Ana SayfaKitapDüşmanlık ilişkisinden kurtulabilecek bir insanlık mümkün mü?

Düşmanlık ilişkisinden kurtulabilecek bir insanlık mümkün mü?

HABER MERKEZİ – Düşünür ve siyaset kuramcısı Achille Mbembe’nin “Düşmanlık Politikaları” adlı kitabı, İletişim Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Savaşın, çağımızın kutsadığı bir değer haline geldiğini belirten Mbembe, “yeryüzünü ortak payda yaparak düşmanlık ilişkisinden kurtulabilecek bir insanlık mümkün mü?” diye soruyor. Ayşen Gür’ün Türkçeleştirdiği kitabın tanıtım metni ile Achille Mbembe’nin kısa bir biyografisini paylaşıyoruz.

Eleştirel düşüncenin çağdaş kalemlerinden Achille Mbembe Düşmanlık Politikaları’nda, tüm gezegeni içine hapseden, gündelik ilişkilere dek sızan ve insanları esir alan bir düşmanlık ilişkisinin çağımızın kuralı ve kurucu normu haline geldiğini ileri sürüyor.

Frantz Fanon’un izinden giden yazara göre savaş, çağımızın kutsadığı değer haline gelmiş durumda. Düşmanlığın, savaşın kutsanan değerler haline gelişiyle toplumlarımız demokrasiden hızla uzaklaşıyor. Kaldı ki, demokrasinin de kökleri karanlık… Kendi suç geçmişlerini hatırlamak istemeyen bu toplumlar, icat ettikleri kötülük nesnelerinin korkusuyla yaşıyor ve bunlardan şiddet yoluyla kurtulmak istiyorlar.

Liberal demokrasiler olağanüstü hali olağanlaştırıyor, çitleri yükseltiyor, hem kendi içlerinde hem de dış düşmanlarına karşı diktatörce uygulamaları hayata geçirmekte tereddüt etmiyorlar. İnsan hakları ve eşitlik ilkeleri zaten çoktan harap olmuş, tükenmiş halde. Milliyetçilik en kanlı haliyle yeniden boy gösteriyor. Siyasal düzen ölüme yönelen bir örgütlenme biçimi olarak kendini yeniden oluşturuyor. Toplumsal bünyenin hücrelerine kadar sızan nanoırkçılık, şiddet ve yasa, inanç ve itaat, norm ve istisna, hatta özgürlük ve güvenlik arasındaki ilişkileri bulandırarak meşruiyet kazanmaya çalışıyor.

Bu karamsar tabloya bakarak Mbembe soruyor: Dünyanın her yerini kendi yuvası yapan, köklerini sorgulayan ama aynı zamanda tüm gezegene kök salan, gelip geçiciliğinin bilincinde, yeryüzünü ortak payda yaparak düşmanlık ilişkisinden kurtulabilecek bir insanlık mümkün mü? Hümanizmin de ötesine geçerek bütün canlıları kapsayacak bir politika ve ortak bir soyağacı tesis edilebilir mi? Yoksa treni çoktan kaçırdık mı?

Achille Mbembe hakkında

Achille Mbembe

1957’de Kamerun’da doğdu. Tarih lisans ve yüksek lisans eğitimini ülkesinde gördü. Tarih doktorası ve siyaset bilimi yüksek lisansını Paris’te aldı.

Afrika tarihi ve politikaları uzmanlığının yanında, günümüzün önde gelen düşünürlerindendir.

ABD’de birçok üniversitede ders verdi. Senegal’in başkenti Dakar’da, Afrika’da Sosyal Bilimler Gelişmesi Konseyi’ni yönetti. Halen Güney Afrika’da Johannesburg Witwatersrand Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nü yönetiyor.

Yayımlanmış eserleri: Afriques indociles: christianisme et pouvoir d’Etat en société postcoloniale (1988), La naissance du maquis dans le Sud-Cameroun (1998), De la postcolonie (2000), Sortir de la grande nuit. Essai sur l’Afrique décolonisée (2010), Critique de la raison nègre (2013) [Zenci Aklın Eleştirisi, İletişim, 2019], La politique de l’inimitié (2016) [Düşmanlık Politikaları], Brutalisme (2020).


Benzeyen ve benzemeyeni nasıl düşünmeliyiz?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Collider’a göre sinema tarihinin en unutulmaz 22 plan sekansı
Sonraki Haber
Türk Lirası serbest düşüşte: Bu ani düşüşü ne tetikledi?