Ana SayfaGüncelGalata Kulesi’nde ‘restorasyon’ adı altında tahribat: Kim ne diyor?

Galata Kulesi’nde ‘restorasyon’ adı altında tahribat: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Galata Kulesi’nde yapılan restorasyon çalışması sırasında hilti kullanılması tepki çekti. Çalışmaya ilişkin görüntüleri paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, yapılanların suç niteliğinde olduğunu belirtti. CHP’li Canan Kaftancıoğlu “Galata Kulesi’ne yapılanlar IŞİD’in tarihi eserlere yaptıklarından farksız” yorumunda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise ‘çalışmalarda kullanılan yöntemden dolayı’ firmaya yaptırım cezası kararı aldıklarını açıkladı.

Galata Kulesi’nin mülkiyeti 13 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verilmişti. Bunun üzerine İBB de Vakıflar’a karşı dava açmıştı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Galata Kulesi’nin müze yapılması kararı alınmış ve açılan ihale ile restorasyon çalışmalarına başlanmıştı.

Ancak Galata Kulesi içinde hilti ile yapılan çalışma tepki çekiyor.

Çalışmaya ilişkin görüntüleri paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, “İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum” dedi.

Yapılan çalışmanın suç niteliğinde olduğunu ifade eden Polat, “Derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” ifadelerini kullandı.

Bir sonraki paylaşımında ise Polat, şöyle dedi: “Sorumluları bu katliama karşı acil müdahaleye tekrar çağırıyorum. Acilen durun!”

İBB ekibi alana alınmadı

“Galata Kulesi’nde görülen yıkım için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor” diyen Mahir Polat, bir kez daha şu talepte bulundu: “Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun da sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi: “Galata Kulesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.”

Kaftancıoğlu: IŞİD’in tarihi eserlere yaptıklarından farksız

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da söz konusu gelişmelerin ardından Galata Kulesi’ne gitti.

Kaftancıoğlu, “Galata Kulesi’ne yapılanları izleyince IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından daha farklı bir şey yapılmadığını gördüm” dedi.

Canan Kaftancıoğlu, kulenin içine girmek istediklerini ama izin verilmediğini söyledi ve ekledi: “Kentin dokusuna sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız.”

Kılıçdaroğlu: Bu ihanetten derhal vazgeçin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise tepkisini Twitter üzerinden dile getirdi:

Kültür Bakanlığı’ndan açıklama

Tepkilerin ardından bir açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, söz konusu uygulamaların bakanlığın ilgili birimlerini de rahatsız ettiğini söyledi.

Demircan, Twitter üzerinden paylaştığı açıklamasında, “Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır. Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

Ahmet Misbah Demircan, “Hilti ile duvarlarda sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır” diye de belirtti.

Ayrıca Demircan, “Galata Kulesi’nin kısa bir süre içinde İstanbul’un kültürel mirasını tanıtan önemli bir merkez olarak İstanbulluların ve İstanbul’u ziyaret eden misafirlerimizin sıkça ziyaret edeceği bir mekan haline dönüşmüş olacağını birlikte göreceğiz” açıklamasında bulundu.

Firmaya yaptırım uygulanacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sosyal medyada “Galata Kulesi’nin duvarları yıkılıyor” şeklindeki iddiaların asılsız olduğunu savundu, ancak firmaya yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır. Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Antalya'da trans kadınlara yönelik sistematik saldırı
Sonraki Haber
Covid-19 salgınında can kaybı 750 bine yaklaşıyor