Ana SayfaManşetEŞİK’ten ‘İstanbul Sözleşmesi’ uyarısı ve dayanışma çağrısı

EŞİK’ten ‘İstanbul Sözleşmesi’ uyarısı ve dayanışma çağrısı

HABER MERKEZİ – İstanbul Sözleşmesi’nin 18 Ağustos’ta yapılacak AKP MYK toplantısında tekrar tartışılacağı belirtiliyor. EŞİK, herkesi sözleşmenin uygulanması için dayanışmaya çağırıyor.

300’ü aşkın örgüt, platform ve inisiyatif tarafından oluşturulan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), İstanbul Sözleşmesi’nin 18 Ağustos Salı günü AKP MYK toplantısında tekrar tartışılacak olmasına karşı uyarı notu yayımladı.

Platform herkesi, İstanbul Sözleşmesi’ne yapılmak istenen müdahalelere karşı çıkmaya ve sözleşmenin hiçbir ayrımcılık yapılmaksızın toplumun tüm bireylerine uygulanması konusunda dayanışmaya çağırıyor.

Uyarı notunun tamamı şöyle:

15 Ağustos 2020 günü Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan haberde, AK Parti MYK’sında İStanbul Sözleşmesi’ne ilişkin tartışmaya devam edileceği belirtiliyor.

Haberde ilgili bakanlıklar ve partinin hukukçu kurmayları, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması durumunda nelerin yapılması gerektiğiyle ilgili “yeni bir yasanın hazırlanması” ve “yeni bir sözleşmenin oluşturulması” gibi iki seçeneğin tartışıldığı ifade ediliyor. Yine haberde Sözleşme’de kalınacak ise, Sözleşme’nin “Temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yapılamaması” konusunu düzenleyen 4’üncü maddesine ilişkin şerh bildirimi yapılacağı belirtiliyor. MYK’da alınacak karara göre Cumhurbaşkanı’nın son kararı vereceği ve bu kararın ilgili çevrelerde tartışmaya açılacağı söyleniyor.

İstanbul Sözleşmesi’nin sürekli gündemde tutularak tartışılmaya davam ediliyor olması, şiddet uygulayan erkeklere teşvik, tüm kadınlara tehdittir. Bu tartışmalar, sözleşmeyi ve yasayı uygulamamak için direnmekte olan tüm kamu görevlilerine “talimat” niteliği taşımakta ve şiddete maruz kalan birçok kadın ve LGBTİ+ bireyin devlet mekanizmalarına başvurma cesaretlerini kırmaktadır.

EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak herkesi, İstanbul Sözleşmesi’ne yapılmak istenen bu müdahalelere karşı çıkmaya ve Sözleşme’nin hiçbir ayrımcılık yapılmaksızın toplumun tüm bireylerine uygulanması konusunda dayanışmaya çağırıyoruz.

İstanbul Sözleşmesi hakkında

İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme.

İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak anılıyor.

11 Mayıs 2011’de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin belgeyi onaylamasının ardından, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti.

TBMM, İstanbul Sözleşmesi’ni 14 Mart 2012’de kabul etmiş, böylece sözleşmeyi onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.

Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi, ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almakta.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Trump'ın kardeşi 71 yaşında hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Mardin'de erkek şiddeti: Salih Parçin, evli olduğu kadın ile kızına ateş açtı