuçlara itiraz eden muhaliflerin isyanı ise sürüyor.

Ülke genelinde devam eden protestoların ikinci gününde de polis, eylemcilere sert müdahalede bulundu.

Belarus İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, dün gece düzenlenen protestolar sırasında bir eylemci hayatını kaybetti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, polislere atmaya çalıştığı patlayıcının protestocunun elinde patladığı öne sürüldü. Ayrıca birçok protestocunun yaralandığı belirtildi ancak yaralı sayısı verilmedi.

Bakanlık önceki gün düzenlenen protestolar sırasında ise 50’den fazla eylemci ve 39 polisin yaralandığını açıklamıştı. 3 bin protestocunun ise gözaltına alındığı belirtilmişti.

Tikhanovskaya Litvanya’da

Seçim sonucunu kabul etmediğini açıklayan muhalefetin adayı Tikhanovskaya’nın seçimlerin ardından nerede olduğunun bilinmemesi ise bir süre endişelere neden oldu.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla Tikhanovskaya’nın Litvanya’da olduğunu duyurdu.

Aslında Svetlana Tikhanovskaya’nın eşi blog yazarı Sergey Tihanovski seçimlerde aday olması bekleniyordu. Ancak tutuklanıp seçime girmesinin engellenmesi üzerine yerini eşi Tikhanovskaya almıştı.


Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Buldan'dan 'ittifak' açıklaması: Öncelikli gündemimiz demokrasinin inşası
Sonraki Haber
Gazprom, Rojava yönetimi ile görüşmelere başladı