Ana SayfaDünyaCovid-19 salgını: Vaka artışı sürerse ağır tedbirlere dönülebilir

Covid-19 salgını: Vaka artışı sürerse ağır tedbirlere dönülebilir

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde toplam vaka sayısı 21 milyona yaklaşırken, can kayıpları 750 bin bandında. Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’deki vaka sayılarında yaşanan artışın bu hızla devam etmesi durumunda ağır tedbirlere dönülebileceği uyarısında bulunurken, okulların 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacağı duyuruldu. Gelişmeler sayfamızda.

 


Şırnak’ta bir mahalle karantinaya alındı

Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Şenoba Beldesi’ndeki Başkaya Mahallesi Covid-19 vakalarının artması nedeniyle karantinaya alındı.

Uludere İlçe Hıfzıssıha Kurulu’nun kararı ile 14 gün süreyle karantinaya alındı.

Mahalleye giriş çıkışların kapatıldığı bildirildi.


Sivas’ta 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması

Sivas Valiliği, kentte artan Covid-19 nedeniyle 65 yaş üstü yurttaşlara sokağa çıkma kısıtlaması getirildiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada, “İl Hıfzıssıhha kurulu kararınca; 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza, risk grubunda olmaları sebebiyle salgının etkilerinden korumak amacıyla sokağa çıkma kısıtlaması getirilmiştir” denildi.

65 yaş üstündekiler saat 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ise sokağa çıkabilecekleri belirtildi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 21 kişi hayatını kaybetti, bin 243 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 246 bine yaklaştı.

12 Ağustos Perşembe günü Türkiye’de 66 bin 892 test yapıldığı ve bin 243 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 21 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 968 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 245 bin 635’e, toplam can kaybı ise 5 bin 912’ye yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 5 milyon 521 bin 880 oldu.


YÖK’ten akademik takvime ilişkin açıklama

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerin açılış tarihiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Saraç, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “YÖK olarak, bugün itibariyle üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istedik” dedi.


Sinop’ta festivaller Covid-19 tedbirleri kapsamında yasaklandı

Sinop’ta festival ve benzeri eğlence faaliyetlerinin yapılmasına, Covid-19 tedbirleri kapsamında yasak getirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İlimiz genelinde zorunluluk taşımayan her türlü eğlence içerikli festival ve benzeri faaliyetlerin yapılmasına izin verilmeyecektir. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı karara uyulmaması halinde kişi ve kuruluşlara her defasında ayrı ayrı idari para cezası uygulanacaktır.”


Memurun Covid-19 testi pozitif çıktı, tapu müdürülüğü karantinaya alındı

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesindeki Tapu Müdürlüğü’nde görevli bir memurun Corona virüsüne yakalandığı belirlendi.

Bu nedenle Tapu Müdürlüğü’nde çalışanlar izolasyona alındı.

Tapu Müdürlüğü de tedbir amaçlı geçici olarak kapatıldı.

Müdürlükte sadece acil işlemlerinin yapıldığı belirtildi.


Erdoğan’dan ‘Corona’ uyarısı: Maske çene altında olmaz

Partisinin genel merkezinde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Salgın hayatımızda pek çok şeyi kökten değiştirdi” dedi.

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlere uyulmasını isteyen Erdoğan, maskeyi düzgün takmayanları ise şöyle eleştirdi: “Bakıyorsunuz maskeyi taktığını söyleyen, maskeyi çenesinin altına koymuş. Bu olmaz.”

Erdoğan, “‘TAMAM’ diye sloganlaştırdığımız ‘temizlik’, ‘maske’ ve ‘mesafe’ üçlüsünü tüm milletimden özellikle sahiplenmesini istiyorum” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı ayrıca, şu tavsiyede bulundu: “Toplu yerlerdeki birçok eğlenceye vesaire bu dönemde ara verin. Herhalde hastane yataklarına komada yatmaktansa eğlenceye ara vermek daha evladır. Aileleri üzmeyelim. Bunun için tedbirle hareket edelim.”


800 milyonu aşkın öğrencinin okulunda el yıkama imkanı yok

Corona virüsünden korunmak için yapılması gerekenlerin başında, ellerin sık sık sabunla yıkanması geliyor.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yüz milyonlarca öğrencinin okullarında ellerini yıkayabilmeleri için gerekli olan donanımın olmadığını açıkladı.

DSÖ ve UNICEF Cenevre’de gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında, okulların yüzde 43’ünde öğrencilerin ellerini yıkamaları için gerekli olan su, sabun ya da lavabo olmadığını duyurdu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre toplantıda bu durumdan etkilenen yaklaşık 818 milyon öğrencinin 295 milyonunun Afrika’da bulunan Sahra çölünün güneyinde kalan ülkelerde yaşadığı ifade edildi.

  • 355 milyon çocuğun okullarında lavabo var, ancak sabun yok
  • 462 milyon öğrenci ise su ya da musluğun dahi olmadığı okullara gidiyor
  • Okulların üçte biri öğrencilerine içme suyu sunamıyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Düzenli ve sık sık elleri yıkamak Covid-19’a karşı alınabilecek basit ancak bir o kadar da etkili bir önlem” diye vurguladı.


Rojava’da Covid-19 vakalarında artış

Kuzey ve Doğu Suriye’de özerk yönetime bağlı sağlık komitesi, 27 kişinin daha Corona virüsüne yakalandığını duyurdu.

Bununla birlikte toplam vaka sayısı 171’e yükseldi.

Cizire bölgesinde Covid-19 tanısı konulan bir kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Covid-19 nedeniyle can kaybı sayısı sekize yükselirken, şu ana kadar 10 kişinin ise iyileştiği belirtildi.


