Ana SayfaDünyaCovid-19 salgınında vaka sayısı 25 milyonu aştı

Covid-19 salgınında vaka sayısı 25 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 25 milyonu aştı. Toplam can kaybı 850 bine yaklaşırken, iyileşenlerin sayısı ise 17 buçuk milyonun üzerinde. Bu veriler, dünya çapında aktif vaka sayısının 7 milyona yaklaştığını gösteriyor. Türkiye’de de virüsün yayılımı devam ediyor, toplam vaka sayısı 270 bin bandına dayandı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte bin 482 vaka tespit edildi, 42 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı’nın son paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam Corona virüsü vaka sayısı 270 bine yaklaşıyor.

29 Ağustos Cumartesi günü Türkiye’de 91 bin 302 test yapıldığı ve bin 482 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 42 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 27 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam can kaybı 6 bin 326’ya, toplam vaka sayısı da 268 bin 546’ya yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 7 milyon 28 bin 390 oldu.


Yeni eğitim öğretim yılı, uzaktan eğitimle yarın başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), yeni eğitim öğretim yılı, uzaktan eğitim yoluyla yarın (31 Ağustos) başlatılacak.

Covid-19 salgını nedeniyle bir süre uzaktan yürütülmesi planlanan 2019-2020 eğitim öğretim yılında, yüz yüze eğitime ise 21 Eylül’den itibaren “aşamalı ve seyreltilmiş” şekilde geçilmesi planlanıyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla 31 Ağustos’ta başlayacak eğitim programına ilişkin genelge de yayımlanmıştı.

Buna göre, 18 Eylül’e kadar sürdürülecek uzaktan eğitimde, 2019-2020 eğitim öğretim yılında yüz yüze işlenemeyen ve öğrencilerin bir üst sınıfta hazır bulunuşluk düzeylerini etkileyebilecek öğrenme eksikliklerinin giderilmesine öncelik verilecek.


Covid-19 vakaları artıyor, Avrupa yeniden kapanıyor

Fotoğraf: AP / Fransa

Corona virüsünün yaz tatilinin ardından hızla artışa geçtiği Avrupa’da, Temmuz ayında açılan sınırlar yeniden kapatılmaya başlıyor.

Avrupa Birliği (AB) içinde sınırlarını tümüyle kapattığını duyuran ilk ülke ise Macaristan oldu.

Macaristan’dan yapılan açıklamada, “1 Eylül’den itibaren, başka ülke vatandaşlarının topraklarımıza girişine izin verilmeyecek. Yurt dışından gelecek Macar yurttaşları da 14 gün karantinaya alınacak” ifadeleri kullanıldı.

Almanya ve Belçika da, komşu ülkeleri Fransa’nın Paris ve Marsilya bölgesinden gelenlere karantina uygulanacağını duyurdu. Danimarka ise Belçika’ya kapılarını kapattığını bildirdi.

Diğer yandan Fransa ve Almanya’da virüsün hızla yayıldığı kentlerde, kapalı mekanların yanı sıra sokaklarda da maske takma zorunluluğu geldi.

Bununla birlikte vakalardaki artış, Avrupa Birliği yönetimini de harekete geçirdi. Ülkelerin tek tek sınırları kapatmasını istemeyen AB, bu konuda ortak karar alınmasını çağrısını yineledi.

  • VOA Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Kuzey ve Doğu Suriye’de ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 35’e yükseldi

Kuzey ve Doğu Suriye’de Corona virüsü vaka sayıları ve can kayıpları artıyor.

Sağlık Komitesi tarafından paylaşılan verilere göre, son 24 saatte Kamışlo’da sekiz, Haseke ve Derik’te üçer, Rimelan, Amude ve Şehba’da ise birer vaka olmak üzere, toplam 17 yeni vaka tespit edildi.

Ayrıca son bir günde Haseke’de virüsün neden olduğu Covid-19 sebebiyle bir kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Böylece, bölgede toplam vaka sayısı 544’e, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 35’e yükseldi. Hastalığı atlatanların sayısı ise 98’e çıktı.


TTB Genel Sekreteri: Salgın artık kontrol edilemez bir durumda, bu kış zor geçecek

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, artan Corona virüsü vakaları ve can kayıplarıyla birlikte salgında gelinen noktayı Evrensel’den Burcu Yıldırım’a değerlendirdi.

Vaka ve ölüm sayılarının Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin çok üzerinde olduğunu savunan Yılmaz, sağlıkçıların içinde bulunduğu duruma da dikkat çekti.

Yılmaz, “Sağlık çalışanlarının motivasyonu çok düşük. Giderek daha çok sağlık çalışanı hastalanıyor, hayatını kaybediyor, çalışanlar ise tükenmişlikle yüz yüze. Salgın artık kontrol edilemez bir durumda” dedi.

Eylül-Ekim ayları itibariyle okulların açılacağı ve gribal enfeksiyonların da görüleceğine dikkat çeken Yılmaz, bu kışın zor geçeceğini vurguladı.

