Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Virüs de ‘sınıfsal’, en çok yoksulları etkiliyor

Covid-19 pandemisi: Virüs de ‘sınıfsal’, en çok yoksulları etkiliyor

HABER MERKEZİ – Corona virüsü vaka sayısı dünya genelinde 25 milyona yaklaştı. Can kayıpları ise 838 bini aşmış durumda, toplam 17 milyon kişi ise iyileşti. Türkiye ve dünyada yapılan araştırmalara göre virüsün en çok etkilediği kesim yoksullar. Yani virüs de sınıfsal. Gelişmeler sayfamızda

 


Niğde Belediye Başkanı Özdemir’in Covid-19 testi pozitif çıktı

AKP’li Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Twitter üzerinden Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.


ABD’de de bir kişi ikinci kez Covid-19’a yakalandı

ABD’nin Nevada eyaletinde bir kişi, Covid-19 yakalanıp iyileştikten sonra ikinci kez enfekte oldu.

ABD basınında yer alan habere göre, Nevada’da oturan 25 yaşında bir erkek, Nisan’da Covid-19’a yakalanıp iyileştikten 48 gün sonra tekrar enfekte oldu.

Virüse ilk yakalandığı zaman hafif belirtiler gösteren hasta, ikinci kez enfekte olduğunda hastalığı daha ağır atlattı.

Haberde, bu durumun dünyada bilinen ilk örnek olduğuna işaret edildi.

Nevada Üniversitesi’nden uzmanlar, iki kez enfekte olan kişideki ilk ve ikinci virüsün genetik açıdan birbirinden farklı oluğunu belirtti.

Daha önce de Hong Kong, Hollanda ve Belçika’nın bir kişide, ikinci defa Covid-19 tespit edilmişti.


TTB: Mart ayından bu yana 32’sı hekim 66 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi, en az 20-25 bini de enfekte

Türkiye’de Covid-19 vakalarının görülmeye başlandığı Mart ayından bugüne kadar 32’si hekim 66 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi, en az 20-25 bini de enfekte oldu.

Söz konusu bilgileri veren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman.

Artan vakaları ve sağlık çalışanlarıyla ilgili son durumu bianet’e değerlendiren Adıyaman, dün (27 Ağustos) bir ambulans şoförünün yaşamını yitirdiğini belirtti ve ekledi:

“Bir haftada 5’i hekim, 10 sağlık emekçisini kaybettik. Dün yaşamanı yitiren arkadaşımızla birlikte bugüne kadar 32 hekim 66 sağlık çalışanı hayatın kaybetti.

“Sağlık Bakanı, sağlık çalışanlarıyla ilgili ilk ve son açıklamayı nisan ayında yaptı. Üç aydır açıklama yapmıyor.  Vakalar hızla artıyor, vakaların artmasıyla sağlık çalışanlarının hastalanma riski de artıyor.

“Normalleşme adı verilen hızlı açılma sürecinden sonra, vakalar çok hızlı arttı. Şu an 250 bin hasta var diyorlar ama biz bunun böyle olmadığını biliyoruz.

“Hasta sayısı açıklanın 10 katı. Enfekte sağlık çalışanlarının sayısını da toplam hasta sayısının yüzde biri kadar olduğu düşünüldüğümüzde,  şu an en az 20-25 bin çalışanı enfekte. Fakat biz bu sayısını çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz.”

“Sağlık çalışanlarında bir tükenmişlik durumu var”

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Adıyaman “Bakan günlük 1400 hasta olduğunu söylüyor. Sadece Ankara ve İzmir’in günlük ortalaması 1400’ü buluyor. Diğer illeri de eklediğimizde vaka sayısının söylenin çok üstünde olduğunu anlıyoruz” dedi.

“Poliklinikler ve yoğun bakımlar doldu” diyen Adıyaman, hekimler ve sağlık çalışanlarının iş yükünün her geçen gün artığını, bir tükenmişlik olduğunu, Batman, Diyarbakır, Denizli, Alanya, Manisa, Eskişehir, Ankara’da birçok meslektaşının istifa etmeye başladığını, birçoğunun ise emeklilik ya da tayin istediğini söyledi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 36 kişi hayatını kaybetti, bin 517 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın son paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam Corona virüsü vaka sayısı 266 bine yaklaştı.

