Ana SayfaGüncelDİB: Yaşam hakkını korumak devletin yükümlülüğünde

DİB: Yaşam hakkını korumak devletin yükümlülüğünde

HABER MERKEZİ – ‘Adil yargılanma’ talebiyle ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için açıklama yapan Demokrasi İçin Birlik, “yaşam hakkını korumanın devletin yükümlülüğünde olduğunu” hatırlatarak gerekli adımların atılması çağrısında bulunuldu.

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal ‘adil yargılanma’ talebiyle ölüm orucunda. Timtik’in eylemi 237, Ünsal’ın ise 204’üncü gününde.

Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna rağmen tahliye edilmeyen avukatlardan Timtik, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Ünsal ise Halkalı Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde tutulmaya devam ediyor.

Demokrasi İçin Birlik (DİB) platformu, ölüm orucundaki Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuna dikkat çekmek için bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “yaşam hakkını korumanın devletin yükümlülüğünde olduğu” hatırlatarak gerekli adımların atılması çağrısında bulunuldu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar  Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal‘ın adil yargılanma talebi için sürdürdükleri ölüm orucunda gelinen kritik nokta insan hakları kuruluşları, barolar, tabip odaları ve uluslararası kuruluşlar tarafından hayati olarak nitelendirilmiş ve Adalet Bakanı’nın inisiyatif kullanması aşamasına gelmiştir.

Adli Tıp Kurumu’nun,  cezaevinde kalamayacakları kararına rağmen tahliye edilmeyen ve farklı hastanelerde gözetim altında tutulan avukatların, ölüm orucunda kritik döneme girmeleri nedeniyle ATK kararına istinaden tahliye çağrıları, kamuoyunda giderek yükselen ortak bir talep hâline gelmiştir.

Yaşam hakkını korumanın devletin yükümlülüğünde olduğunu hatırlatarak, avukatların eve çıkması ve talepleri olan insan onuruna yakışır adil  yargılamanın sağlanması için gerekli adımların acilen atılmasını isteyen ortak talebe, demokrasi güçleri olarak katılıyor ve gereğinin yapılmasını istiyoruz.

Ne oluyor?

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ölüm orucundaki tutuklu avukatların başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’nda muayene olmalarına karar vermişti.

ATK, Timtik ve Ünsal ile ilgili ilk raporunu açıklamış ve her ikisi için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Timtik ve Ünsal’ın avukatları, 30 Temmuz günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne raporla birlikte tahliye dilekçelerini sunmuştu.

Ancak mahkeme, aynı gün tahliye talebini reddederek iki avukatın da tutukluluğunun devamına hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca, “Hastane koşullarında tıbbi takip ve tedavilerinin ivedi olarak sağlanması hususunda gereğinin ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına” karar vermişti.

Hukuk örgütleri, verilen bu kararın ‘zorla müdahaleye zemin hazırlamaya’ yönelik olduğunu vurgulamıştı.

ATK raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlar Timtik ve Ünsal, kendi istekleri dışında hastaneye kaldırılmıştı.

Dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu ÇHD ve HHB üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukatlardan Ebru Timtik’e “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.

Ölüm orucundaki her iki avukatın talebi de Yargıtay’ın kararı bozması ve ‘adil bir şekilde yargılanmak.’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Özgür Boğatekin tutuklandı
Sonraki Haber
HDP Muş İl Eşbaşkanı Yiğit tutuklandı