Ana SayfaGüncelHatay Barosu Başkanı Dönmez’in gözaltına alınmasına 72 barodan tepki

Hatay Barosu Başkanı Dönmez’in gözaltına alınmasına 72 barodan tepki

HABER MERKEZİ – Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez’in ailesiyle yemek yediği sırada polisler tarafından kimlik göstermediği için gözaltına alınmasına tepki gösteren 72 baro tarafından yapılan ortak açıklamada, sorumluların yargılanması istendi ve ” Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ve tüm ilgilileri ‘biz devletiz’ diyen kişinin hukuka aykırı tavrını görmezden gelen açıklamaları nedeni ile kınıyoruz” denildi.

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, İskenderun ilçesinde bir kafede ailesi ile birlikte otururken, , polislerce Genel Bilgi Taraması’na (GBT) maruz bırakılmıştı.

Polislere, “Kimlik sorma dayanağınız nedir?” diye soran Dönmez’in gözaltına alınarak Şehit Haydar Polis Merkezi’ne götürülmüş, ardından serbest bırakılmıştı.

Bu uygulamaya tepki gösteren 72 baro, yayınladıkları açıklamayla, sorumlular hakkında adli ve idari yaptırım uygulanmasını istedi.

Hatay Emniyet Müdürlüğü’nün, Dönmez’e “Ne vardı, kimliğini gösterseydin” şeklindeki tepkisine de değinilen açıklamada şöyle denildi:

Genel uygulama dışında kimlik sorabilmesi için, işlemi yapan polis memurunda o kişiye ilişkin makul bir şüphenin oluşması şarttır. Ailece halka açık bir işletmede yemekte olan başkanımıza karşı böyle bir şüphenin oluşmadığı açıktır. Genel bir uygulamanın mevcudiyeti halinde ise bu işleme dayanak bir karar bulunması şarttır. Video görüntülerinde sabit olduğu üzere, başkanımız da ısrarla ve sabırla polis memurlarına bu yasal dayanağı görmek istediğini belirtmektedir. Kolluk görevlileri ise kararı göstermek yerine; kendilerini devlet memuru değil de ‘devletin ta kendisi’ olarak gördüklerini beyan ederek, başkanımızı gözaltına almışlardır. Gözaltı işlemi sonrasında serbest bırakılan Hatay Baro Başkanımız, hukuksuz durdurma, kimlik sorma ve gözaltı işlemi yapan memurlar hakkında şikayette bulunmuş olup, soruşturma süreci tüm baro başkanlarımızca titizlikle takip edilecektir.

Yine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklaması da ibretliktir. EGM, yapılan hukuksuzluk için özür dileyeceğine, sahadaki polis memurunun olay günü sarf ettiği ‘biz devletiz!’ sözüne adeta arka çıkmış; Anayasa ve kanunları yok sayarak, yapılan hukuksuz işleme kılıf uydurmak amacıyla olayla ilgisi dahi olmayan bir yönetmeliği işlemin ana unsuru olarak gösterebilmiştir. Hiçbir biçimde kabul edilemez nitelikteki bu açıklamalar; kolluk güçlerinin hukuka aykırı davranışları sürdürmek konusundaki cüreti nereden aldıklarını göstermesi bakımından da ibretliktir.

Tüm bu yaşananlar sonucunda; emniyet teşkilatı içinde Anayasamızda belirtilen ve devletimizin temel nitelikleri arasında yer alan hukuk devleti kavramına bağlılıktan çok, polis devleti gibi bir fiili oluşuma ve bunun getirdiği ‘ben yaptım, oldu!’ anlayışına yöneldiğini bir kez daha müşahede etmiş olduk. Baro başkanları olarak bizler, yılmadan ve usanmadan polis devletinde değil, hukuk devletinde yaşadığımızı ve yapılan tüm hukuksuzlukların karşısında olduğumuzu bugüne kadar haykırdık ve haykırmaya da devam edeceğiz. Bu vesile ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ve tüm ilgilileri ‘biz devletiz’ diyen kişinin hukuka aykırı tavrını görmezden gelen açıklamaları nedeni ile kınadığımızı belirterek; hukukun gereklerini yerine getirmeleri ve sorumluları derhal görevden alarak, haklarında soruşturma açmaları gerektiğini bildiriyoruz.

İmzacı barolar

Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Aydın, Artvin, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu, Hakkari, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Trabzon, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak.




Önceki Haber
Şengül Vatansever’i yakarak öldüren Ümit Varol’a verilen 'iyi hal' indirimi kaldırıldı
Sonraki Haber
Timtik ve Ünsal için hastane önünden seslendiler: Zorla müdahale ölüme neden olur