28 Ağustos Cuma günü Türkiye’de 107 bin 814 test yapıldığı ve bin 517 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 36 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 17 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam can kaybı 6 bin 245’a, toplam vaka sayısı da 265 bin 515’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 6 milyon 835 bin 674 oldu.


Merkel: Önümüzdeki aylar virüsle mücadele açısında daha zor geçecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Corona virüsü salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Merkel, havalar soğudukça insanların giderek daha fazla kapalı ortamlarda bir araya geleceği aylarda yeni vaka sayılarındaki artışı kontrol altında tutmanın önemine vurgu yaptı.

Almanya Başbakanı, “Bazı şeylerin önümüzdeki aylarda yazdan daha zor olacağını beklemek zorundayız. Uzun bir süre daha virüsle yaşamaya devam etmek zorunda kalacağız” dedi.

Virüsle mücadelede üç önceliği olduğunu belirten Merkel, bunları, pandemiye rağmen çocukların eğitiminin aksatılmaması, ekonominin yeniden canlanmasının sağlanması ve toplumda özellikle yaşlı ya da düşük gelirli insanların daha büyük zorluklar yaşadığı bir dönemde sosyal dayanışmanın sürdürülmesi olarak sıraladı.


Bakan Koca’dan virüs bulaşan kişilere uyarı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 test sonucu pozitif çıkan ve 14 gün boyunca evde kendisini izole etmesi gereken hastalara uyarılarda bulundu.


Sağlık Bakanlığı’nın verilerine Diyarbakır’dan itiraz: 24 saatte sadece bir hastanede 15 kişi öldü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Corona virüsü vaka ve ölüm sayısına dair paylaştığı verilere Diyarbakır Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi’nden itiraz geldi.

Diyarbakır Tabip Odası, virüs vakalarının günlük ortalama 600 bandında seyrettiği Diyarbakır’da, dün sadece Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 15 hastanın yaşamı yitirdiğini açıkladı.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“İl bazında verilerin açıklanmaması, vaka-ölüm sayılarının düşük gösterilmesi toplumu rehavete sürüklemektedir. Salgında kontrol kaybedilmiş, tüm sorumluluk halkın ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklenmiştir. Hastanede takip edilmesi gereken ağır Covid hastalarımız yatak olmadığından evde tedaviye zorlanmaktadır. Ekonomik kaygılardan vazgeçilip, toplumun ihtiyaçları karşılanarak sosyal hareketliliği azaltacak önlemler alınması ve yeterli yatak kapasitesi sağlanması için bakanlığı acil önlemler almaya çağırıyoruz.”

SES Diyarbakır Şubesi de yine Twitter hesabından Sağlık Bakanı Koca’nın paylaşımını etiketleyerek salgınla ilgili açıklanan verilere, “Dün sadece Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanesinde 15 hasta vefat etti. Neden halkı yanlış bilgilendiriyorsunuz?” diye sordu.


Ankara Tabip Odası Başkanı: Hastanelerde yer kalmadı, hastalar kuyrukta bekliyor

Ankara Tabip Odası Başkanı doktor Ali Karakoç, Corona virüsü vaka sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Ali Karakoç, “Ankara’da dört pandemi hastanesinin tamamı dolu, yatak kalmadı” dedi.

Karakoç, “Covid servisinde çalışan arkadaşlarımız her gün yeni servislerin Covid servisine dönüştürüldüğünü ve yetmediğini anlatıyor. Pandemi hastanelerinin önünde hastalar kuyrukta bekliyor. Çalışanlar da yıprandı. Bakanlığın açıkladığı 1500’lü rakamlar var ama bu rakam Ankara’nın rakamı bile değil” ifadelerini kullandı.


UNICEF: 463 milyon çocuk uzaktan eğitimden yararlanamıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Corona virüsü salgını sürecinde okulların kapatılmasının çocuklara etkisini inceleyen bir rapor yayımladı.

Rapora göre, yaklaşık 463 milyon çocuk yüz yüze eğitime alternatif olarak sunulan eğitim programlarına katılamıyor.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, “çocukların aylardır eğitim imkanlarından mahrum kalmalarının, küresel bir eğitim krizine işaret ettiğini” ifade etti.

Fore, bunun ekonomik ve sosyal etkilerinin on yıllar boyunca hissedileceğini vurguladı.

Raporda, bölgeler arasında önemli eşitsizlikler olduğu da kaydedildi.

