Ana SayfaGüncelDünya sinemasından ödüllü filmler ilk kez izleyici ile buluşuyor

Dünya sinemasından ödüllü filmler ilk kez izleyici ile buluşuyor

HABER MERKEZİ – Bu yıl 3-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Berlin, San Sebastián, Stockholm gibi dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler ilk kez izleyici ile buluşacak. Altı filmlik özel seçkide Ulrike Ottinger, Christian Petzold gibi ustaların son filmleri de var.

Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, 3-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek.

Festivalin Berlin, San Sebastián, Stockholm gibi dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmleri buluşturan Festivallerden seçkisinde, Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan toplam altı film, Türkiye’de ilk kez Ankara’da izleyiciyle buluşacak.

Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleştirilecek olan festival, Covid-19 tedbirleri kapsamında yüzde 50 kapasiteyle yapılacak.

Festival biletleri, 28 Ağustos Cuma gününden itibaren Kızılay Büyülü Fener Sineması gişelerinde ve biletinial.com’da satışa sunulacak.

Festivallerden seçkisinde yer alan filmler şöyle:

Paris Calligrammes

‘Paris Calligrammes’

Almanyalı yönetmen Ulrike Ottinger’in dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan Paris Calligrammes’i (2020) otobiyografik bir film.

Film, feminist ve avangart sinemanın yaşayan efsanesi Ottinger’in titizlikle topladığı kişisel arşivini de ilk kez ortaya açıyor.

78 yaşındaki Ottinger’in, genç bir ressam olarak yaşadığı 60’lar Paris’ini ve bohem kültürünü hayal gücüyle canlandırdığı filmi, buluntu görüntüler, gazete kupürleri, fotoğraflar gibi çok sayıdaki görsel materyali bir araya getiriyor.

Undine

‘Undine’

Almanyalı yönetmen Christian Petzold’un Undine (2020) filmi, romantik bir hayalet hikayesi anlatıyor.

Adını, Frederich de la Motte Fouqué, Ingeborg Bachmann gibi bir çok yazara ilhâm olmuş su perisi Undine mitinden alan film, sevdiği erkek tarafından terk edilen Undine adlı kadının öç hikâyesini Hitchcockvari bir yapıyla doldurarak anlatıyor.

Petzold’un filmi, Berlin Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Gümüş Ayı Ödülü’nü kazandı.

Seçmeler

‘Seçmeler’

Almanyalı aktris Ina Weisse’nin 12 yıl aradan sonra yeniden kamera arkasına geçtiği Seçmeler (The Audition, 2020), gerilimli bir dram filmi.

Filmin oyuncusu Nina Hoss performansıyla, San Sebastián ve Stockholm film festivallerinden ödüllerle döndü.

Film, favori öğrencisini sınava hazırlayan keman öğretmeni Ana’nın hırsıyla ailesi ve kariyeri arasında kalışının hikayesini anlatıyor.

Rüzgârı Eken

‘Rüzgârı Eken’

Bağımsız İtalyalı sinemacı Danilo Caputo’nun Rüzgârı Eken (Sow the Wind, 2020) bir isyan ve yeniden doğuş hikâyesi anlatıyor.

21 yaşındaki ziraat mühendisi Nica’nın mezun olup döndüğü köyünde yok olmanın eşiğine gelmiş zeytin ağaçları için verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Film, dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünde yaptı.

Gasmann

‘Gasmann’

Almanyalı yönetmen Arne Körner’in ikinci filmi olan Gasmann, komedi türünde bir film.

Film, yıllardır yan rollerde oynadığı tiyatro grubunda ilk başrolünü alan ve oyunda SS subayını canlandıran aktör Bernd’ün rolü ile gerçeği arasında kalışının trajikomik hikayesini işliyor.

Kaplumbağaların Labirenti’ndeki Buñuel

‘Kaplumbağaların Labirenti’ndeki Buñuel’

Seçkinin tek animasyonu Salvador Simo imzalı Kaplumbağaların Labirenti’ndeki Buñuel (Buñuel in the Labyrinth of the Turtles, 2018).

Fermín Solís’in aynı adlı çizgi romanından uyarlanan film, İspanyalı yönetmen Luis Buñuel’in kariyerindeki unutulmaz anlardan birini hayal gücüyle yeniden inşa ediyor.

1933 İtalya’sında Bir Endülüs Köpeği (Un Chien Andalou, 1929) ve Altın Çağ (L’age D’or, 1930) filmleriyle ağır eleştiriler almış Luis Buñuel adlı genç yönetmenin, çatıları kaplumbağa kabuğuna benzeyen evlerin olduğu Las Hurdes köyünde yeni filmini çekebilmek için yaşadığı olayları anlatıyor.

Film, Avrupa Film Ödülleri ile Goya Ödülleri’nde En İyi Animasyon film seçildi.


Doğumunun 100. yılında Fellini ve Rohmer’in ‘Anısına’ filmler

Ankara Film Festivali’nden ‘Vişegrad Gülümsüyor’ seçkisi

Ankara Film Festivali’nin onur ödüllerinin sahipleri belli oldu




Önceki Haber
Ağrı’da bir asker hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Maskeyle yaşayanlar için bir 'Empati' filmi