Ana SayfaDünyaBeyrut’ta patlama: Onlarca ölü, binlerce yaralı var

Beyrut’ta patlama: Onlarca ölü, binlerce yaralı var

HABER MERKEZİ – Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta liman bölgesinde şiddetli patlama meydana geldi. Patlayıcı maddelerin olduğu bölgede meydana gelen patlamada onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin de yaralandığı açıklandı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta liman bölgesinde patlama meydana geldi.

Lübnan devlet ajansı NNA patlamanın liman bölgesinde patlayıcıların tutulduğu antrepoda gerçekleştiğini duyurdu.

Lübnan’ın iç güvenlikten sorumlu kurumunun genel müdürü Abbas İbrahim de patlamanın limanda “son derece patlayıcı” maddelerin tutulduğu bir bölgede gerçekleştiğini açıkladı.

Bu patlamadan dakikalar sonra ikinci bir patlama daha meydana geldi.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan patlamaya dair verdiği ilk bilgide, 27 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 500 kişinin yaralandığını açıkladı.

Ancak ilerleyen saatlerde can kaybı gittikçe artmaya başladı.

Lübnan Sağlık Bakanı Hasan’ın verdiği son bilgiye göre, hayatını kaybedenlerin sayısı 70’e ulaşırken, en az 3 bin 700 kişi de yaralandı.

Lübnan Kızılhaçı, hastanelere yüzlerce yaralının götürüldüğünü, bazı kişilerin de evlerinde mahsur kaldığını açıkladı.

Yaşamını yitirenler arasında Hıristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan’ın da olduğu belirtiliyor.

AA, üç katlı bir binanın yıkıldığını ve enkaz altında kalanlar olduğunu aktarıyor.

Fotoğraf: LBCI TV

AFP’nin bölgedeki muhabirinin aktardığına göre, Beyrut’un ticaret bölgesi olan ve iş yerlerinin yoğun olduğu Hamra’daki tüm binaların dış cephelerindeki camların kırıldığını aktardı.

Yine patlamanın şiddetiyle arabaların takla attığı, trafik tabelalarının yerinden söküldüğü, bölgedeki binaların balkonlarının patlamanın etkisiyle yıkıldığı belirtiliyor.

Patlama nedeniyle hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi’nde de büyük hasar oluştu.

Patlama yeri kordon altına alınırken bölgeye yalnızca kurtarma ekiplerinin ve yakını limanda çalışanların girmesine izin veriliyor.

Bu arada patlamanın yaşandığı yerin aynı zamanda eski Başbakan Saad el-Hariri’nin evine yakın olduğu bildiriliyor.

Hariri’nin evinde ve çevre binalarda büyük hasar oluşurken, el-Hariri’nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Patlamayla ilgili Beyrut Valisi Mervan Abbud yaptığı açıklamada, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki’ye benzeterek, “Hiroşima benzeri bir ulusal felaket” dedi.

Patlamanın ardından ülkede yas ilan edildi.

Patlamanın ardından açıklamalar

Patlamanın ardından açıklama yapan Lübnan Başbakanı Hasan Diab, “Lübnan’da bugün yaşanan felaketin sorumlularından hesap sorulacak” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı açıklamada, Beyrut’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun’a başsağlığı dileklerini iletti.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, “Rusya, Lübnan halkının acısını paylaşıyor. Ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, tüm yaralılara acil şifalar dileklerimizi iletmenizi istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Lübnan halkına taziye mesajını ileterek, “Lübnan halkıyla kardeşçe dayanışmamı ifade ediyorum” dedi.

Macron, “Fransa, Lübnan’ın her zaman yanındaydı. Halihazırda Lübnan’a sevk edilen bir yardımımız bulunuyor” diye kaydetti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile telefonda görüştü. Görüşmede Erdoğan, başsağlığı dileklerini iletti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Patlama sonucunda iki vatandaşımız hafif şekilde yaralanmış olup, durumları yakından takip edilmektedir” bilgisine de yer verildi.

Fotoğraf: AFP

Öte yandan isimlerinin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkililer yerel basına yaptıkları açıklamalarda, Tel Aviv’in Beyrut’taki patlamayla bir ilgisi olmadığını öne sürdü.

Söz konusu yetkililer, İsrail’in olayla bağlantısını reddederek, patlamanın kaza olabileceğini ifade etti.

Haaretz gazetesinin aktardığına göre de İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ve Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, Lübnan’a uluslararası kanallar aracılığıyla yardım teklifinde bulunduklarını açıkladı.

Hizbullah’a yakın kaynaklar ise ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, patlamanı kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

HDP’den başsağlığı mesajı

Bu arada HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da patlama ile ilgili açıklama yaptı

Başsağlığı dilenen açıklamada “Bu patlamanın sebebinin en kısa zamanda ortaya çıkarılmasını bekliyor, Lübnan halkının yaralarının sarılması için uluslararası toplumu acil göreve çağırıyoruz. Lübnan halkı ile dayanışmak adına üzerimize düşen her seyi yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz” denildi.


Karınca, BBC Türkçe, Sputnik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bingöl'de evli olduğu kadın ve kızlarına şiddet uygulayan erkek serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Covid-19 salgını: Dünya genelinde can kaybı 700 bin sınırında