Ana SayfaGüncelCovid 19 salgını: Dünyadaki can kaybı 760 bini aştı

Covid 19 salgını: Dünyadaki can kaybı 760 bini aştı

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde toplam vaka sayısı 21 milyonu aşarken, can kayıpları 764 bin bandında. Dünyadaki pek çok ülke gevşettikleri salgın tedbirlerini yeniden hayata geçirirken, sağlık emekçileri tükenme aşamasına geldiklerini söylüyor. Türkiye ve dünyadan gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte bin 256 vaka tespit edildi

“Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 248 bine yükseldi.

15 Ağustos Cumartesi günü Türkiye’de 67 bin 214 test yapıldığı ve bin 256 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 21 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 992 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam can kaybı 5 bin 955’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 5 milyon 659 bin 286 oldu.


Rusya: Covid-19 aşısı üretimine başladık

Rusya Sağlık Bakanlığı, geliştirdikleri Covid-19 aşısının üretimine başlandığını ve önümüzdeki günlerde vurulmaya başlanacağını açıkladı.

Ancak Rusya’da doktorlar arasında yapılan bir ankete göre, doktorların yarısı yeni aşıya güvenmiyor.

Dünyadaki çeşitli tıp uzmanları ve bilim insanları da, aşının yeterli deneme prosedürlerinden geçirilmediği görüşünde.


Salgında cezaevleri: Tutukluların test talepleri reddediliyor

Mezopotamya Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, Corona virüsü sürecinde cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dair açıklama yaptı.

İnfaz yasasının kapsamı dışında bırakılan tutukluların virüs tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını belirten Temizyüz, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre 350 bin tutuklunun bulunduğu cezaevlerinde sistematik bir kölelik koşuları yaşatıldığını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün “Önümüzdeki günlerde hastalık zirveyi görebilir” uyarısını hatırlatan Temizyüz, “Cezaevi dışında tedbirler alınmasına karşın hızlı bir şekilde yayılan virüs cezaevinde daha da hızlı yayabilir. Biz hükümete gerekli yasal değişikleri hayata geçirilip virüse karşı önlem alınması çağrısında bulunuyoruz. Yoksa virüsün on binlerce tutuklunun yaşamını tehlikeye atacak” diye konuştu.

Temizyüz, aile, avukat görüşleri, sosyal aktivite ve daha birçok etkinliğin kaldırılmış durumda olduğunu belirterek, bunun tutukluları daha kötü etkilediğini vurguladı.

“Bunlar kaldırıldığı için tutuklular daracık bir alanda hücre hayatı yaşamış oluyor. Ve buda psikolojilerini etkiliyor. Bide buna virüs korkusu eklenince işler daha da kötüye gidiyor. Hükümet virüsü bir fırsat olarak gördüğü için bu adımları atıp yasakları devreye koyuyor. Bunun önüne geçilip tutuklular için gerekli adımların atılması gerekiyor.”

Tutukluların virüs bahanesiyle hastanelere götürülmediğini ifade eden Temizyüz, hastaneye götürülenlerinde cezaevinde getirildiğinde hücre koşullarında 14 gün boyunca tek başına bırakıldığını söyledi.

Temizyüz, “Kaldıkları yerde yatak dışında bir şey yok. Temizlik de yok. Tutukluların koronavirüs testi olma talebi de reddediliyor” dedi.

Temizyüz Aksaray, Afyon, Elazığ, Trabzon Beşikdüzü ve Maraş Türkoğlu cezaevlerinde işkence vakalarının arttığını belirterek, şunları söyledi:

“Burada devlet ‘İtaat edeceksin’ mantığıyla yaklaşıyor. Örneğin bir oda da kalan 3 tutukluya gardiyanlar ayakta sayımı dayatıyor. Tutuklular buna karşı çıktığında işkence edilerek hücre cezası veriliyor. Doktor rapor vermiyor. Savcılığa başvuruyor oradan da sonuç çıkmıyor. Buna benzer onlarca örnek var. Tekirdağ Cezaevi’nin havalandırma kısmı filelerle kapatılıyor. Tutukluların gökyüzünü görmelerine dahi tahammül edilmiyor.”


