Ana SayfaDünyaDoğu Akdeniz krizi: AB’den Türkiye’ye ‘yaptırımlar hala masada’ mesajı

Doğu Akdeniz krizi: AB’den Türkiye’ye ‘yaptırımlar hala masada’ mesajı

HABER MERKEZİ – Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’deki gerginlik sürüyor. AB, Doğu Akdeniz’de tek taraflı adımlar atmaktan kaçınma çağrısı yaptığı Ankara’ya, yaptırımların hala masada olduğu mesajını da verdi.

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de devam eden gerginlik karşılıklı açıklamalarla tırmanırken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan Ankara’ya diyalog çağrısı geldi.

Ankara’dan bölgede tek taraflı adımlar atmaktan imtina etmesini isteyen AB Komisyonu sözcüsü, diyaloğun sonuç vermemesi ihtimaline karşı ise AB’nin halihazırda Türkiye’ye yaptırım uygulama yönünde harekete geçmiş bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin bölgedeki gerginliğe barışçıl bir çözüm bulmasını umduklarını beklediklerini aktaran sözcü, Ankara’nın faaliyetlerinin birliğin tamamını endişelendirdiğini de sözlerine ekledi.

AB’nin yaptırım mesajı

AB’ye üye 27 ülkenin dışişleri bakanları geçen hafta bir araya gelerek Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliği görüşmüştü.

Görüşmenin ardından Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliğin diplomatik yollardan çözülememesi halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanabileceği mesajı verilmişti.

AB ve Türkiye arasındaki pazarlıklar

Bu arada Reuters haber ajansına ismini vermeden açıklama yapan üst düzey bir Avrupalı diplomat ise şunları söyledi:

Ankara’nın ciddi biçimde diyaloğa girmesini sağlamak için Türkiye’ye karşı sopa (yaptırımlar) kadar havuç da verilecek. Bu havuç, yeni bir gümrük birliği için ilerleme ve mülteci programı için daha fazla para biçiminde de olabilir.

Doğu Akdeniz’de ne oluyor?

Doğu Akdeniz’de var olduğu tahmin edilen zengin doğalgaz ve petrol yatakları nedeniyle, bu bölgenin egemenlik haklarının kime ait olduğu konusunda Türkiye ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında gerginlik yaşanıyor.

Son dönemde artan gerilim nedeniyle askeri hareketliliğin de arttığı bölgede son olarak Yunanistan, Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs ile, Türkiye de ABD’yle ortak tatbikat yaptı.

Türkiye ayrıca yeni bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ilan ederek, 11 Eylül’e kadar Anamur ile Kıbrıs arasında atış talimi yapacağını duyurdu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde karasularını 12 mile çıkarması durumunda bunu savaş sebebi sayacağını ifade etti.

Atina’dan gelen yanıtta ise “Türkiye’nin savaş tehditleriyle 19’uncu yüzyıldaki gibi bir politika izlediği” savunuldu.


Doğu Akdeniz krizinde yeni boyut: Ege Denizi’nde ’12 mil’ tartışmaları


Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gardiyan cinayet işleyip trafik kazası süsü verdi
Sonraki Haber
İsrail’le normalleşme adımı atan BAE’de patlamalar