Ana SayfaGüncelCovid-19 salgını: Van ve Urfa’da son durum ne?

Covid-19 salgını: Van ve Urfa’da son durum ne?

HABER MERKEZİ – SES Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, kentteki hastane kapasitelerinin doluluk oranına yaklaştığını belirterek, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne günlük yaklaşık 800 kişinin başvuru yaptığını söyledi. Virüsün hızla yayıldığı Urfa’ya ilişkin bilgi veren Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Aydın Şirin ise “Kötü senaryoya karşı hazırlık yapmak gerekiyor” dedi.

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte, birçok kentte Corona virüsü vaka sayılarında adeta patlama yaşanıyor.

Peki, son dönemde vaka sayılarının hızla arttığı Van ve Urfa’da son durum ne?

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, vakalardaki artışın 1 Haziran sonrası yapılan “normalleşme” süreciyle birlikte yükseldiğine dikkat çekiyor.

Uygulanan stratejilerin bir kaosa sebep olduğunu belirten Çolakoğlu, “Bu durum ekonomiye nefes aldırma amaçlı salıverilen önlemlerin ne kadar ölçüsüz yapıldığının sonucudur” diyor.

Van’da hastane kapasiteleri yetersiz

Van’daki hastanelerin kapasitenin şu an doluluk oranına yaklaştığını belirten Çolakoğlu, “Hatta servislerde yoğun bakıma alınmayı bekleyen hastalar da olabiliyor. Şu durumda ‘hastanelerin kapasiteleri kaldırmaz’ diyemeyiz ama böyle hızlı şekilde devam ederse, hastaneler yakın bir zamanda konuşabileceğimiz bir soruna dönüşecektir” ifadelerini kullanıyor.

Vakaların bu denli tırmanışta olduğu bir süreçte, her pozitif vakayı hastanede tutabilme olasılığı yok ve kapasite bunu karşılayabilecek bir noktada değil. Şu an sadece takip ve yoğun bakım şartı gerekli olan vakalar hastanede tutuluyor. Bunların dışındaki vakalar, ‘evde izolasyon koşullarını oluşturun’ söylemiyle eve gönderiliyor.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne günlük yaklaşık 800 hasta başvurusu olduğuna dikkat çeken Çolakoğlu, bazen hasta sayısının bu rakamı da aştığını ifade ediyor.

Çolakoğlu, “Kentteki diğer hastaneleri de düşününce sayı ürkütücü oluyor. Tabi bu başvurulara pozitif vaka değerlendirmesi yapmak yanlış olur. Şu an Van geneli aktif bulaş sayısının 2 bini zorladığını söyleyebiliriz” diyor.

SES Van Şubesi Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu

Toplumda “salgın bitti” algısının oluştuğuna dikkat çeken Çolakoğlu, şöyle devam ediyor:

Açıkçası yazın gelmesiyle birlikte virüsün tesirinin azalacağı ifadeleri insanlarda, ‘salgın bitti, üstesinden gelindi’ algısı oluşturdu. Bu durum da çok yanıltıcı oldu. Gelinen tablo bunun hiç de böyle olmadığını gösterdi.

Öncelikle şunu kabullenmemiz lazım; bu bulaş bir iki yıllık bir mevzu değil. Bu durumu kabullenip doğru yol ve yöntemi izlemek gerek. Bu durumda maske kullanmak ve fiziki mesafeye dikkat etmek çok önemli.

Denetimlerde devlet kurumlarının yanı sıra sağlık alanında yer alan tüm meslek örgütlerinin yer aldığı ortak bir mücadele ağı oluşturulmalı ve çalışmalar şeffaf olmalıdır. Bu yaşanan pandemi sorunu hepimizi kapsıyor ve birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Birlikte mücadelenin sonuç vereceğini unutmamalıyız.

Urfa için ‘kötü senaryo’ uyarısı

Urfa’daki Covid-19 mücadelesi ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlara ilişkin bilgi veren Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Şirin de kentteki hastanelerde doluluk oranına yaklaşıldığını söylüyor.

Şirin, Viranşehir’de bir tıp merkezinde virüse yakalanarak yaşamını yitiren Dr. Abdurrahman Demir’i anarken, çok sayıda sağlık çalışanı ve hekimin salgına yakalandığını, işin öznesi olan sağlık çalışanlarının fikir, görüş ve önerilerinin dikkate alınması gerektiğini dile getiriyor.

Urfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Aydın Şirin

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı veriler doğrultusunda Urfa’nın sürekli ilk beşte yer aldığını hatırlatan Şirin, sonbahar mevsimi ve grip hastalığının da baş göstermesiyle yeni bir yol ve yöntemin belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Daha önce devreye konulan kısıtlamaların tekrardan aktifleştirilmesi gerektiğinin belirten Şirin, önerilerinin devamında, “6 aydır virüsle mücadele eden sağlık çalışanları ve hekimlerde yorgunluk mevcut. Dolayısıyla sağlık çalışanlarının sayısının artırılması, yine yoğun bakım ve hastanelerin kapasitelerinin arttırılması gerekiyor. Yani en kötü senaryoya karşı hazırlık yapmak gerekiyor” diyor.

Sağlık çalışanlarına yeterli test yapılmadığına da dikkat çeken Şirin, şöyle devam ediyor:

Tabipler birliğinin yaptığı bir ankette sağlık çalışanlarının yüzde 80’ine test yapılmadığı ortaya çıktı. Şayet pandemiyi önlemek istiyorsak, sağlık çalışanlarına düzenli olarak test yapılması gerekiyor.


Bu haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.



Önceki Haber
Hakkari ve Şırnak’ta 17 tutuklama
Sonraki Haber
TL'de kayıplar sürüyor: Dolar ve euroda yeni zirveler