Ana SayfaGüncelDoğu Akdeniz gerilimi: Yunanistan AB’yi acil toplantıya çağırdı, Ankara’dan rest

Doğu Akdeniz gerilimi: Yunanistan AB’yi acil toplantıya çağırdı, Ankara’dan rest

HABER MERKEZİ – Doğu Akdeniz’de gerilim yükseliyor. Yunanistan AB’yi acil toplantıya çağırırken, Türkiye ise bölgedeki faaliyetlerinin devam edeceğini açıkladı.

Türkiye, Yunanistan’ın Mısır’la yaptığı deniz yetki sınırlandırma anlaşmasının ardından Oruç Reis araştırma gemisinin sismik çalışmalar için Doğu Akdeniz’e açılacağını, hafta başında yayımladığı bir NAVTEX ile duyurdu.

10-23 Ağustos arası geçerli olacak NAVTEX kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş gemileri de Oruç Reis’e eşlik ediyor.

Türkiye’nin araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de ilan edilen NAVTEX bölgesinde sismik araştırmalara başlaması ise gerilimi tırmandırdı.

Her iki ülkenin denizde ve havada askeri varlıklarını artırıyor olmaları da bölgedeki gerginliğin sıcak çatışmaya kadar varması riskini beraberinde getiriyor.

Karşılıklı gelen açıklamalarda taraflar birbirlerini suçlamaya devam ederken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki araştırma faaliyetleri konusunda Avrupa Birliği’ne (AB) acil toplantı çağrısı yaptı.

Atina’nın adımına karşın ise Ankara’dan rest geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’un Ankara ziyareti kapsamında düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Her türlü sismik araştırma ve sondaj çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz’de hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar savunacağız, bundan taviz vermeyiz” diye ekledi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Atina’nın son adımına ilişkin Twitter üzerinden bir açıklamada bulundu: “Yunanistan her zamanki gibi haksız, hukuksuz, saldırgan politikalarına destek için Avrupa Birliği’ni toplantıya çağırmış. Avrupa Birliği, Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı “Yunan tiyatrosu”na çevirmesine izin vermemelidir.”

Erdoğan’dan ‘yeni formül’ çağrısı

Dünkü Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından basın toplantısı düzenleyen AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada “Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim. Herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım” çağrısında bulunmuştu.

Erdoğan, “Anlaşmazlıkların diyalog yoluyla ve hakkaniyet temelinde çözümü için biz her zaman varız ve hazırız. Bu konuda sağduyu hakim olana kadar Türkiye olarak sahada ve diplomasi alanında kendi planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz” ifadesini kullanmıştı.

Ankara-Atina arasındaki gerginlikle ilgili NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den de bir açıklama gelmişti.

Stoltenberg, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, Doğu Akdeniz’deki durum konusunda Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtmişti: “Bu durum, müttefiklik dayanışması ruhu içerisinde ve uluslararası hukuka uygun olarak çözüme kavuşturulmalı.”


Mısır: Türkiye’nin sismik araştırması egemenlik haklarımızı ihlal ediyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Savcılık, bir kadını sistematik olarak tehdit eden erkek hakkında işlem yapmadı
Sonraki Haber
Rusya 'ilk Covid-19 aşısını tescil ettik' dedi, DSÖ'den açıklama