Ana SayfaDünya‘Corona’ya yakalananların sayısı 22 milyonu aştı

‘Corona’ya yakalananların sayısı 22 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde toplam vaka sayısı 22 milyonu aşarken, can kayıpları 780 bine yaklaşıyor. Türkiye’de ise resmi verilere göre enfekte olanların sayısı 251 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı da 6 bini aştı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sivas’ta iki köy ve bir mezra, Kütahya’da ise bir köy karantinaya alındı

Sivas’ta Covid-19 tedbirleri kapsamında iki köy ve bir mezra karantinaya alındı.

Sivas Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Merkez Çatalkaya köyü ve Mermer köyü ile Gürün ilçesi, Karadoruk köyü Aşağı Çatkara mezrasının karantinaya alındığı belirtildi.

Karantina nedeniyle köye giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde ise Hamamköy köyü karantinaya alındı.

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı doğrultusunda Covid-19 pozitif vakalardaki artış nedeniyle bireysel izolasyonun yeterli olamayacağı, alınan tedbirlerin bulaşın yayılım hızının düşürülmesine olan etkisinin en üst noktaya taşınabilmesi amacıyla 14 gün süreyle karantina uygulaması başlatıldı.


Sayı 25’e yükseldi: Üç ilde daha 65 yaş ve üstündekilere kısıtlama

Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle 65 yaş ve üstündeki yurttaşlara yönelik yeni tedbirler getiren şehirler arasına Konya, Dersim ve Balıkesir de eklendi.

Balıkesir, Konya ve Dersim valiliklerinden yapılan açıklamaya göre 65 yaş ve üzerindeki kişilerin 10.00-20.00 saatleri dışında sokağa çıkmamasına, bu saatler arasında da 1. derece yakınları hariç düğün, kına, nişan, sünnet, cenaze, taziye, mevlit vb. merasimlere katılmalarına izin verilmemesine karar verildi.

Sosyal hayata yönelik olarak da “Müzik yayını yapan işletmelerin saat 23:00’dan sonra yayın yapmalarının yasaklanmasına, düğün, nişan vb. organizasyonların sık sık denetlenmesine, bu tür organizasyonlara saat 23:00’a kadar müsaade edilmesine” karar verildi.

Kısıtlamanın olduğu iller

Malatya, Düzce, Urfa, Maraş, Yalova, Van, Kayseri, Bartın, Sivas, Manisa, Bursa, Ankara, Kütahya, Kastamonu, Erzincan, Ordu, Eskişehir, Balıkkesir, Dersim, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Elazığ, Rize ve Batman.


TTB’den okulların açılmasıyla ilgili dokuz öneri

Bakanlığın açıklamasına göre okullarda yüz yüze eğitime 21 Eylül’den itibaren başlanacak.

Türk Tabipleri Birliği, okulların açılması durumunda öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra başta diğer okul çalışanları, aileler olmak üzere milyonlarca kişinin etkileneceğini belirtti.

Gerekli tüm önlemlerin alınarak yüz yüze eğitime güvenli şekilde başlanmasının sağlanması gerektiğini ifade eden tabipler birliği dokuz da öneride bulundu.


81 ilde Covid-19 denetimi yapılacak

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine, “Kovid-19 Tedbirleri Denetimleri” konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre, “kontrollü sosyal hayat” uyarınca temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulup uyulmadığı denetlenecek.

Tüm il ve ilçelerde, bizzat vali, kaymakam, belediye başkanı, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici ve personeli, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk birimlerinin (zabıta, özel güvenlik gibi) katılımıyla “Sağlık için hepimiz için” sloganıyla kapsamlı Covid-19 denetimi gerçekleştirilecek.

Buna göre;

  • Konaklama tesisi, alışveriş merkezi, pazar yeri, sosyete pazarı, lokanta, kafe, restoran, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, düğün ve nikah yeri, berber/kuaför/güzellik merkezi, internet kafe/salonu ve elektronik oyun yeri, park/piknik alanı, lunapark/tematik park ve taksi durakları ile şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları ve taksiler başta olmak üzere tüm yaşam alanları.
  • Denetim ekipleri, her bir iş kolu ya da mekanın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri gibi) ile meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak şekilde belirlenecek.
  • Genelgede, çalışma sırasında rehberlik edici ve bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlere ağırlık verileceği de eklendi.
  • Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre, Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

GMİS: Beş maden işçisinin Covid-19 test sonucu pozitif çıktı, 53 işçi de karantinada

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu ve Karadon Müesseseleri’nde çalışan beş maden işçisinin Covid-19 test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.

