Ana SayfaDünyaCorona virüsü salgınında can kayıpları 800 bine yaklaşıyor

Corona virüsü salgınında can kayıpları 800 bine yaklaşıyor

 HABER MERKEZİ – Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 kaynaklı can kayıpları 800 bine yaklaşıyor. Dünya genelinde vaka sayısı da 22.3 milyonun üzerinde. Resmi verilere göre 6 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği Türkiye’de salgın yayılmaya devam ediyor. Bu arada DSÖ’den “aşı milliyetçiliğine” karşı uyarı var. Gelişmeler sayfamızda.

 


Hindistan’da vaka sayısı 2,8 milyonu, Fransa’da ise Nisan’daki eşiği aştı

Hindistan’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 834 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 54 bine yaklaştı.

Ayrıca son 24 saatte 56 bin 565 yeni vaka tespit edildi. Böylece vaka sayısı 2,8 milyonu aşmış oldu.

Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısıyla Hindistan, ABD ile Brezilya’nın ardından üçüncü sırada yer alırken, can kaybında ise dördüncü sırada yer alıyor.

Hindistan’da Covid-19 vaka sayısı 2,8 milyonu aştı.

Ülkede son 24 saatte 834 kişi hayatını kaybetti, 56 bin 565 yeni vaka tespit edildi,

Toplam can kaybı ise 54 bine yaklaştı.

Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısıyla Hindistan, ABD ile Brezilya’nın ardından üçüncü sırada yer alırken, can kaybında ise dördüncü sırada yer alıyor.

Fransa’da eşiği aştı

Fransa’da da son 24 saatte 3 bin 776 vaka tespit edildiği açıklandı.

Böylece toplam vaka sayısı 225 bini aştı.

Haftalık ortalama ise 2 bin 621 ile Nisan’dan bu yana ilk kez 2 bin 500 eşiğini aştı.

Ülkede can kaybı 30 aşmış durumda.


Bakan Koca: Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 64,8

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Koca, “Vaka sayıları bir süredir yükselişte, son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık” dedi.

“Evde tedavide yeni bir uygulamaya geçiyoruz” diyen Bakan Koca, “Hekimlerimiz TELETIP denilen sistemle hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak” dedi.

İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntı olmadığını söyleyen Bakan Koca, “Antiviral ilacın yerli üretimine dört firma tarafından başlanmıştır” diye konuştu.

Koca, Covid-19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranının yüzde 51,3; yoğun bakım yatağı doluluk oranının yüzde 64,8; ventilatör doluluk oranının ise yüzde 31 olduğu bilgisini verdi.

“HES tüm yurtta hizmete girecek”

Temaslı zincirinde olduğu bilinen kişilere ulaşma oranının son 45 gün içinde yüzde 98,9 olduğunu ifade eden Bakan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“HES mobil uygulamasına ‘riskli alan’ özelliği kazandırıldı. Kırıkkale’de denenen bu özellik, tüm yurtta hizmete girecek. Mobil uygulamadaki riskli olan alan özelliği, gittiğiniz toplu mekanlarda karekod uygulamasıyla size bilgi verecek”

Okulların açılması

Okulların 21 Eylül’de açılmasından yana olduklarını belirten Koca, “Muhtemelen kademelendirme tazında olur. Önümüzdeki haftalar netleştirilerek açıklaması yapılır. Gerektiğinde uzaktan, online, hibrit gibi yöntemler olabilir” dedi.

Aşı için Türkiye’de toplam 13 çalışma olduğu bilgisini veren Bakan Koca, “Üç çalışmada hayvan deneyleri bitti” diye konuştu.

Kısıtlamalar

65 yaş ve üstü için getirilen kısıtlamalarla ilgili de konuşan Bakan Koca, “65 yaş üzeri için genel anlamda bir kısıtlama yok, riskli illerde il hıfzıssıhha kurulları bu kararı alabilir. 20 ilimizde bu karar alındı” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca, hekimlere ek ödeme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, “Sağlık çalışanlarımız için düzenlenen bir ek ödeme 1 Ağustos’tan itibaren 3 aylık bir zaman diliminde ödenecektir. Aile hekimlerimize de 1 Ağustos itibariyle Covid-19 hastası takibi esas alınarak bir ek ödeme yapılacak” dedi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 23 kişi hayatını kaybetti, bin 303 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 253 bini aştı.

19 Ağustos Çarşamba günü Türkiye’de 87 bin 223 test yapıldığı ve bin 303 yeni vaka tespit edildiğini açıklandı.

Bir gün içinde 23 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 2 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 253 bin 108’e, toplam can kaybı ise 6 bin 39’a yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 5 milyon 969 bin 629 oldu.


Erdoğan: Kısmi bir artış yaşansa da salgın halen kontrolümüz altında

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Covid-19 salgınının Türkiye’deki gidişatına ilişkin yaptığı açıklamada, “Son dönemde vaka sayılarında kısmi bir artış yaşansa da salgın halen kontrolümüz altındadır” dedi.

“Ne salgınla mücadelemizi sekteye uğrattık ne de başkaları gibi yatırımlarımızı durdurma kararı aldık” diyen Erdoğan, sözlerinin devamında şu şekilde konuştu: “Ekonomimizi yeniden büyüme trendine sokmaya gayret ediyoruz. Salgın üretimden ticarete, turizmden eğitime kadar günlük hayatımızın her alanını etkilemiştir. Ülkemiz, atılan kararlı adımlarla bu salgını en başarılı şekilde yöneten nadir ülkelerden biridir.”


