Ana SayfaGüncelHDP Mardin’den seslendi: Nefretin bugünkü adı kayyımdır

HDP Mardin’den seslendi: Nefretin bugünkü adı kayyımdır

HABER MERKEZİ – Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasının yıldönümü dolayısıyla Mardin’de açıklama yapan HDP heyeti, “Nefretin, zorbalığın, kötülüğün bugünkü adı kayyımdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos 2019 tarihinde kayyım atanmasının yıldönümü dolayısıyla “Hep birlikte irademize sahip çıkıyoruz” sloganıyla Mardin’de açıklama yaptı.

Açıklamaya, HDP milletvekillerinin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen de katıldı.

HDP Mardin İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamada, ilk sözü Bilgen aldı. 31 Mart yerel seçimlerinde HDP’li eşbaşkanların kazandığı 65 belediyeden 48’ine kayyım atandığını hatırlatan Bilgen, “17 arkadaşımız cezaevinde” diye belirtti.

Bilgen, “20 yıl önce bugün ülkeyi yöneten siyasi anlayışın ülkeye, Avrupa’ya ve dünyaya bir vaadi vardı, demişlerdi ki, ‘Biz artık seçilmiş valiler dönemine geçeceğiz’. Ne yazık ki geldiğimiz noktada seçilmiş valiler yerine atanmış belediye başkanları ile yönetilmeye en azından bu bölgedeki insanları -ki Türkiye’nin ciddi bir nüfusunu, 4 milyon insanı- mahkum ettiler” dedi.

‘Siyaseti yerelleştirmeli ve toplumsallaştırmalıyız’

“İnsanlığın kurtuluşu demokratik yerel yönetimlerdedir” diyen Kars Belediye Eşbaşkanı Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dünyanın kurtuluşu yerel demokrasidedir. Yerel demokrasinin, demokratik yerel yönetimlerin karşısında durmak merkezileşmek aynı zamanda zamanda ototriterleşmektir. Otoriterleşmek halkın iradesinin tanınmaması demektir. Bu merkezi de çürütür, hantallaştırır, ülkeleri de yönetilmez hale getirir. Toplumsal barışı da birlikte yaşam iradesini de tehdit eder.

Dolayısıyla yapmamız gereken her şeye rağmen siyaseti yerelleşetirmektir, halkın iradesini siyasetin merkezine koymaktır. Siyaseti toplumsallaştırmaktır ve toplumun kendi geleceğiyle ilgili kararları başta yerel yönetimler olmak üzere kendisinin alabileceği modelleri ve anlayışları hakim kılmaktır.

‘Nefretin, zorbalığın, kötülüğün bugünkü adı kayyımdır’

Bilgen’in ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da yerlerine kayyum atanan eşbaşkanlarının görevden alınma gerekçelerine değinerek, “Siyasi parti çalışmaları rehin alınmanın gerekçesi yapıldı” dedi.

Kayyum atanan 47 belediyenin sınırları içerisinde yaşayan ve HDP’ye oy veren 4 milyon 268 bin 570 yurttaşın iradelerinin gasp edildiğini vurgulayan Beştaş, “HDP’ye oy veren 6 milyon insandan 4 buçuk milyonunun en temel hakkı olan seçme seçilme hakkı zorla gasp edilmiş durumda. Modern dünyanın neresinde böyle bir rezalet var” diye konuştu.

Beştaş, “Bir halkın kendini yönetme gayretine yönelik öyle bir nefret ve zorbalık ki sınırlarını ölçmek mümkün değil. Nefretin, zorbalığın, kötülüğün bugünkü adı kayyımdır. Yarın başka bir şey olabilir ama bugün bunun adı kayyımdır” diye ekledi.

“Onların kayyım modelleri varsa bizim de demokrasi modelimiz var” diyen Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz bunu yaratmakla mükellefiz. Bu gidişatı durdurabiliriz. 31 Mart’ta durduracağımızı bütün Türkiye’ye gösterdik.

Şimdi demokratik mücadele programımızın üçüncü aşamasındayız. Yürüyüş halindeyiz, sokaktayız. Bu kirli siyaseti en iyi tanıyan siyasetiz. Onunla yıllardır mücadele eden bizleriz. Kendimize de, gücümüze de inanıyoruz. Değiştireceğiz.

Buradan çağrı yapıyoruz; belediye eşbaşkanlarımızı serbest bırakın, belediyelerimizi geri verin, o belediyeler size ait değil. O binalarda oturabilirsiniz ama bu şehirlerde hiç kimse sizi desteklemiyor. Orası size ait değil, gasp ettiniz.

Kayyım atamalarının birinci yıldönümde bu belediyelerin halka ait olduğunu herhalde gördüler. Bir kez daha haykırıyoruz, direnmeye devam edeceğiz. Asla sizin önünüzde bir kirpiğimizin kırpıldığını görmeyeceksiniz. Bu ülkeye demokrasiyi hep birlikte getireceğiz.


Asla korkmadık, korkmuyoruz – A. Selçuk Mızraklı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Siirt’te HDP’ye operasyon: Beş gözaltı  
Sonraki Haber
İmamoğlu’ndan afişlerin toplatılmasına tepki: Kimse susmamızı beklemesin