Ana SayfaDünyaFransa, Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını artırıyor

Fransa, Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını artırıyor

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de devam eden gerginlik nedeniyle bölgedeki askeri varlığını artıracağını açıkladı.

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanı sorunu üzerinden yaşanan gerginliğe Fransa da dahil oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin “uluslararası hukukun uygulanması konusundaki kararlığını göstermek” amacıyla Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını artıracağını söyledi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Macron, “Türkiye’nin sebep olduğu gerginlik” nedeniyle endişesini ifade etti.

Açıklamada Macron’un, Yunanistan ve NATO partnerleriyle “barışçıl bir diyaloğa” olanak sağlaması amacıyla Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini durdurma çağrısında bulunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre Macron’un, Ankara ile Atina arasında diyalog kurulması çağrısında bulunduğu da kaydedildi.

Fransa Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Doğu Akdeniz’e iki Rafale savaş uçağıyla Lafayette sınıfı fırkateyn gönderileceğini belirtti.

Doğu Akdeniz gerilimi

Türkiye, Yunanistan’ın Mısır’la yaptığı deniz yetki sınırlandırma anlaşmasının ardından araştırma gemisi Oruç Reis’i donanma gemileri eşliğinde Yunanistan’a ait Meis Adası açıklarına göndermişti.

Ardından Yunanistan da Oruç Reis’i takip etmeleri için savaş gemilerini Doğu Akdeniz’de konuşlandırmıştı.

Atina, Oruç Reis’in, Yunanistan’ın kıta sahanlığına giren sularda “yasa dışı olarak” faaliyet gösterdiğini savunuyor. Ankara ise bu suçlamayı reddediyor.


Doğu Akdeniz gerilimi: Yunanistan AB’yi acil toplantıya çağırdı, Ankara’dan rest


Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Altınörs: Türkiye finansman krizi yaşıyor, işsizlik en yüksek seviyede
Sonraki Haber
Endonezya'nın ilk trans kamu yöneticisi: Hendrika Mayora Kelan