53 işçinin de karantinaya alındığı aktaran Yeşil, şunları söyledi:

“Kozlu’da iki arkadaşımızın, Karadon’da üç arkadaşımızın test sonuçları pozitif geldi. Karadon’da filyasyon ekibinin yaptığı çalışma ile beraber 13 arkadaşımızı karantinaya aldılar, arkasından da temas ettiği tespit edilen toplamda 35 kişi karantinada. Kozlu’da iki arkadaşımız da tespit edilmiş son sayı en son 16 idi, bu sabah öğrendik iki pozitif arkadaşımızla beraber pozitif sayımız 18 oldu. Karantinadaki toplam sayımız 53 oldu.

“Temennimiz bunların yaşanmaması ama gördüğünüz gibi önlemler aslında çok basit; maske, sosyal mesafe, hijyen koşullarına uymak ve kalabalık alanlardan uzak durmak. Asıl korunma yolları tabii, bizim madencilik sektörü zor bir sektör. Temasının çok olduğu yoğun işin olduğu ve toplu iş yerlerinin topluca gelip çıkıldığı iş yerleri bunlar. Bu anlamda da dikkat etmemiz gerekiyor arkadaşlarımızla her fırsatta söylüyoruz.”

“Hükümetin aldığı bir önlem yok”

Üretimin devam ettiğini ifade eden Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonuçta iş hayatımızı devam ediyor yer altındaki bu taş kömürünü yeryüzüne çıkarmak zorundayız. Şu an için hükümetin aldığı böyle bir önlem yok ve bizler takip ediyoruz, gerekli açıklamaları gerekli yerlerde yapıyoruz.

“Bize düşen görevleri de yerine getirmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımız tabi biraz tereddütteler ama şu an için hükümetin bununla ilgili almış olduğu bir karar yok biz de takip ediyoruz.”


Sağlık Bakanlığı: 20 kişi hayatını kaybetti, bin 263 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 251 bini aştı.

18 Ağustos Salı günü Türkiye’de 82 bin 318 test yapıldığı ve bin 263 yeni vaka tespit edildiğini açıklandı.

Bir gün içinde 20 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 942 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 251 bin 805’e, toplam can kaybı ise 6 bin 16’ya yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 5 milyon 882 bin 406 oldu.


Malatya’da mesai saatlerine ‘Corona’ düzenlemesi

Corona virüsü vaka sayısının en fazla görüldüğü beş il arasında bulunduğu belirtilen Malatya’da, mesai saatlerinde yeni düzenleme kararları alındı.

Valilikten konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Covid-19 salgını nedeni ile ilimiz merkezindeki trafik yoğunluğu göz önünde bulundurularak kamu düzeninin ve çalışma hayatının sağlıklı sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile 24 Ağustos 2020 tarihinden itibaren ilimizdeki mesai saatleri 09.00-12.30-13.00-17.30 olarak uygulanacaktır. Özel kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre çalışma saatlerinin farklı olarak düzenlenmesi zorunlu olan kamu kurum ve kuruluşlarına ait hükümler saklıdır.”


Adıyaman’da testler rica minnet yaptırılıyor

Corona virüsünün hızla yayıldığı ve yüzlerce evin karantina altında olduğu Adıyaman’da, hastalık belirtisi gösterip test için hastaneye koşanlara bir hafta sonrasına randevu veriliyor.

Test yapmayı başaranlar ise günlerce sonuçların çıkmasını bekliyor. Bu arada virüs de hızla yayılıyor.


DSÖ’den ‘aşı milliyetçiliğine’ karşı uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin üzerinde çalışmalara devam ettiği Covid-19 aşısının arzını sağlama almak için attığı adımların pandemi sürecini daha da kötüleştirdiği uyarısı yaptı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Ghebreyesus, “Stratejik ve küresel düşünerek hareket edilmesi her ülkenin kendi ulusal çıkarınadır. Herkes güvende olana kadar kimse güvende olamaz… Covid-19 aşı milliyetçiliğinin önüne geçmemiz lazım” dedi.

