Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Can kaybı 721 bini geçti, vaka sayıları tırmanışta

Covid-19 pandemisi: Can kaybı 721 bini geçti, vaka sayıları tırmanışta

HABER MERKEZİ – Dünya genelindeki Corona virüsü salgınında toplam can kaybı 721 bini geçti. ‘Normalleşme’ süreciyle birlikte vaka sayılarının tırmanışa geçtiği Türkiye’de virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 813’e yükseldi. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanı: Son 24 saatte bin 172 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 172 vaka tespit edildi
  • 16 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 82 kişi hastalığı attı
  • 63 bin 842 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 239 bin 622
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 829
  • Toplam iyileşen sayısı 222 bin 656
  • Toplam test sayısı 5 milyon 202 bin 370

 


Batman’da 16 ev karantinaya alındı

Corona virüsü vakalarında yaşanan artış nedeniyle Batman’ın Sason ilçesine bağlı Kayadüzü ve Köprübaşı köylerindeki 2 ev ile Kozluk ilçesine bağlı 14 ev, ikinci bir değerlendirmeye kadar karantina altına alındı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Yurttaşların çok zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları, ilçe merkezine ve köylere dışarıdan gelen herkesin ikamet ettiği kişilerle beraber 14 gün boyunca evlerinden çıkmamaları ve misafir kabul etmemeleri toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor” ifadeleri kullanıldı.


Vakalar arttı: Britanya’nın bir kentinde ayrı evde kalanların görüşmesi yasaklandı

Britanya’nın Preston kentinde, Covid-19 vakalarının artması nedeniyle salgına karşı tedbirler yeniden sıkılaştırılmaya başlandı.

Lancashire’e bağlı şehirde alınan önlemlerin arasında, farklı evlerde yaşayanların birbirleriyle görüşmesinin yasaklanması da var.

Aynı evde yaşayanlar pub, restoran gibi yerlere birlikte gidebilecek ama farklı evlerde yaşayanlar birbirleriyle evlerde veya bahçelerde ya da restoranlarda bir araya gelemeyecek.

Kamu sağlığı yetkilisi Dr. Sakthi Karunanithi, Preston’daki yeni vakaların yarısına yakınının 30 yaş ve altında görüldüğünü ifade etti.


Bilim Kurulu üyesi: Vakalar çok artarsa bölgesel kısıtlamalar gelebilir

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Corona virüsündeki vaka artışlarına ilişkin açıklama yaptı.

DHA’ya konuşan Prof. Dr. İlhan, vaka sayısının artışıyla birlikte kısıtlamaların gelebileceğini söyledi.

“İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları her konuda yetkili. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu o il için, o hafta sonu için, o ilde sokağa çıkma yasağı ilan edebilir, sokakta bulunulan saatlere kısıtlama getirebilir, AVM’leri kapatabilir. Okulların açıldığını düşünürsek okullar ile ilgili kısıtlamaya gidebilir. Her türlü yetki ilin kendisinde.

Örneğin; A ilinde vakalar sürekli artıyor, B ilinde artmıyor. Türkiye genelinde kısıtlamaya gitmek diğer illerle ilgili de bazı sıkıntılar ortaya çıkarılabilir. Kurallara uyulmayan illerde kısıtlamaya gidilmesi, kurallara uyulan illerde kısıtlamaya gidilmemesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Tabi rakamlar çok ilerler, 2 binleri, 3 binleri geçer tabi ülke genelinde de benzer kısıtlamalar getirilebilir. Şu an böyle bir düşünce söz konusu değil.”

“Türkiye’de vefatların bu denli az olmasını doğrudan sağlık çalışanları ve sağlık sistemine bağlamak gerekiyor” diyen İlhan, sağlık çalışanlarının gerektiğinde 36 saat çalıştığını, 12 saat dinlenip ardından tekrar 36 saat çalıştığını ifade etti.

“Tüm arkadaşlarımız, hemşire arkadaşlarımız, temizlik görevlileri, yemekhane çalışanları, güvenlik görevlilerimiz hemen hepsi tüm sağlık çalışanları süreçte çok emek veriyor. Gerçekten yüzünde kalıcı maske izi olan kişiler var.”

Virüs bulaşan çok fazla sağlık çalışanı olduğunu kaydeden İlhan, “Hayatını kaybeden 30’a yakın doktorumuz, çok daha fazla sayıda da sağlık çalışanımız var” dedi.


‘Acil önlemler alınmazsa salgın kontrol edilemeyecek’

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, 1 Haziran’da başlatılan “normalleşme” süreci sonrası vaka sayılarındaki artışa dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’nın verileri kendileri ile paylaşmadığını kaydeden Çamlı, “Sahada kısıtlı çabalarımızla aldığımız bilgiler çerçevesinde hastanelerde artan bir kovid olgusu olduğu, polikliniklere başvuran ve pozitif çıkan vakalarda yoğun bir artış olduğunu alıyoruz” dedi.

“Yetkililerin açıklamalarından sonra tedbir kapsamındaki kuralların yeterince yerine getirilmemesine neden oldu” diyen Çamlı, özellikle bayram sürecinde yaşanan yoğun kalabalıkların endişe verici olduğunu ifade etti.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Çamlı, bu nedenle yeni vaka artışlarının yaşanabileceğini vurguladı.

Salgının yayılmasında sadece yurttaşların sorumlu tutulamayacağını dile getiren Çamlı, süreci yöneten ve takip eden yapının ne tür tedbirler aldığını, aldıysa bunların neler olduğu kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi.

Sonbahar mevsimiyle birlikte açık alandaki birçok toplantının kapalı salon toplantılarında dönüşeceğini hatırlatan Çamlı, “Okulların açılması ve iş yoğunluğu artmasıyla birlikte ikinci bir dalganın çıkabileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

1 Haziran’da kaldırılmış olan birçok tedbirin tekrar geri gelmeye başlayacağını kaydeden Çamlı, özellikle Diyarbakır, Mardin, Antep, Erzurum, Konya ve Ankara gibi birçok bölgede ciddi artışların olduğunu sözlerine ekledi.

Çamlı, acil önlemlerin alınmaması halinde salgının kontrol edilemez noktaya ulaşacağını söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Lübnan'da halk sokakta: Bir grup Dışişleri Bakanlığı'na girdi
Sonraki Haber
Yeni bir toplumsal serencam olarak 3. Yol ve demokratik siyaset – Doğan Amed