Bakan Pekcan: Kapalı mekanlardaki fuarlar 1 Eylül’den itiraben başlayacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Kapalı alanda gerçekleştirilen fiziki fuarlarımız 1 Eylül’den itibaren yeni önlemlerle düzenlenmeye başlanacak” açıklamasında bulundu.


Hakkari’de düğünlere saat sınırı, 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması

Hakkari’de Corona virüsü vakalarındaki artış nedeniyle düğünler 2 saat süreyle sınırlandırılırken, 65 yaş üstü yurttaşların 13.30-17.30 saatleri arasında sokağa çıkmaları kısıtlandı.

Valilikten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İlimizde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının arttığı gözlemlenmiş olup, bu sebeple aşağıdaki kararların alınması uygun görülmüştür.

“İlgi tarih ve sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha kararı ile 14.30-18.30 saatleri arasında yapılması kararlaştırılan sokak düğünlerinin, 15.30-17.30 saatleri arasında (4 saatten 2 saate indirilmesine) yapılmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınmasına, 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın 13.30- 17.30 saatleri arasında sokağa çıkmalarının kısıtlanmasına, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, alınan kararların ilgili kurum ve kuruluşlarla kamuoyuna basın-yayın araçları yolu ile duyurulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.”


Bakan Selçuk: Okullarımızı 21 Eylül’de açma çabasındayız

Fotoğraf: İHA

Yeni eğitim öğretim yılında yüz yüze eğitime 21 Eylül’den itibaren başlanması planlanıyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özetle şunları söyledi:

“Okullarımızı 21 Eylül’de açma çabasındayız, bir toplantımız olacak. Sadece dış denetim olmaz okulların öz değerlendirme yapmasını da istiyoruz.

“Bize ‘Şu kademelerde riskin olmadığı söz konusudur’ denildiğinde biz o kademelerde açarız.

“Uzaktan eğitimle ilgili altyapı eksikliğinin olduğu bölgeler var, mecralar var. Onlarla ilgili alınması gereken tedbirleri çalışıyoruz.”

Selçuk, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, yeni eğitim öğretim yılının 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacağını, yüz yüze eğitime ise 21 Eylül’den itibaren “aşamalı ve seyreltilmiş” şekilde geçileceğini duyurmuştu.

Yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon eğitim emekçisinin olduğu Türkiye’de Corona virüsü salgını nedeniyle okullar geçtiğimiz Mart ayında kapanmış ve uzaktan eğitime geçilmişti.


Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün saat 17.00’de toplanacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından saat 19.00 sularında açıklama yapacak.

Türkiye’de günlük vaka sayılarında son günlerde artış yaşanıyor.

Bakan Koca, 18 Ağustos verilerini açıkladığı paylaşımında “Bu tabloda her gün açıklanan koronavirüs test sonuçları, ortalama 10 gün önceki bulaşmaları gösteriyor. Sonuçlara göre, ortalama 10 gün önce virüs, tedbirlere uyulmayan ortamlarda 1.263 kişiye daha bulaştı. Kararlı olursak, virüse bu gücü tanımayabiliriz” ifadelerini kullanmıştı.


Merkel’den pandemi uyarısı: Ortasındayız

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Corona virüsü vaka sayılarındaki artış nedeniyle uyarıda bulundu.

“Bir pandeminin ortasındayız. Virüs burada” diyen Merkel, hareketliliğin ve temasın artmasıyla son 3 haftada vaka sayısının iki katına çıktığını söyledi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre “Bu böyle devam etmemesi ve bastırmamız gereken bir gelişme” diyen Merkel, riskli bölgelere giden tatilcilerin ve “düşüncesizce” yapılan özel kutlamaların vaka sayısının artmasına neden olduğunu savundu.

Merkel, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulması gerektiğini vurguladı.

Diğer yandan Merkel, ülkesinin sağlık sisteminin Covid-19 vakaları nedeniyle aşırı yoğunluk yaşama tehlikesinin ise bulunmadığını belirtti.


Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz yaşamını yitirdi

Konya’nın Çumra İlçe Belediyesi’nin başkanı Halit Oflaz’ın Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, 46 yaşındaki Oflaz’ın tedavi gördüğü Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybettiği belirtildi.

Oflaz, Corona virüsüne yakalanmasının ardından 3 Ağustos’ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Değerli hemşehrilerim, boğaz ağrısı şikayetiyle gittiğim hastanede yapılan Kovid-19 testim pozitif çıktı. Allah’a şükür sağlık durumum iyi ve tedavim devam ediyor. Dualarınızı bekliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Halit Oflaz, 31 Mart yerel seçimlerinde Çumra ilçesinde AKP’den belediye başkanı seçilmişti.


Dünya genelinde Covid-19 kaynaklı ölümler 800 bine yaklaşıyor

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesi, dünya çapında Corona virüsü vaka sayısının 22.3 milyonu aştığını, can kaybı sayısının ise 800 bine yaklaştığını aktardı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (5,655,974)
  • Brezilya (3,411,872)
  • Hindistan (2,767,273)
  • Rusya (932,493)
  • Güney Afrika (592,144)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (175,074)
  • Brezilya (110,019)
  • Meksika (57,774)
  • Hindistan (53,014)
  • Britanya (41,381)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Libya açıklarında mülteci teknesi battı: Beşi çocuk en az 45 ölü
Sonraki Haber
Şırnak'ta 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı