Ana SayfaDünyaCovid-19 salgını: Vaka sayısı 21 milyonu aştı

Covid-19 salgını: Vaka sayısı 21 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde can kaybı sayısı 761 bini, vaka sayısı ise 21 milyonu aşı. Ancak uzmanlar bunun dünya genelinde tespit edilmiş vakalar olduğunu ve gerçek hasta sayısının bunun çok daha üzerinde olduğunu belirtiyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 21 milyonu aştı

John Hapkins Üniversitesi’nin verilerine göre, dünya genelinde Covid-19 vakalarının sayısı 21 milyonu aştı.

Verilere göre, can kaybı 761 bini, iyileşenlerin sayısı ise 13 milyonu aştı.

Covid-19 salgından en çok etkilenen ülke ise ABD. Ülkede vaka sayısı 5 milyon 288 bini aşarken, can kaybı ise 167 bini geçti.

ABD’yi 3 milyon 200 bini aşan vaka ve 105 bini geçen can kaybı sayısı ile Brezilya takip ediyor.


Altı ilde 65 yaş üstüne kısıtlamalar

Urfa, Siirt, Malatya, Maraş, Düzce ve Yalova’da Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 65 yaş üzeri yurttaşlar için yeni düzenlemeler getirildi.

Buna göre;

Urfa

  • Urfa’da 65 yaş üstündekilerin saat 06.00-10.00 ve 16.00-18.00 arası sokağa çıkmaları kısıtlandı.
  • Yine 65 yaş üstü kişilerin (gelin ve damadın 1. derece yakınları hariç) düğün, nişan, nikah, mevlit yemekleri gibi etkinliklere katılmasının yasaklanmasına, sokak düğünlerinin 2 saat ile sınırlı tutulmasına karar verildi.
  • Ayrıca işçi, öğrenci ve memur servis araçlarında kurallara uyulmaması halinde, birinci ihlalde uyarılmasına, ikinci ihlalde idari para cezası, üçüncü ihlalde ise servis aracının 5 gün süre ile bağlanmasına karar verildi.

Siirt

  • Siirt’te de 65 yaş ve üzeri yurttaşların saat 17.00-24.00 saatleri arasında dışarı çıkmaları yasaklandı.
  • Yine Covid-19 ile mücadele konusunda şehrin içinde bulunan belediyeye ait billboardların etkin kullanılmasına, Covid-19 ile mücadele konusunda ilde bulunan tüm kamu personelinin, göreve çağrılacak şekilde hazır bulunmasına karar verildi.

Malatya

  • Malatya’da ise 65 yaş ve üstündeki yurttaşların 10.00 ila 17.00 saatleri dışında sokağa çıkmaları kısıtlandı.
  • Ayrıca 65 yaş ve üzeri yurttaşların, hastalığın bulaşma riskini artıran düğün, nişan gibi toplu organizasyonlara katılımlarının da 15 Ağustos itibarıyla yasaklanmasına, gelin ve damadın “anne, baba, anneanne ve babaanne” durumunda olanların yasaklamadan muaf tutulmasına karar verildi.

Maraş

  • Maraş’ta Covid-19 tedbirleri kapsamında 65 yaş üstündekilerin toplu taşıma araçlarını kullanımı ve pazara gidiş saatleri kısıtlandı.
  • Salgınla mücadelede risk grubundaki 65 yaş üstü yurttaşların, bulaş riskinin arttığı sabah 07.00-10.00 saatleri ile akşam 17.00-20.00 saatlerinde toplu taşıma araçlarını kullanmalarının ve akşam 17.00’den sonra sebze, meyve pazarlarına girişleri kısıtlandı.

Düzce

  • Düzce’de gelin ve damadın, birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş üstü kişilerin düğünlere katılması yasaklandı.
  • Ayrıca salgının kalabalık ortamlardaki hızlı yayılımı göz önünde bulundurularak köylerde ve sokaklarda yapılan düğün, nişan, sünnet düğünü gibi etkinlikler aynı gün içerisinde 11.00 ila 23.00 arasında en fazla 3 saatten, 2.5 saate düşürüldü.
  • Bu aktivitelerde ve etkinliklerde dağıtılacak yemek ve ikramlar ise sosyal mesafe korunarak yapılacak ve servisler Sağlık Bakanlığı salgın yönetim ve çalışma rehberine uygun şekilde yapılacak. Ayrıca mevlit ve defin işlemleri sonrasında yapılacak olan yemek ikramları faaliyetler de yasaklandı.
  • Yine kentte gelin ve damadın birinci ve ikinci derecede yakınları (amca, dayı, teyze ve halaları hariç) 65 yaş üstü kişiler düğünlere katılması yasaklandı. Düğün salonlarında birinci ve ikinci derecede akraba olmayan 65 yaş üstü kişi tespit edilirse Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 3 bin 150 lira idari para cezası kesilecek.

