Ana SayfaDünyaBelarus’ta protestolar bir haftayı geride bıraktı

Belarus’ta protestolar bir haftayı geride bıraktı

HABER MERKEZİ – Belarus’ta seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından başkent Minsk başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde başlayan hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Diğer yandan Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko da taraftarlarına “ülkeyi ve bağımsızlığını savunma” çağrısı yaptı.

Belarus’ta bir hafta önce yapılan seçimlerin ardından başlayan protestolar devam ediyor.

Devlet Başkanı Aleksender Lukaşenko karşıtları Başkent Minsk’te bugün bir araya geldi.

“Özgürlük Yürüyüşü” adı verilen eylemde protestocular, seçimlerin yenilenmesi çağrısı yaptı ve Lukaşenko’yu istifaya çağıran sloganlar attı.

Seçimin ardından güvenliğiyle ilgili kaygılardan dolayı Litvanya’ya gittiğini açıklayan muhalefetin adayı Svyatlana Tikhanovskaya, Pazar günü için ülke genelinde büyük eylemler düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.

AFP, eylemlere on binlerce kişinin katıldığını duyurdu.

Lukaşenko da başkentin başka bir noktasında toplanan destekçilerine bir konuşma yaparak, seçimin yenilenme çağrılarını reddetti.

Kendisine karşı yapılan protestolara katılanları “sıçanlar” diye nitelendiren Lukaşenko, NATO’nun Belarus sınırlarında askeri yığınak yaptığını iddia ederek, destekçilerine “Sizi buraya beni savunmak için çağırmadım. Çeyrek asır sonra ilk kez ülkenizi ve onun bağımsızlığını savunabilirsiniz” şeklinde seslendi.

NATO’dan ise Belarus sınırına yığınak yapıldığı iddiasının doğru olmadığı açıklaması geldi.

Belarus’ta neler oluyor?

Belarus’ta hileli seçim iddiaları sonrasında binlerce kişi sokaklarda

Belarus’ta 9 Ağustos Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerini 26 yıldır iktidarda olan ve “Avrupa’nın son diktatörü” diye anılan 65 yaşındaki Aleksander Lukaşenko’nun kazandığı açıklanmıştı.

Seçim kurulunun yaptığı açıklamaya göre Lukaşenko yüzde 80,2’lik oy oranı ile seçimi kazanmıştı. Muhalefetin adayı Svyatlana Tikhanovskaya’nın oy oranı ise yüzde 9,9 olarak duyurulmuştu.

Ancak muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını savunuyor.

Seçim sonuçlarını kabul etmeyen Tikhanovskaya, oyların adil bir şekilde sayılması halinde oy oranının yüzde 60 ile 70 arasında olacağını söylüyor.

Seçim sonuçlarının ilanından bu yana ise on binlerce kişi Lukaşenko’nun istifası talebiyle sokaklarda.

Polisin şiddetle müdahale ettiği protestolarda binlerce kişi gözaltına alınırken, şimdiye kadar iki eylemci hayatını kaybetti.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye’den Doğu Akdeniz için yeni NAVTEX ilanı
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde vakalar 22 milyona yaklaşıyor