Okulların açılmasına karşı olmadıklarını ancak alınacak önlemlerin bir bütün olarak değerlendirilip eksiksiz yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Burada yasaklamak değil önlemlerin nasıl alınacağı önemli. Okullarda sınıf sayısı düşürüldü mü, çocuklar evlerinden alınıp nasıl bırakılacak, servis sayıları ne olacak, okulların temizlikleri ne durumda, öğretmenlere yeterince bilgilendirme yapıldı mı gibi birçok soru var. Bunlar hep devlet kontrolünde olmalı. Denetimler eksiksiz yerine gerilmeli” ifadelerini kullandı.

Önceki yıllarda da okullarda temizlik sorunlarının çokça yaşandığını ve 20 yılı aşkın bir zamandır okullarda sağlık çalışanı olmadığını belirten Yılmaz, böyle bir ortamda alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.


Araştırma: Kan incelticiler Covid-19’u atlatma şansını artıyor

Tromboz, Covid-19’dan bağımsız yoğun bakım ünitelerinde yaşanan en önemli sorunlar arasında bulunuyor.

Yeni tip Corona virüsü sadece akciğerleri değil, kanın pıhtılaşmasını da etkiliyor.

Özellikle de Covid-19’u ağır geçiren hastalarda tehlikeli tromboz vakaları yaşanabiliyor.

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre kan incelticiler, entübe Covid-19 hastalarında gidişata olumlu etki edebiliyor ve ölüm oranını düşürebiliyor.

ABD’li hekimlerin 4 bin 389 hasta ile yürüttükleri kapsamlı araştırmanın sonuçlarına göre, kan incelticilerle tedavi edilenlerin ölüm oranı yaklaşık yüzde 50 oranında azalıyor.

Araştırmayı yürüten New York’taki Mount Sinai Hastaneleri Grubu hekimlerinden Valentin Fuster, “Kan incelticiler tedbir amaçlı verildiyse yapay solunum cihazına bağlanma oranı yüzde 30 oranında azalıyor” diye belirtiyor.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Bilim Kurulu üyesi: Sadece iller değil, ülke düzeyinde de yasaklamalar gelebilir

Birçok ilin ardından İstanbul’da da düğün, nişan ve sünnet düğünlerine bazı kısıtlamalar getirildi.

DHA’ya konuşan Sağlık Bakanlığı büneysindeki Koronavirüs Bilim Kurulu’nun üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, yeni kısıtlamaların başka alanlarda da gelebileceği konusunda uyarıda bulundu.

“Yasak sadece nikah, düğün, sünnet değil durumuna göre daha geniş bir alana yayılabilir. Bunu insanlar öngörmeli. Bir düğün sahibi düğünü çok daha kısa sürede, ölçülü ve fiziki mesafeye uyan şekilde, mutlak çağırması gereken kişileri çağırarak herkesi çağırmadan daha az kişi ile yapabilir. Ziyaretler haberleşerek randevu ile yapılabilir. Herkesin olaya sahip çıkması, planlama yapması ve sorumluluğu anlaması lazım.

“Mayıs aylarında 780’lere inen vaka, kısmi serbestlik, yeni normalle bin 500’lere çıktı. Denetim son günlerde ciddi şekilde gündeme geldi. Yeni yasaklar kurallara uyulmadığı takdirde zorunlu olarak gelecek. Kurallara uymadığımız takdirde şartlar zorunlu görülürse sadece iller değil, ülke düzeyinde de yasaklamalar gelebilir. Bu tabii ki hükümetin takdiri. Biz sadece bilimsel açıdan bu tip kapanmalara ihtiyaç olabilir diyoruz.”

Sağlık Bakanlığı, 29 Ağustos Cumartesi günü Türkiye’de 101 bin 414 test yapıldığını ve bin 549 yeni vaka tespit edildiğini açıklamıştı.

Bir gün içinde 39 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği bildirilmişti. Böylece, toplam can kaybı 6 bin 284’e, toplam vaka sayısı da 267 bin 64’e yükseldi.


TTB Merkez Konsey Üyesi Yerlikaya ‘Corona’ya yakalandı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yürütme Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Corona virüsüne yakalandı.

Yerlikaya, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, genel durumunun iyi olduğunu belirterek, evde karantinada olduğunu kaydetti.

Dr. Yerlikaya, pandeminin tüm hızıyla devam ettiğini, herkesi dikkatli olmaya ve önerilen kurallara uymaya çağırdı.

https://twitter.com/hlsyrlky/status/1299721721755430912?s=20


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 25,169,549
  • Can kayıpları: 846,778
  • İyileşenler: 17,509,305
  • Aktif vakalar: 6,813,466

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,139,078)
  • Brezilya (3,846,965)
  • Hindistan (3,542,733)
  • Rusya (985,346)
  • Güney Afrika (639,435)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (186,855)
  • Brezilya (120,498)
  • Meksika (63,819)
  • Hindistan (63,657)
  • Britanya (41,498)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Soylu'dan Atay'a hakaret
Sonraki Haber
Işıl Özgentürk’e tepki: Oryantalist çukurunda toptancı bakış açısı çözümsüzlük getirir