Ana SayfaGüncelEbru Timtik için İstanbul Barosu önünde tören

Ebru Timtik için İstanbul Barosu önünde tören

HABER MERKEZİ – Ölüm orucunun 238. gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik için İstanbul Barosu önünde tören düzenlendi. Törene mesaj gönderen ölüm orucunu sürdüren avukat Aytaç Ünsal, “Canım avukatım, ablam, arkadaşım, adalet yoldaşım… Göz göre göre öldürdüler seni…Var mı dünyada adalet için ömrünü veren bir avukatlık örneği? Alacağız hakkımızı. Senin için alacağız” ifadelerini kullandı.

‘Adil yargılanma’ talebiyle ölüm orucunda olan avukat Ebru Timtik, eyleminin 238. gününde, dün yaşamını yitirdi.

Timtik’in cenazesi otopsi için dün akşam saatlerinde Adli Tıp Kurumu’na (ATK) kaldırıldı.

Burada açıklama yapan Timtik’in meslektaşlarından avukat Sinan Zincir, “Ölüm orucu direnişinin 238’inci gününde Ebru ablamızı, yoldaşımızı kaybettik. Ebru bu toprakların demokrasi mücadelesi ve devrim mücadelesinin bir şehididir. Andımızdır. Her yerde dile getirdik dile getirmeye devam edeceğiz anılarına sahip çıkacağız” diye konuştu.

Zincir, Timtik için İstanbul Barosu önünde bir anma programı yapılacağını açıkladı.

Yarın saat 08:00’da otopsi yapılacak. 2 saat civarı sürecek ve saat 10:00’da hep beraber cenazemizi alıp İstanbul Barosu önüne geçip bir anma düzenleyeceğiz. Daha sonra Gazi Cemevi’ne götüreceğiz. Ardından Ebru’nun vasiyeti üzerine annesinin bulunduğu Gazi mezarlığına defnedilecektir. Ebrumuzun canına kıydınız çiçek gibi insanların kalbini kırdınız bu sürecin içerisinde yer alanlar bahçeleriniz bahar görmeyecek.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da meslektaşlarını kaybetmekten dolayı son derece üzüntülü olduğunu ifade etti.

Tanrıkulu, “İnsanların vicdanını körelten ölümlerdendir açlık grevi ve ölüm orucu direnişleri ile ölmek. Maalesef bu süreçte sorumluluğu olan siyaset ve yargı kurumlarıdır. Arkadaşımız ölmeden adil yargılanacağı bir ortam yaratabilirdik. Fakat olmadı” dedi.

Aytaç Ünsal: Göz göre göre öldürdüler seni

İstanbul Barosu önünde meslektaşları tarafından Timtik için tören gerçekleştirildi.

Anmaya HDP Milletvekili Musa Piroğlu, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, milletvekili Ahmet Şık, sanatçı Ali Asker, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, çok sayıda avukat ve siyasi parti temcileri katıldı.

Anmada ölüm orucu direnişini sürdüren avukat Aytaç Ünsal’ın, Timtik için kaleme aldığı mektup okundu.

Ünsal, “Canım avukatım, ablam, arkadaşım, adalet yoldaşım… Göz göre göre öldürdüler seni…Var mı dünyada adalet için ömrünü veren bir avukatlık örneği? Alacağız hakkımızı. Senin için alacağız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İstanbul Barosu da avukat Timtik için ‘Ebru Ölmedi’ başlığıyla bir açıklama yayımladı.

Adil yargılanma hakkı talep eden bir avukat bugün, bu uğurda öldü. Günlerce yaptığı mücadelenin yetkililer tarafından görmezden gelinmesi, bu ülkenin yargı tarihine bir “utanç” olarak yazılacaktır.

İstanbul Barosu olarak tanıklık yapıyoruz ki, ÇHD Davasında adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Adil Yargılanma Hakkının bir lütuf değil, hak olduğunu defalarca ifade eden bir kurumsallık olarak, bu ölüm karşısında şimdi “yaşam hakkına” yönelik bir ihlalin de tanıklığını yapıyoruz.

İlk celsesinde tahliye ile sonuçlanan bir davanın, tahliye kararı veren yargıçlarının görevden alınıp yeni bir heyet kurulduğu davadan sözediyoruz. Yeni heyetin bütün usul kurallarını bilerek ve isteyerek uygulamadığı, özel olarak görevlendirilmiş gizli tanığın saçma sapan ifadelerinin karara dayanak yapıldığı bir davadan, daha başlamadan talimatla oluşturulan kararın bile savunma hakkı kullandırılmadan verilen bir davadan söz ediyoruz. Üstelik bütün sanıklarının avukat olduğu bir davadan…

Ebru Timtik, böylesine haksız bir yargılamanın sonucunda verilen kararın, kendisi için ölümle eşdeğer olduğunu düşünüyordu. Ölümden değil, avukatlık yapamamaktan korkuyordu. Bunu en çarpıcı biçimde anlatabilecek yolu seçerken açtığı talep, kendisinin özel bir istemi değildi. Eylemin tercihine ilişkin bir farklı yaklaşım taşıyanlar da dahil olmak üzere herkes bilmelidir ki, bu ölüm engellenebilirdi. Devletin topkeyün duyarsızlığının izah edilebilecek hiçbir makul nedeni yoktur. Onun için bu ölüm, yargı tarihi için bir utanç olarak tescil edilecektir. Ama bu ölüm, bütün avukatları bu hukuk anlayışıyla mücadele için daha bir bilinçli kılacaktır.

O’na rahmet dilerken, gidişinin adil olmadığını biliyoruz. Bu nedenle uğruna ölüme gittiği adil yargılanma hakkının savunucusu olacağımıza söz veriyoruz. İnsana özgü hakların onunla birlikte gitmeyeceği, insan odaklı hukuku gözeten anlayışımızı bütün yargılarımızın temeline oturtacağız. O’nu uğurlarken, yaşatamadığımız için taşıdığımız duyguları, mücadelemize bayrak yapacağız. Ebru Timtik yaşayacak.

Düzenlenen törenin ardından kitle, cenaze töreni için Gazi Cemevi’ne geçti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
YÖK: Üniversite kayıt tarihleri uzatıldı
Sonraki Haber
Nurbari’yi öldüren Salih Mihrican infaz yasasıyla tahliye edilmiş