Ghebreyesus, tüm üye devletlere bir mektup yazarak, çok uluslu aşı geliştirme çabalarına katılmaya davet ettiğini de sözlerine ekledi.


Diyarbakır’da ‘Corona’ya yakalanan sağlık çalışanı sayısı 430’a yükseldi

Fotoğraf: Sertaç Kayar

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, kentte Corona virüsüne yakalanan sağlık çalışanlarının sayısının 430’a yükseldiğini duyurdu.

Diyarabakır’da 1 Haziran öncesi efekte sağlık çalışanı sayısının 90 olduğunu hatırlatan sendika, “Bunun sebebi ‘normalleşme’ ile insanların sokağa daha fazla çıkması değildir. En büyük neden 1 Haziran sonrası çıkan genelge ile esnek çalışmanın sonlandırılıp eski çalışma düzenine geri dönmekten kaynaklı olarak, sağlık çalışanlarının Covid’li hastalarla daha uzun süreler temasta bulunması ve kullanılan malzemelerin her birime verilmemesi, verilen malzemelerin kalitesizliğidir” ifadelerini kullandı.


Alanya Belediye Başkanı Yücel ‘Corona’ya yakalandı

Antalya’nın Alanya İlçe Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in Covid-19 testi pozitif çıktı.

Yücel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Corona virüsüne yakalandığını duyudu:

“Değerli hemşehrilerim, yapılan tetkiklerin ardından COVID-19 test sonucum pozitif çıktı. Hastanede kontrol amaçlı izole durumdayım. Şu an durumum iyi. Koronavirüs kişi gözetmiyor. Bu nedenle lütfen maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyun! Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle.”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de dün yaptığı açıklamada, Corona virüsüne yakalandığını duyurmuştu.


Selçuk: Okullarda 8. ve 12. sınıflar hariç kurs adı altında yüz yüze eğitime izin verilmeyecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Covid-19 salgını dolayısıyla özel ve devlet okullarında 8. ve 12. sınıflar hariç destekleme ve yetiştirme kursu adı altında yüz yüze eğitime izin verilmeyeceğini söyledi.

Selçuk, bakanlıkta düzenlenen “MEB Asistan Programı Tanıtım Toplantısı”nın ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Bakan Selçuk, “Devlet ve özel okullarında 8. ve 12. sınıflar hariç, destekleme ve yetiştirme kursu adı altında yüz yüze eğitime izin verilmeyecek. Aksi halde cezai müeyyide uygulanacak” dedi.


Rusya Enerji Bakanı Novak ‘Corona’ya yakalandı

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın Corona virüsüne yakalandığını açıkladı.

Novak’ın hastalığı semptomsuz geçirdiği, bu nedenle uzaktan çalışmaya devam edeceği belirtildi.


Bakan Koca: 21 Eylül için hazırlanalım


Covid-19 salgını: Van ve Urfa’da son durum ne?

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte, birçok kentte Corona virüsü vaka sayılarında adeta patlama yaşanıyor.

Peki, son dönemde vaka sayılarının hızla arttığı Van ve Urfa’da son durum ne?

SES Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, kentteki hastane kapasitelerinin doluluk oranına yaklaştığını belirterek, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne günlük yaklaşık 800 kişinin başvuru yaptığını söyledi.

Virüsün hızla yayıldığı Urfa’ya ilişkin bilgi veren Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Aydın Şirin ise “Kötü senaryoya karşı hazırlık yapmak gerekiyor” dedi.


Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 22 milyonu aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesi, dünya çapında Corona virüsü vaka sayısının 22 milyonu aştığını, can kaybı sayısının ise 780 bine yaklaştığını aktardı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (5,612,027)
  • Brezilya (3,363,235)
  • Hindistan (2,701,604)
  • Rusya (927,745)
  • Güney Afrika (589,886)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (173,716)
  • Brezilya (108,654)
  • Meksika (57,023)
  • Hindistan (51,925)
  • Britanya (41,369)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Musa Orhan hakkındaki iddianamenin iadesine karşı yapılan itiraz kabul edildi
Sonraki Haber
Musa Orhan'ın tecavüz ettiği İpek Er polis ablukasında defnedildi