Düzce’de 95 fındık işçi karantinaya alındı

Kürt illerinden fındık toplamak için Düzce’ye gelen mevsimlik işçiler, Corona virüsü tedbirleri kapsamında sağlık kontrolünden geçirildi.

1 aydır devam eden denetimler sonucunda virüs belirtileri gösteren 95 fındık işçisi karantina altına alındı.

Düzce İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, işçilerin sağlık takiplerinin yapılacağını söyledi.


Kuzeydoğu Suriye’de vaka sayısı 182’ye yükseldi

Kuzeydoğu Suriye Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Ciwan Mistefa, tespit edilen Corona virüsü vaka sayısının 182’ye yükseldiğini açıkladı.

Mistefa, Cizîre Bölgesi’nde altı, Kobanê’de üç ve Şehba’da iki yeni vaka tespit edildiğini bildirdi.

Ayrıca yedi vakanın da tedavilerinin ardından iyileştiğini belirten Mistefa, toplam iyileşen vaka sayısının 17’ye yükseldiğini ifade etti.


Sağlık çalışanları: Hastanelerde yer yok, tükenme aşamasına geldik

Türkiye genelindeki vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle sağlık çalışanları da zor bir dönem geçiriyor.

Şimdiye dek 27’si hekim olmak üzere 53 sağlık çalışanının virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ankara Şehir Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş Başkanı olan Nazan Karacabey, ‘normalleşme’ süreciyle birlikte hastanelerde yoğunluk olduğunu ve sağlık çalışanlarının hem bedenen hem de psikolojik olarak tükenme aşamasına geldiğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’a konuşan Karacabey, hastanedeki servislerin çoğunun pandemi servisine dönüştürüldüğünü, hastanelerde çocuklar için hazırlanan virüs servislerinin dahi dolduğunu kaydetti.

Karacabey, “Bir kişi Covid-19 tanısı almış biri ile temasta olmasına rağmen kit sayısı az olduğu için test yapılmıyor. Hekimler pandemi servislerinde görevlendirildikleri için, diğer alanlara da hekim açığı oluşturuldu. Yine pandemi dışında kalan hastaların bakım sayısı giderek düştü ve insanlara ‘Başınızın çaresine bakın’ denildi” ifadelerini kullandı.

112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personellerin yetersiz olduğunu da belirten Karacabey, bakanlığın yeni atamalar yapması gerektiğini dile getirdi.

Karacabey, “Biz yıllardır yetersiz elemanla sağlık hizmeti üretirken, pandeminin baş aktörleri haline geldik. Buna karşı alınan önlem ise sadece ek ödeme gibi geçici önlem oldu” dedi.

Karacabey alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

  • Bilim kurumlarının sadece hekimlerden oluşturamazlar. Pandemiyle mücadele eden sağlık emekçileri bir bütündür. Kurulda her alanı temsil edecek bir sağlık çalışanının olması gerekiyor.
  • Sadece sağlık emekçilerinin değil, bütün emekçilerin haklarını gözeten, koruyan ama özgürlük ve insan haklarını ihlal etmeyen kısıtlamalar getirilmeli.
  • Sağlık çalışanlarına yoksulluk ücretinin üzerinden, insanca yaşayabileceği bir ücret verilmesi gerekiyor.
  • Meslek örgütleri ve sendikalar bu mücadelenin dışında tutulmamalı. Tutulduğu süre boyunca hepimiz bundan zarar göreceğiz.

Aynı hastanede teknik personel olarak çalışan Hüsnü Yıldırım da sağlık çalışanlarının artık yorgun düştüğünü vurguladı.

Yaşananların sonuçları itibariyle ağır olacağı uyarısında bulunan Yıldırım, “Vakaların artmasının nedenlerinden biri de ‘herkes evde kalsın’ denilen bir dönemde üretim yerlerinde önlem alınmadan işçilerin çalıştırılması. Bu süreci daha sağlıklı yürütmek için etkin bir şekilde testler yapılmalıdır. Ancak hastanelere yeteri miktarda tanı kiti gönderilmiyor” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Vakıflar Müdürü'nden 'Galata' açıklaması: Özgün duvarların yıkıldığını söylemek iyi niyetli değil
Sonraki Haber
Robin Williams’ın son günlerinin güçlü bir hikâyesi: “Robin’s Wish”