Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK’ten Vestel’e uyarı: İşçilerin hayatı buzdolabından değerlidir

DİSK’ten Vestel’e uyarı: İşçilerin hayatı buzdolabından değerlidir

HABER MERKEZİ – DİSK, Manisa’daki Vestel fabrikasında salgın için önlem alınmamasını Zorlu Holding önünde protesto etti. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “İşçilerin hayatı buzdolabından değerlidir” diyerek, üretime ara verilmesi çağrısı yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Manisa’daki sanayi bölgesi ve Vestel fabrikasında Covid-19 salgınının yayılmasına ilişkin İstanbul Levent’teki Zorlu Holding önünde açıklama yaptı.

“Vestel virüs üretiyor! İşçilerin hayatı değerlidir” pankartının açıldığı eylemde sık sık “Sağlıklı yaşama hakkımız gasp edilemez” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Açıklamaya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Dev Yapı-İş, Gıda-İş üyelerinin yanı sıra çok sayıda işçi katıldı.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, sermayenin kuralsızlığının salgının tüm ülkeye yayılmasına neden olduğuna dikkat çekti.

Patronların para kazanmayı insan hayatından üstün tuttuğunu ve önlem alınmadan işçilerin çalıştırıldığının altını çizen Çerkezoğlu, “Fabrikalarda gerekli sağlık ve güvenlik önlemleri olmadan çalışmaya devam eden işçilerin hastalığa yakalandığını hatta hayatlarını kaybettiklerini öğreniyoruz” dedi.

Salgın hızla yayılıyor

Çerkezoğlu, işçilerin aktardığı sorunları ve fabrikadaki uygulamaları şu şekilde sıraladı:

  • İşçiler üretim bandında dip dibe çalışıyorlar. Bu koşullarda salgın fabrikada hızla yayılıyor.
  • Bir işçi hasta olduğunda semptom göstermedikçe temasta olduğu işçilere test yapılmıyor, bu işçiler karantinaya alınmıyor. Bantlarda yan yana çalışan işçilerden biri hasta olduğunda yerine yeni işçi gelerek üretim devam ediyor.
  • İnsan hayatının önceliği gereği üretimin azaltılması, hatta durdurulması bir yana üretim sürekli olarak artırılıyor. Buna paralel olarak işçi sayısı da mesailer de artıyor ve risk büyüyor.
  • Salgına önlem almak yerine salgını fırsata çeviren işveren üretim sırasında yan yana çalışan işçilerin dinlenme molalarını kaldırıyor. Yani yan yana çalışırken geçmeyen ama yan yana dinlenirken bulaşan bir virüs icat ediyor.
  • Elbette böylesi bir salgın karşısında sadece maske ile önlem almak yetersizdir ancak işçiler maskelerin ve hatta kumanyalarının bile yetersiz olduğunu vurguluyorlar.

‘Üretime derhal ara verilmeli’

Manisa Organize Sanayi ve Vestel fabrikasındaki hastalık koşullarının bütün Ege Bölgesi’ni etkilediğini belirten Çerkezoğlu, şirketlerin önlem almadığını bunun yerine reklam çalışmalarına para harcadığını söyledi.

Ülkeyi yönetenlerin, “Ne olursa olsun çarklar dönecek” politikası gereği işyerlerinde yayılan salgına kayıtsız kaldığını dile getiren Çerkezoğlu, şöyle dedi:

Kovid-19 bir işçi sınıfı hastalığı halinde hızla yayılırken bu ülkenin Sağlık Bakanı fabrikalarda ve işyerlerinde yaşananlara kayıtsız, sosyal medyadan halka nasihat vermenin ötesine geçmiyor. İşçilerin hayatı buzdolabından değerlidir. Vestel başta olmak üzere Covid-19 vakalarının görüldüğü tüm işyerlerinde üretime derhal ara verilmeli, tüm işçiler en az 15 gün ücretli izne çıkarılmalı ve tamamına test yapılmalıdır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji'den iki il için 'turuncu', bir il için 'sarı' uyarı
Sonraki Haber
Savcılık, bir kadını sistematik olarak tehdit eden erkek hakkında işlem yapmadı