Yalova

  • Yalova’da da 65 yaş üzeri yurttaşların 09.00-21.00 saatleri dışında sokağa çıkmaları yasaklandı.

Trabzonspor’da bir oyuncunun Covid-19 testi pozitif çıktı

Trabzonspor bir oyuncusunun Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Kulüpten yapılan açıklamada, takımın ilk oyuncularından birinin belirti gösterdikten sonra test olduğunu ve testin pozitif çıktığını ancak oyuncunun iyi durumda olduğunu ve tedaviye başladığı belirtildi.

Galatasaray, tatilden dönen personele ve oyunculara yapılan testlerin ardından iki oyuncusunun Covid-19 testinin pozitif çıktığını söylemişti.

Fenerbahçe de 13 Ağustos’ta yaptığı açıklamada oyunculara ve diğer personele yapılan testlerin ardından oyunculardan ve koç ekibinden birinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını bildirmişti.


Ankara Tabip Odası: Kentte 517 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konuldu

Ankara Tabip Odası (ATO) kentte Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanı sayısı 517’ye yükseldi.

ATO’nun raporuna göre, 10-14 Ağustos arasında şimdiye kadar ki en yüksek vaka artışı kaydedildi.

Rapora göre testi pozitif çıkan sağlık çalışanlarının branşlara göre dağılımı şu şekilde:


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 22 kişi hayatını kaybetti, bin 226 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 247 bine yaklaştı.

14 Ağustos Cuma günü Türkiye’de 70 bin 192 test yapıldığı ve bin 226 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 22 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 923 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 246 bin 861’e, toplam can kaybı ise 5 bin 934’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 5 milyon 592 bin 72 oldu.


İçişleri Bakanlığı’ndan izolasyon genelgesi: Mahalle denetim ekipleri oluşturulacak

İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine “İzolasyon Tedbirleri” konulu genelge gönderdi.

Genelgede, daha önce valiliklere Covid-19 nedeniyle izolasyona tabi tutulan kişi bilgilerinin İl Sağlık Müdürlükleri’nden temin edilerek özellikle ilk yedi günlük süre içinde izolasyon şartlarına uyulup uyulmadığının vali veya kaymakam ve kolluk birimlerince birebir takip edilmesi ve sıklıkla denetlenmesine yönelik talimat verildiği hatırlatıldı.

Genelgede evde izolasyona tabi tutulan Covid-19 tanılı ya da temaslı bazı yurttaşların, acil işlerini gerekçe göstererek evde izolasyon yükümlülüklerini ihlal ettikleri, sosyal hayata katılarak halk sağlığını ciddi anlamda riske attıkları tespit edildiğine vurgu yapıldı.

Genelgede, valiliklerin alması gereken izolasyon tedbirleri şöyle sıralandı:

  • Covid-19 tanılı ya da temaslı ve evde izolasyona alınan kişilerin Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen izolasyon koşullarına uymaları sağlamak için her türlü tedbir alınacak.
  • Salgınla mücadelede alınan tedbirlerin sahada etkin şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan İl Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde “Mahalle Denetim Ekipleri” oluşturulacak.
  • Mahalle Denetim Ekipleri’nde, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve kolluk birimleri personelinin yanı sıra okul müdürleri ve öğretmenleri, din görevlileri, muhtarlar ve azaları, apartman ve site yöneticileri yer alacak.
  • İlgili birimler arasında koordinasyon tesis edilerek, test sonuçları pozitif olan ve evde izolasyona alınan kişilerin Sağlık Bakanlığınca belirlenen izolasyon koşullarına uymaları, elektronik imkanlar da olmak üzere her türlü tedbir alınarak sağlanacak.
  • Bu ekiplerin yaygın ve etkin şekilde mahalle bazlı izleme ve takip çalışmalarını yürütebilmesi için mahalle denetim ekiplerinde; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve kolluk birimleri personelinin yanı sıra okul müdürleri ve öğretmenlerin, din görevlilerinin, muhtarlar ve azalarının, apartman ve site yöneticilerinden temsilcilerin (mahalle veya idari birimin büyüklüğü dikkate alınarak 5, 7, 9 veya 11 temsilci şeklinde) görevlendirilmeleri sağlanacak.
  • Ayrıca yapılan her türlü bilgilendirmeye karşın evde izolasyon yükümlülüğünü ihlal ettiği tespit edilenler hakkında, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacak. Konusu suç teşkil eden eylemlere ilişkin TCK’nın 195’inci maddesi uyarınca gerekli adli işlemler başlatılacak.

Diyarbakır’da bir mezra karantinaya alındı

Diyarbakır’ın Ergani ilçesi Doğan Mahallesi’ne bağlı Han Mezrası Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Kaymakamlık’tan yapılan açıklamada, mezra sakinlerinden istisnai durumlar dışında sokağa çıkmamaları istendi.


TTB’den Corona uyarısı: Açıklananın 10 katı aktif hasta var

Fotoğraf: Diyarbakır / DHA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Türkiye’de her geçen gün etkisini arttıran Covid-19 pandemisine ilişkin beşinci ay değerlendirme toplantısını online gerçekleştirdi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Covid-19 İzleme Grubu üyeleri Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Prof. Dr. Özlem Azap, Prof. Dr. Kayıhan Pala ve Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz toplantıya katıldı.

“Salgın Kontrol Altına Alınamıyor, Sağlıkçılar Tükeniyor” başlıklı toplantıda sağlık çalışanlarının süreçte yaşadıkları, filyasyon uygulamalarına ilişkin uyarılar ve 65 yaş üzeri kişilere dair kısıtlılığın yaratacağı etkiye dair değerlendirmeler yapıldı.

Hükümetin salgını azaltma stratejisinin karşılığını bulamadığını belirten Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, “1 Haziran’da başlayan ve ‘yeni normal’ denen sürecin üçüncü ayı doldu. Komşu ülkelerle karşılaştırma yapılınca Türkiye İran’la benzerlik göstermekte. Yunanistan ve Bulgaristan’dan daha fazla doğrulanmış olgumuz var” dedi.

Hükümetin salgın stratejisini eleştiren Tanık, 11 Ağustos 2020 itibarıyla Sağlık Bakanlığı verilerine göre hesaplanan aktif hasta sayısının 11 bin 152 olduğunu söyledi. Tanık, Sağlık Bakanlığı’nın seroprevalans çalışmasında elde edilen sonuçların hesaplanan aktif hasta sayısı ile karşılaştırıldığında, toplumda PCR testi ile tanı alanların 9.9 katı kadar aktif vaka bulunduğunu kaydetti.

Sonbahara yaklaşırken sağlıkçıların “kırgın” ve “yorgun” olduğunu söyleyen Tanık, enfekte sağlık çalışanı sayısının açıklanmadığına dikkat çekti ve şöyle dedi: “Tekrar uyarıyoruz. Sağlık çalışanlarına test yapılmamaktadır. Bu hem emek gücünü riske sokmakta hem de hizmet veren kişileri riske sokmaktadır. Kişisel donanım ekipmanlarının eksik olması kabul edilemez. Yakın dönemde Batman’dan Manisa’dan emeklilik ve istifalar gündeme gelmekte. Bu da sağlık çalışanlarının tükendiğini ifade etmekte. Bakanlığın burada yaşanan sorunları görmesi ve kulak vermesi gerekiyor.”


İspanya’da virüs önlemleri geri getiriliyor

İspanya’da vakaların artması sonucu gevşetilen Corona virüsü salgınına karşı önlemler geri getiriliyor.

İspanya Sağlık Bakanı Salvador Illa, ülkedeki tüm bölgesel yönetimlerin, gece kulüplerini kapatma ve sosyal mesafe uygulamanın mümkün olmadığı açık hava mekanlarında sigara içmeyi yasaklamaya karar verdiğini duyurdu.

10’dan fazla kişinin bir araya gelmemesini tavsiye eden Illa, gençlere, “İçki içmek için dışarıda bir araya gelmeyin” dedi.

Dün açıklanan verilere göre İspanya’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 28 bini, toplam vaka sayısı da 337 bini geçti.


Paris ve Marsilya yeniden ‘kırmızı bölge’ ilan edildi

Normalleşme adımlarının ardından vaka sayılarında artışın yaşandığı Paris’te maske takılması zorunlu kılınmıştı

Salgında ikinci dalga paniği yaşayan Fransa hükümeti, Paris ve Marsilya’nın da içinde bulunduğu Bouches-du-Rhone bölgesini enfeksiyon riskinin yüksek olduğu kırmızı bölgeler ilan eden kararı onayladı.

Karar, yerel otoritelere insan ve araç sirkülasyonunu sınırlama, toplu taşıma ve hava ulaşımını kısıtlama, kamu binalarını ve virüs bulaşma riskinin yüksek olduğu mağazaları kapatma yetkisini veriyor.

Bu hamle, son iki haftada vaka sayılarının yükselişe geçmesinin ardından geldi.

Avrupa’da salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Fransa’da şimdiye kadar 30 bin 263 kişi yaşamını yitirdi, toplam vaka sayısı da 230 bini geçti.


Ankara’da yatışı yapılması gereken hastalar acilde bekletiliyor

Ankara Keçiören’deki Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH), Temmuz ayından bu yana yarı pandemi hastanesi olarak hizmet veriyor.

Çoğunlukla Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve akciğer kanseri olan hastaların tedavi gördüğü hastanede yatan hastaların çoğu 50 yaş ve üzerinde.

Refakatçi olarak hastanede olan Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz, hastanenin acil servislerinde boş yer olmadığını belirtiyor.

Ağgöz’ün aktardıklarına göre aynı doktorlar hem Corona virüsü şüphesiyle gelen hastaları hem de başka şikayetlerle gelen hastaları muayene ediyor

İsminin açıklanmasını istemeyen hastanenin sağlık çalışanı, “Aynı doktor koronavirüs hastalarına da bakıyor, çoğu sağlık çalışanı da tanı konulduğu için gelemiyor. Bu nedenle bu kadar az kişi çalışıyoruz. 36 saat dinlenmeden çalıştığımız oluyor” diyor.

Habere göre akciğer ve KOAH hastası olan kişi, yatışı yapılması gerekirken boş yatak olmadığı için acilde bekletiliyor.

Hastanedeki bir sağlık çalışanı da yoğunluk sebebiyle hayatını kaybeden Corona virüsü hastalarınn olduğunu söylüyor.

“Tanı alan hastalar, bulguları hafifse ilaçla tedavisi verilerek evlerine gönderiliyor. Zamanla durumu ağırlaşan bazı hastalar tekrar hastaneye müracaat etse de müdahalede geç kalınarak hayatını kaybediyor. Bunu bariz bir şekilde yaşadık. Bir hasta yaklaşık 18 saat acilde yoğun bakımda bekledi, en sonunda cerrahi yoğun bakıma aldılar ama kurtarılamadı.”


Toplam vaka sayısı 20 milyonu geçti, uzmanlar ‘gerçek hasta sayısı bunun çok üzerinde’ diyor

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, Corona virüsüne yakalanmış kişilerin sayısı dünya üzerinde 20 milyonu aştı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), bunun dünya genelinde tespit edilmiş vakalar olduğunu ve gerçek hasta sayısının bunun çok daha üzerinde olduğunu vurguluyor.

CDC’nin çalışmasına göre asemptomatik (belirtisiz) vakaların oranı yaklaşık yüzde 40.

Ayrıca yapılan bazı başka araştırmalar da virüs bulaşlarının yüzde 16’sının bulaştırıcı oldukları halde hastalığı taşıdığını fark etmeyen asemptomatik kişiler ya da hastalığı hafif atlatanlar tarafından yayıldığını ortaya koyuyor.

Londra merkezli Imperial College ve Padua Üniversitesi tarafından ortak yapılan araştırma da, test sonucu pozitif çıkan kişilerde, virüsün ortalama 9,3 günde kaybolduğunu gösterdi.

Araştırma sonuçlarına ilişkin raporda, “Asemptomatik kişiler, virüsü taşıdıklarının kesinlikle farkında değiller. Yaşam tarzları ve yaptıkları işe bağlı olarak, davranışlarını hiç değiştirmeden farklı kişilerle bir araya gelebiliyorlar” denildi.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Batman'da 60 sağlık çalışanı yemekten zehirlendi
Sonraki Haber
Pera'da bir sergi: 'Minyatür 2.0'