Ana SayfaGüncelErdoğan: Abu Dabi elçimizi çekebiliriz

Erdoğan: Abu Dabi elçimizi çekebiliriz

HABER MERKEZİ – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile anlaşma imzalayan Birleşik Arap Emirliği’ne tepki göstererek, Abu Dabi elçisini çekebileceklerini söyledi. Erdoğan Doğu Akdeniz’deki gerilim için ise “Misliyle cevabını veririz” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Doğu Akdeniz’deki yetki anlaşmazlığı ve Türkiye’nin NAVTEX ilan ettiği bölgede arama çalışması başlatan Oruç Reis gemisine karşı Yunanistan’ın bölgeye fırkateyn göndermesi hakkında konuşan Erdoğan, “Eğer bu devam edecek olursa bunun cevabını misliyle alacaklardır” dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunları karşılıksız bırakmamız mümkün değildir. Akdeniz’de özellikle mesafe itibariyle en geniş mesafeye sahip olan ülke biziz. Diğerlerinin burada mesafeleri dahi yoktur.  Şu anda ayın 23’üne kadar burada Oruç Reis çalışmalarını sürdürecektir. Sayın Şansölye Merkel ile bunları dün konuştuk. Kendisinin bizden ricası, bu işi yumuşatıp daha korumacı bir anlayış içinde süreci geliştirelim dediler. Mutabık kaldık. Aynı şeyi sayın Michel ile de görüştük.

Sayın Şansölye de Miçotakis ile de görüşme yaptı. Dilerim Miçotakis de bize söylediği noktaya getirmiş olur.

‘Mısır’ı anlamakta zorlanıyorum’

Konuşmasında Yunanistan ile deniz yetki anlaşması imzalayan Mısır yönetimine de yüklenen Erdoğan, şunları dile getirdi:

Bu konuda ben Mısır’ı anlamakta zorlanıyorum. Mısır bir taraftan istihbarat örgüt vasıtasıyla benim istihbarat örgütüme farklı şeyler söylüyor. Burada yanlış anlamalar var diyor. İstihbarat örgütümüz onların istihbarat örgütüyle görüşmeleri sürdürüyor. Bu süreç içinde Suudi Arabistan’dan da yanlış adımlar atılıyor. Dışişleri Bakanıma da bugün dedim. Süratle muhataplarınla konuş gerekli adımlar atılsın.

Bir konu daha var: İsrail. Filistin’e yönelik atılan adım yenilir yutulur bir adım değil. Dışişleri bakanıma talimatı verdik. Abu Dabi yönetimiyle diplomatik ilişkileri askıya almak bizim de büyükelçiyi geri çekmek gibi bir adım olabilir. Çünkü biz Filistin halkının yanındayız. Filistin’i yedirmedik yedirmeyeceğiz.

Çavuşoğlu: Yunanistan karşılığını alır

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Yunanistan’ın aklı selim davranması lazım. Oruç Reis gemimizi taciz etme gibi girişimlerde bulunmasın. Karşılığını alır” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ayrıca, Doğu Akdeniz’de Fransa’nın “gerginliği arttıracak adımlardan kaçınması” gerektiğini belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dolar/TL 7,37 ile yeni tarihi zirveye yerleşti
Sonraki Haber
CİSST raporu: Bazı cezaevi revirlerinde doktor yok