Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Dünyada can kayıpları 830 bini aştı

Covid-19 pandemisi: Dünyada can kayıpları 830 bini aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 24,5 milyonu, can kaybı ise 830 bini aştı. Türkiye’de de dünya genelinde olduğu gibi vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanıyor. Resmi verilere göre Türkiye’de şimdiye kadarki toplam vaka sayısı 264 bine yaklaştı. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Covid-19 salgını milyonlarca insanın akıl sağlığını etkiledi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde, video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Salgından kaynaklanan sosyal etkileşim eksikliğinin pek çok kişinin psikolojisini derinden etkilediğini söyleyen Ghebreyesus, “Covid-19, neden olduğu kaygı ve korku ile ruh sağlığı hizmetlerinde oluşturduğu aksaklıklar yüzünden milyonlarca insanın akıl sağlığını etkiledi” dedi.

Ghebreyesus, ruh sağlığıyla ilgili hizmet veren sağlık kuruluşlarının bazılarının, Covid-19 hastalarının tedavilerinin yapılması için kapatıldığını belirterek şunları dedi:

“Akıl sağlığı zaten dünya çapında ihmal edilen bir sağlık sorunuydu.1 milyara yakın insan, ruhsal bir bozuklukla yaşıyor. Her yıl 3 milyon kişi aşırı alkol kullanımından ölüyor. Her 40 saniyede bir kişi de intihar ediyor.

“Az sayıda kişi kaliteli akıl sağlığı hizmetlerine erişebiliyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde, zihinsel, nörolojik ve madde kullanım bozuklukları olan kişilerin yüzde 75’inden fazlası hiçbir tedavi görmüyor.”


DSÖ duyurdu: Afrika ‘Çocuk Felci Hastalığı’ndan kurtuldu


“Afrika’da çocuk felci bitti”

Ghebreyesus, Afrika’da çocuk felci hastalığının tamamen ortadan kalktığını ve böylelikle Afrika’nın “çocuk felcinden arındırılmış bölge” olarak sertifikalandırıldığı bilgisini de paylaştı.

Bu başarıda Afrika halkının ve hükümetlerinin kararlığının önemli rol oynadığını ifade eden Ghebreyesus, DSÖ, Rotary, Bill ve Melinda Gates Vakfı, UNICEF, Küresel Aşı İttifakı İnisiyatifi (GAVİ) ve ABD’nin rolünden bahsetti.

Ghebreyesus, aynı dayanışmanın Covid-19 için de gösterilmesi çağrısı yaptı.


Adalet Bakanlığı’ndan Covid-19 genelgesi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün imzasıyla, yeni adli yıl dolayısıyla başsavcılıklara ve istinaf mahkemelerine Covid-19 tedbirlerine ilişkin genelge gönderildi..

Genelgeye göre;

  • Adliye girişlerinde ve bina içerisinde kalabalıklaşmayı ve uzun süre beklemeyi önleyecek ilave uygulamalar hayata geçirilecek.
  • Hizmet binalarında hijyen kurallarına uygun hareket edilmesi ve maske kullanımı sağlanacak.
  • Adalet hizmetlerinden faydalanan vatandaşların hizmet binalarındaki sirkülasyonlarının azaltılması, fiziki temasın aza indirilmesi amacıyla ön büro faaliyetleri artırılacak.
  • Covid-19 tanısı konulan ya da temaslı olması nedeniyle izlenen personele ilişkin işlemler gecikmeden yapılacak, bu personelin tedavi süreçlerindeki ihtiyaçları da takip edilecek.
  • Çalışma alanlarında bulunacak kişi sayısının kılavuzdaki esaslara uygun olması sağlanacak, kılavuzda yer alan önlemlerin hayata geçirilmesi için gereken hijyen malzemeleri ile ekipmanlar tedarik edilecek.
  • Tutukluların ceza infaz kurumlarından adliyelere nakilleri sırasında gerekli önlemler alınacak, icra ve iflas dairelerinde kalabalıklaşmayı ve uzun süre beklemeyi önleyecek, vatandaşlar ve avukatların işlerini kolaylaştıracak tedbirler hayata geçirilecek.
  • Yerel düzeyde fayda görülen önlemler, İl Pandemi Kurulları ile iletişim kurularak alınacak.

Rusya’dan ikinci aşı açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin önümüzdeki ay kullanıma hazır ikinci bir Covid-19 aşısına sahip olduğunu duyurdu.

Rusya basınında yer alan haberlere göre aşı, dördüncü ve en yüksek biyogüvenlik düzeyine sahip Novosibirsk’teki Vector Institute tarafından geliştiriliyor.

Öte yandan, Rusya’nın Gamaleya Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen dünyanın ilk Covid-19 aşısı, Eylül ayının ilk haftasında kayıt sonrası teste girecek.

Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova daha önce, dünyanın dört bir yanındaki 27 ülkenin, en az iki yıl süreyle bağışıklık sağladığı iddia edilen Rus aşısını satın almakla ilgilendiğini açıklamıştı.

