Ana SayfaDünyaBeyrut’ta patlama: Can kaybı 135’e yükseldi

Beyrut’ta patlama: Can kaybı 135’e yükseldi

HABER MERKEZİ – Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki liman bölgesinde meydana gelen şiddetli patlamada şimdiye kadar en az 135 kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi de yaralı. Cumhurbaşkanı, patlamaya limanda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını belirtti. Kentte en az 300 bin kişi evsiz kaldı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki liman bölgesinde dün akşam saatlerinde şiddetli patlama meydana gelmişti.

Patlamada yaşamını yitirenlerin 135’e yükselirken, yaklaşık 5 bin kişi ise yaralı. Yaşamını yitirenler arasında Hıristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan da bulunuyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya, altı yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Söz konusu amonyum 2013 yılında Gürcistan’dan Afrika ülkesi Mozambik’e gitmekte olan Moldova bandıralı Rhosus isimli bir gemide bulunduğu iddia edildi.

Arıza meydana gelince geminin limanda terk edildiği ve bir süre sonra gemide bulunan mallara el konularak 12 numaralı depoya taşındığı iddia edildi.

Liman müdürü patlayan malzemenin “izole edilmiş 12 numaralı ambara” mahkeme kararı ile taşındığını anlattı.

Yüksek savunma konseyi toplantısında dile getirilenlere göre, kapının takılma işlemi sırasında kaynak yapılırken oluşan ark sıçradı ve aynı depoda tutulan fişekleri ateşledi.

Fişeklerin patlaması da miktarı 2 bin 750 ton olan amonyumu patlattı. Bu miktarın birkaç yüz kilo TNT’ye eşit olduğu belirtiliyor.

Patlama Beyrut’ta 4,5 büyüklüğünde bir deprem etkisi yarattı.

Patlamada kentin yarısı büyük zarar görürken en az 300 bin kişinin evsiz kaldığı belirtiliyor.

Beyrut Hastanesi’ndeki yaralıları ziyaret eden yetkililer, uluslararası bir soruşturmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Patlamanın ardından kurulan kriz masasında hükümet başkanı yardımcısı, dış ve iç işleri bakanlığı yetkilileri ile ekonomi, sağlık ve maliye bakanlığından yetkililer yer aldı.

Lübnan Yüksek Savunma Konseyi de Beyrut’u “afet bölgesi” ilan etti.

Lübnan Başbakanı Hassan Diab, patlamanın sorumlularından hesap sorulacağını belirterek, bunun ulusal bir felaket olduğunu dile getirdi.

Diab, “Dost ve kardeş ülkelere acil çağrıda bulunuyorum: Lübnan’ın yanında olun ve derin yaralarımızı iyileştirmemize yardım edin” dedi.

Patlamaya ilişkin açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM), limanda demirli olan bir BM gemisinin patlamada hasar gördüğünü, mürettebatın bir kısmının ağır yaralı olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: AP – Hussein Malla

Beyrut liman müdürü: Patlayıcıyla ilgili emirler uygulanmadı

Patlama ile ilgili olarak liman müdürü Hassan Koraytem, amonyum nitratla ilgili emirlerin uygulanmadığını söyledi.

Lübnan Televizyonu OTV’ye konuşan Koraytem, amonyum nitratın altı yıl önce mahkeme kararıyla limandaki bir depoya konduğunu fakat hem gümrük yetkilileri hem de Dışişleri Bakanı’nın bu maddenin limandan çıkarılması ya da ihraç edilmesi yönündeki talimatlarının uygulanmadığını ifade etti.

Koraytem, 2013’te durdurulmuş bir gemiden geriye kalan patlayıcının, altı yıl önceki bir mahkeme kararıyla limanda depolandığını söyledi.

Gümrük ve devlet güvenlik yetkililerinin bu malzemenin ülkeden çıkarılması veya yerinin değiştirilmesi için yetkililerden talepte bulunduğunu anlatan Koraytem, “Fakat hiçbir şey değişmedi” dedi.

Fotoğraf: STR / AFP

Patlamanın ardından: Kim, ne diyor?

Patlamanın ardından ülkelerden Lübnan’a Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerden ‘geçmiş olsun’ mesajları geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, patlama karşısında sarsıldığını belirtirken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Almanya’nın zor zamanlarında Lübnan’ın yanında olduğunu bildirdi.

Maas, Beyrut’taki Alman Büyükelçiliği çalışanları arasında da yaralananlar olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “Zihinlerimiz ve dualarımız Lübnan’ın büyük ve güçlü halkıyla birlikte” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Beyrut’tan gelen fotoğraflar ve videolar şok edici. Tüm düşüncem ve duam patlamadan etkilenenlerle. Elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız.

ABD Başkanı Donald Trump ise bunun bir ‘saldırı’ olduğunu söyledi. Trump, “Bazı ABD’li generallerle görüştüğünü ve onların bunun bir tür bomba olduğunu düşündüğünü” kaydetti.


BBC Türkçe, DW Türkçe, Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Altında yeni rekor: Çeyrek altın 731 lira oldu
Sonraki Haber
Bir virüsle başladı her şey