Ana SayfaEkolojiGiresun’da sel: Altı kişi hayatını kaybetti, kayıplar var

Giresun’da sel: Altı kişi hayatını kaybetti, kayıplar var

HABER MERKEZİ – Doğu Karadeniz’de etkili olan şiddetli yağışlar Giresun’da sel ve heyelanlara neden oldu. İkisi asker olmak üzere altı kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Sel sularında kaybolanları bulmaya yönelik çalışmalar ise sürüyor. CHP kente heyet gönderirken, HDP Eşbaşkanları Buldan ve Sancar, HES projelerine dikkat çekerek “Karadeniz’i rahat bırakın” dedi.

Doğu Karadeniz’i etkisi altına alan sağanak yağış birçok kentte su baskınlarına yol açarken, Giresun’da meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle can kayıpları yaşandı.

Giresun’un Dereli ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan sağanak yağış, akşam saatlerinde derelerin taşmasına neden oldu.

İlçe merkezi yakınlarından geçen Aksu Deresi’nin taşmasıyla cadde ve sokaklar sular altında kaldı, park halindeki araçlar sele kapıldı.

Dereli merkezde sel sularının yaklaşık 2 metreye kadar ulaştığı belirtildi.

Kentin Espiye, Doğankent, Tirebolu, Güce, Görele ve Yağlıdere ilçelerinde de sel, heyelan ve su baskınlarının meydana geldiği bildirildi.

Dün gece saatlerinde bölgeye giderek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yağışın Dereli’nin yanı sıra birçok ilçeyi de etkisi altına aldığını söyledi.

Sabaha karşı açıklama yapan Soylu, “Şu anda söyleyeceklerimiz, sabah söyleyeceklerimizin çok altında olabilir çünkü hava aydınlandığı zaman göreceğimiz manzaranın biraz daha maliyetinin yüksek olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Can kayıpları altıya yükseldi

Sabah saatlerinde gazetecilerin tekrar karşısına geçen Soylu, biri jandarma personeli olmak üzere dört kişinin öldüğünü açıkladı ve “11 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmaları devam ediyor” diye belirtti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise hayatını kaybedenlerin sayısının beşe yükseldiğini açıkladı.

Erdoğan, “Şiddetli sel felaketi neticesinde ilk aldığımız haberlerde beş ölümüz vardı, yaralılarımız sayısı 12 civarındaydı… Devlet olarak buradaki tahribatı, yıkımı Allah’ın izniyle süratle aşarız” diye konuştu.

Akşam saatlerinde sele kapılan beş jandarma personelinden birinin daha cansız bedenine ulaşıldığı bildirildi. İçişleri Bakanı Soylu, “Bir jandarmamızın daha naaşına ulaşıldı” dedi. Böylece, can kaybı sayısı altıya yükseldi.

Selde kaybolan üçü jandarma personeli, biri iş makinesi operatörü olmak üzere toplam 10 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

17 bina yıkıldı

Sel sonucu üçü Dereli’de, dördü Doğankent’te, 10’u Yağlıdere’de olmak üzere toplam 17 bina yıkıldı, bu üç ilçede toplamda 361 bina hasar gördü.

Öte yandan dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağışla birlikte bölgedeki Aksu Deresi de taştı, Giresun-Sivas yolu ulaşıma kapatıldı.

CHP heyet gönderdi

CHP, yaşanan sel ve heyelanların ardından Giresun’a heyet gönderdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun başkanlığındaki heyette milletvekilleri Uğur Bayraktutan, Kadim Durmaz, Barış Karadeniz, Mustafa Adıgüzel, Kemal Zeybek ve Necati Tığlı bulunuyor. Heyet kentte incelemelerde bulunacak.

HDP: Artık yeter, Karadeniz’i rahat bırakın

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ise sosyal medya hesaplarından açıklama yaparak, Karadeniz’deki HES projelerine dikkat çekti.

Buldan, Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı: “Giresun’da yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Karadeniz’de yaşananlar kader değil, doğaya düşmanlığın, açgözlülüğün sonucudur. Bitmek bilmeyen HES projelerine, betona sevdalı imar ve rant anlayışına artık yeter deme zamanıdır.”

Sancar da “Giresun’da yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Acımız da öfkemiz de büyük. Karadeniz’de yaşananlar asla kader değildir. Felaketin nedeni dere yataklarının işgali, HES inşaatları, imar rantlarıdır. Karadeniz’i rahat bırakın” dedi.

‘Sel değil HES felaketi’

Öte yandan Mezopotamya Ajansı’na konuşan CHP Espiye İlçe Başkanı Eşref Bodur, yaşanan selin dereler üzerine yapılan HES sonucu oluştuğunu kaydetti.

Suların birdenbire yükseldiğini söyleyen Bodur, “Kimse malını kurtaramadı, ancak canını kurtarabildi ve yüksek yerlere doğru kaçmak zorunda kaldı. Felaketi gördük, bundan sonra umarım bu HES’lerin sonu olur” dedi.

Giresun’da meydana gelen sel ve heyelanların sonuçları suların çekilmesiyle ortaya çıktı. HES’lerin yıkılması sonucu Dereli ilçe merkezinin yanı sıra fındık bahçeleri de sular altında kaldı. (Fotoğraf: MA)

HDP Giresun İl Temsilcisi Hulusi Bilgin ise “Doğaya sahip çıkılsaydı bu felaket yaşanmazdı” dedi.

Vadi planlaması yapılmadan inşa edilen HES’ler sonucu bu selin meydana geldiğini aktaran Bilgin, derelerin kenarlarına kurulan taş ocaklarının da bu felakette payının olduğunu vurguladı.

Yurttaşların ürünlerinin sele kapıldığını da sözlerine ekleyen Bilgin, “Biz yeniden felaket yaşamak istemiyoruz. Bizi yönetenlere sesleniyoruz; eğer yönetemiyorsanız biz halklar olarak yönetmeye talibiz” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cindy Milstein’dan “Anarşizm ve Arzuları”
Sonraki Haber
Amedspor'un yeni başkanı Vechettin Alsaç oldu