İlk aşı hangi aşamada?

Nisan ayında Rusya, onaylanmadan önce aşama 3 aşı denemesi ihtiyacını ortadan kaldıran bir yasa çıkardı.

Bu onay, Covid-19 aşısının aşama 3 testleri devam ederken bile dağıtılabileceği anlamına geliyor

Rusya Savunma Bakanlığı, hafta başında tescil edilen Sputnik V adlı aşının ilk partisinin üretildiğini 15 Ağustos’ta açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 11 Ağustos’ta salgına karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini duyurmuştu. Rusya böylece, Covdi-19 aşısını tescilleyen ilk ülke olmuştu.

Rusya Sağlık Bakanlığı, Sputnik V aşısının gerekli tüm testlerden geçtiğini ve virüse karşı bağışıklık geliştirdiğini belirtmişti.

Fakat uluslararası çapta uzmanlar aşı konusundaki endişelerini dile getirmeye devam ediyor.


TTB’den Bakan Koca ile ‘yüz yüze’ görüşme talebi

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adıyaman, Sağlık Bakanı Koca’ya gönderdiği mektupta, Covid-19 salgınına dikkat çekerek “Söz konusu ölüm ve hastalıklara engel olacak, azaltacak uygulamaları sizinle yüz yüze görüşmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Çıray: 25 Ağustos’ta Malatya’da 28 ölüm varken, aynı gün Türkiye genelinde 18 ölüm vakası bildirildi

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, haftalık yazılı açıklama yaptı.

Covid-19’la mücadele sürecini değerlendiren Çıray, iktidarın sağlık yerine ekonomiyi tercih ettiğini, alınan önlemlerin ise yetersiz olduğunu dile getirdi.

Covid-19 salgını yeteri kadar azaltılmadan birçok ekonomik ve sosyal faaliyetin önünün erken açılmasının Türkiye’yi Covid-19 açık hava hastanesine çevirdiğini belirten Çıray şunları söyledi:

“Meslektaşlarımın başının derde girmemesi içi yayınlayamıyorum ancak ölüm sebebine Covid-19 yazılmış vefat raporlarından iade edilenler mevcuttur. Gaziantep’te sadece bir mezarlığa bir günde Covid-19 pozitif olan tam sekiz kişi defnedilmiştir.”

Çıray açıklamasında “25 Ağustos’ta Malatya’da 28 ölüm vakası varken, aynı gün Türkiye genelinde 18 ölüm vakası bildirilmiştir” diyerek verilerde çelişki olduğunu ileri sürerek “Gerçeklerin gizlenmesi mümkün olmadığına göre bu şeffaflık dışı yöntem derhal terk edilmelidir” dedi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 26 kişi hayatını kaybetti, bin 491 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın son paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam Corona virüsü vaka sayısı 264 bine yaklaştı.

27 Ağustos Perşembe günü Türkiye’de 106 bin 111 test yapıldığı ve bin 313 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 26 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 995 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam can kaybı 6 bin 209’a’, toplam vaka sayısı da 263 bin 998’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 6 milyon 727 bin 860 oldu.


Paris’te maske takma zorunluluğu geliyor

Fransa Başbakanı Jean Castex, halihazırda “kırmızı bölgeler” arasında sayılan Paris’te maske takmanın zorunlu hale geleceğini açıkladı.

Bu kapsamda şehirde, okula giden öğrencilere ve devlet yardımı alanlara 500 bin ücretsiz maske dağıtılacak.

Bu hafta ülkenin güneyindeki Marsilya’da da maske takma zorunluluğu getirilmişti.


DSÖ: Okulların açıklamasıyla Avrupa çetrefilli bir döneme giriyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), okulların açılmasıyla birlikte Avrupa’nın “çetrefilli bir döneme” girdiğini açıkladı.

WHO Avrupa Direktörü Hans Kluge, düzenlediği basın toplantısında, her ne kadar okulların Corona virüsünün yayılmasında önemli bir rol oynamasalar da gençlerin sosyal ortamlarda virüsü başkalarına bulaştırdığını vurgulayarak giderek daha fazla gösterge olduğunu ifade etti.

Kluge, “Bu durum, hastalığın gençler arasında can kayıplarına yol açacağı anlamına gelmiyor. Özellikle kış mevsiminin de yaklaşmasıyla bir aşamada gençler, yaşlılarla daha fazla bir araya gelmeye başlayacak” dedi.


Libya’da 4 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi

İç savaşın sürdüğü Libya’da Corona virüsü vaka sayısında da artış yaşanıyor.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), salgına yönelik alınan tedbirler kapsamında 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Yerel saatle 21.00- 06.00 arası uygulanan sokağa çıkma yasağının tam gün uygulanmasına karar verildi.

Bu kapsamda şehirlerarası seyahat de yasaklandı.

Öte yandan ülkede toplam vaka sayısı 11 bin 834’e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 210’a ulaştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Antalya’da iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Ölüm orucundaki Ebru Timtik yaşamını yitirdi