Ana SayfaCezaevleriCPT’den rapor: İmralı sistemi tamamen gözden geçirilmeli

CPT’den rapor: İmralı sistemi tamamen gözden geçirilmeli

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 2019 yılında İmralı Cezaevi’ne yaptığı ziyarete ilişkin  rapor yayınladı. Cezaevinde 2016’dan bu yana iyileşme olmadığına değinilen raporda, cezaevi sisteminin “tamamen gözden geçirilmesi” gerektiği vurgulandı.

Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 2019 yılında İmralı Adası’na yaptığı ziyaret üzerinden hazırladığı raporu paylaştı.

CPT, yaptıkları ziyarette İmralı Cezaevi’nde bulunan tüm isimlerle görüştüklerini belirtti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, raporda uygulanan cezaevi sisteminde, 2016’daki benzer bir ziyaretten bu yana herhangi bir “iyileşme” olmadığı belirtildi.

CPT, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve diğer üç ismin halen haftada ancak altı saat bir araya gelebilmelerine izin verildiğini belirtti.

Bunun yanı sıra iki kişi olarak bir araya gelme süresinin, haftada üç saat olduğu kaydedildi.

Buna karşın günlük açık hava egzersizleri sırasında bir araya gelmenin yasak olarak kalmaya devam ettiği vurgulandı.

CPT, “Sonuç olarak tüm tutuklular, çoğu zaman tecride tabi tutuluyorlar” dedi.

Bu tecrit durumunun haftada 168 saatten 159’unu kapsadığı belirtildi.

CPT, son yıllarda Öcalan ile aile ziyaretlerinin neredeyse hiç mümkün olmadığını ifade ederken, avukatların görüşme taleplerinin de 2019’dan beri reddedildiğini hatırlattı.

‘Kalıcı sistem oluşturulmalı’

CPT, “İlgili tutsaklara ilişkin güvenlik koşulları ile temel insan hakları arasında bir denge oluşturulmalı” derken, düzenli aile ve avukat ziyaretlerinin olduğu “kalıcı bir sistem” oluşturulması çağrısında bulundu.

Raporda, İmralı’da uygulanan tutukluluk rejiminin “tamamen gözden geçirilmesi” gerektiği vurgulandı.

Mayıs 2019’da adaya gitmişlerdi

CPT heyeti 7 Mayıs 2019’da İmralı Adası’na giderek incelemelerde bulunmuştu.

Heyetin ziyaretinin ardından 16 Mayıs 2019’da açıklama yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi konusuna ilişkin, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” demişti.

Ancak Öcalan’ın avukatları yaptıkları görüşme başvurularına olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmediğini belirterek, görüş yasağının halihazırda ‘fiili olarak’ devam ettiğini açıklamıştı.

Son görüşme 27 Nisan’da oldu

Abdullah Öcalan, HDP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs’ı takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran 2019’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran’da tekrar edilen İstanbul seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı.

Ne avukatlar ne de aile yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidemiyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.

İmralı Adası’nda 27 Şubat günü çıkan yangının ardından Öcalan’ın avukatları müvekkilleri ile 3 Mart’ta bir görüşme gerçekleştirmişlerdi.

Avukatların son görüşmenin yapıldığı 3 Mart’tan bu yana müvekkilleriyle görüşmek için yapmış olduğu hiçbir başvuruya olumlu ya da olumsuz yanıt verilmedi.

Bu arada Öcalan, 21 yıl sonra ilk kez 27 Nisan günü ailesiyle bir telefon görüşmesi yapmıştı.


CPT’den İmralı’ya ziyaret: Hükümetten ‘görüş’ açıklaması geldi, avukatlar ‘fiili yasak var’ dedi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Balıkesir'de Sercan Tatarka, boşandığı Yonca'yı aynı gün öldürdü
Sonraki Haber
Beyrut'a ağıt - Xane Anuş