Antep’te 65 yaş üstü için yeni kararlar alındı

Antep’te 65 yaş ve üstü yurttaşların düğünlere katılımına, semt pazarına gidiş ile toplu taşıma kullanım saatlerine kısıtlama getirildi.

Vali Davut Gül, sosyal medyadan duyurduğu kararlar şöyle:

“65 yaş üstü ulu çınarlarımızı hep birlikte koruyup dualarını almaya ihtiyacımız var. Gaziantep’te gelin ve damadın anne, baba, dede, anneanne ve babaannesi hariç 65 yaş üstü kişilerin düğüne gitmesi yasaklanmıştır.

“Toplu taşıma, bulaşma riskini artırdığından sabah 07.00-10.00 ile akşam 17.00 ve 20.00 saatlerinde toplu taşıma araçlarını kullanmaları, akşam 18.00’den sonra sebze-meyve pazarlarına gitmeleri yasaklanmıştır.”


Dünya genelinde vaka sayısı 21 milyona yaklaşıyor

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesi, dünya çapında Corona virüsü vaka sayısının 20 milyon 800 bini aştığını, can kaybı sayısının ise 747 bin 350’ye yükseldiğini aktardı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (5,360,302)
  • Brezilya (3,170,474)
  • Hindistan (2,399,992)
  • Rusya (902,701)
  • Güney Afrika (568,919)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (169,131)
  • Brezilya (104,263)
  • Meksika (54,666)
  • Hindistan (47,169)
  • Britanya(41,329)

Koca: Vaka sayılarındaki artış bu hızla devam ederse ağır tedbirlere dönmemiz gerekebilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada, Corona virüsü vaka sayılarındaki artışın bu hızla devam etmesi durumunda ağır tedbirlere dönülebileceğini söyledi. Açıklama şöyle:

“Gururla söyleyebiliriz ki Türkiye, filyasyon ve temaslı takibi çalışmalarını sağlıklı şekilde yürüten nadir ülkelerden biridir. Türkiye, vaka sayılarını ilk günden beri şeffaf şekilde açıklamaktadır. Bugünlerde, vaka sayılarına göre daha üst seviyede bir alarm halinde olmamız öngörülen risklere bir hazırlıktır. Kaygıları anlayabiliriz. Fakat spekülasyonlar, tedbirden çok tehdide hizmet etmektedir. Dünyada vaka artışları hız kesmeden devam etmektedir. Ülkemizde de bölgesel artışlara şahit oluyoruz. Birçok ülkenin aksine, bizde vaka artışlarının kontrolden çıkmamış olması, devlet kurumlarımızın ve vatandaşımızın bugüne kadar özveriyle uyguladığı önlemler sayesindedir. Ancak altını çizerek ifade etmek istiyorum. Tedbirlere riayet hala istediğimiz, arzuladığımız seviyede değil. Bu konudaki gevşeme bize bu günlerimizi aratabilir. Özellikle Ekim, Kasım aylarında gribal enfeksiyonların da devreye girmesiyle riskin daha fazla artması muhtemeldir. Gribal hastalıklarının semptomlarının benzer olması kaygı ortamına da yol açabilecektir” şeklinde konuştu.

“Hepimiz sevdiklerimiz, akrabalarımız, dostlarımızla yakın ilişkiler içinde olmayı özledik. Seyahatlerimizde eskisi gibi rahat olabilmeyi, sosyal ve kültürel hayata tam olarak dönebilmeyi arzuluyoruz. Kontrollü Sosyal Hayat, salgın günlerinde, bize bunların en makul sınırlarını sunuyor. Kurallara uymak kaydıyla özlediğimiz şeyleri, tam olmasa da, yaşayabilme imkânımız var. Hem kendi sağlığımız hem sevdiklerimizin hayatı üç basit kurala bağlı. Temizlik, maske, mesafe. Bu kuralları dikkate almazsak, yarın karşımıza kontrol edilemez bir tablo çıkabilir. Vaka sayılarındaki artış eğilimini hepimiz görüyoruz. Artış bu hızla devam ederse bir daha yaşamak istemediğimiz ağır tedbirlere dönmemiz gerekebilir. Çabamız, bunun bir daha yaşanmaması içindir. Önümüzdeki günlerde COVID-19 iletişimi konusunda yeni çalışmalar ortaya koymaya çalışacak, düzenlemelere gideceğiz.”

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de 12 Ağustos’ta Corona virüsü vaka sayısının bin 212 artarak 244 bin 392’ye, can kaybının da 18 kişi artışla 5 bin 891’e yükseldiğini açıklamıştı.


Türkiye’de okulların açılış takvimi belli oldu

Fotoğraf: İHA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamasına göre, Türkiye’de okullar 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacak. Yüz yüze eğitime ise 21 Eylül’den itibaren kademeli olarak geçilecek.

Selçuk’un duyurduğu okulların pandemi dönemindeki açılış takvimi şöyle:

  • 31 Ağustos 2020 tarihinde okulları uzaktan eğitimle açıyoruz.
  • 21 Eylül’de Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime başlanacak.
  • Dileyen özel okullar 17 Ağustos itibarıyla uzaktan eğitim araçlarıyla eğitim faaliyetlerine başlayabilecek.
  • (Yüz yüze eğitim) Hangi yaş gruplarında öncelikli olarak başlayacağı hususunu bilim insanlarının tavsiyeleri doğrultusunda belirleyeceğiz.
  • Seyreltilme sonucunda oluşabilecek açık, uzaktan eğitimle, canlı dersler, EBA TV vasıtasıyla giderilecek.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Halkların nefesi olabilmek için': DTK ve DBP sekiz kente doğru yola çıkıyor
Sonraki Haber
Erdoğan: Ailenin temeline dinamit koyan hiçbir düzenleme meşru değildir