Sahra altı Afrika’daki çocukların bu süreçten en kötü etkilenen kesim olduğu ve yarısının uzaktan eğitime erişimi olmadığı belirtildi.

Ekonomik durumları iyi olmayan ailelerden gelen ve kırsal bölgelerde yaşayan çocukların uzaktan eğitim fırsatları açısından en dezavantajlı konumda olduğu ifade edildi.

Çocuk haklarını savunan örgütler ayrıca, okulların kapanmasının çocuklar üzerinde başka olumsuz etkileri olduğunu da belirterek, özellikle Afrika’daki kız çocuklarının, karantina döneminde cinsel istismara maruz kaldığını veya zorla evlendirildiklerini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü Afrika sorumlusu Matshidiso Moeti, “COVID-19’un yayılmasını engellemeye çalışırken, bir jenerasyonu kaybetmemeye de dikkat etmeliyiz” dedi.


Sağlık çalışanları toplu taşıma ve kamuya ait sosyal tesislerden ücretsiz yararlanacak

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre sağlık çalışanları toplu taşıma ve kamuya ait sosyal tesislerden yıl sonuna kadar ücretsiz yararlanacak.

Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışanların toplu taşıma ve kamuya ait sosyal tesislerden ücretsiz yararlanma süresi 31 Ağustos’ta sona eriyordu.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla bu süre yıl sonuna kadar uzatılmış oldu.


Covid-19 da sınıfsal: Virüs en çok yoksulları etkiliyor

Türkiye ve dünyada yapılan çalışmalar Covid-19’un tıpkı diğer bulaşıcı hastalıklar gibi en çok dar gelirli insanları etkilediğini ortaya koyuyor.

Dünyanın her yerinde yoksullar hastalığa daha fazla yakalanıyor, sağlık hizmetine ulaşmakta daha büyük zorluk çekiyor ve daha fazla ölüyorlar.

DW Türkçe’nin haberine göre ABD’nin resmi verilerine göre New York şehrinde en yoksul mahalleler en yüksek ölüm oranına sahip.

Bu bölgelerde Covid-19 kaynaklı ölümler, toplumun diğer kesimlerine göre iki kat daha fazla. New York’ta toplumun yüzde 30’unun yoksul olduğu bölgede ölümler 100 binde 232, yüzde 10’unun yoksul olduğu bölgede ise 100 binde 100.

Ayrıca Covid-19’a yakalanma ve ölüm oranlarında Siyahlar ve Latinler ilk sıralarda.

Tüm hastalıkların sosyo-ekonomik durumu düşük olan kesimlerde daha fazla hasara yol açtığını belirten uzmanlar, ABD, İngiltere ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde Covid-19’a dair hem sınıfsal hem de ırk ayrımını çağrıştıran veriler olduğunu ifade ediyor.

Türkiye’de de durum farksız. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) bir süre önce yaptığı araştırmaya göre DİSK üyesi işçiler arasında pozitif vaka oranı Türkiye ortalamasının 3,2 katı.

Genel-İş Başkanı ve DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, “Yaptığımız çalışmalarla gördük ki Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığıdır” diyor.

“Sosyal devlet mekanizması işçileri değil, sermayeyi korumaya yönelik olarak işliyor. İşverenlere yapılan teşvikler bunun göstergesi. Vakalar hızla artarken bazı işyerlerinde pozitif vakalar gizleniyor. Hükümetin salgınla mücadelede üç temel ve acil görev var; halkın sağlığını, çalışanların işini, hanelerin gelirini korumak.”

Güngören’de aile hekimi olarak görev yapan doktor Yelda Emek de konuya ilişkin tecrübelerini anlatarak, hastalığın sınıfı daha çok etkilediğini teyit ediyor.

“Şikâyetlerini soruyoruz ve izolasyon konusunda tembihliyoruz ama hangi biri yapabiliyor ki bunu? Birbirinizden ayrı durun diyoruz. ‘Biz 4-5 aile bir arada kalıyoruz, nasıl tek başıma odada kalayım’ diyor. ‘İyi beslen’ diyoruz, ‘direncin yüksek olmalı, bol vitamin al’, hangi parayla diyor. Evin içinde kim varsa hepsi de hastalanıyor. Birbirlerinden izole olmalarının imkânı yok çünkü.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mali'de darbe lideri cumhurbaşkanı ilan edildi
Sonraki Haber
Şemdinli'de şüpheli asker ölümü