Ana SayfaGüncelHDP’den ittifak açıklaması: Muhalefetin tutumu olmalı

HDP’den ittifak açıklaması: Muhalefetin tutumu olmalı

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Ebru Günay, CHP, İYİ Parti gibi siyasi partilerle açık ittifak kurulup kurulmayacağını değerlendirdi. Bunun seçimler üstü bir konu olduğunu belirten Günay, “Muhalefetin demokrasi mücadelesi konusunda bir tutumunun olması gerekiyor. Mücadele hattında bir araya gelip, demokrasi mücadelesi oluşturacak mı?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Haziran’da açıkladığı tutum ve strateji belgesiyle başlattığı “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında son iki ayda birçok merkezde tabanı ile bir araya geldi.

Aynı zamanda siyasi partiler, sendika ve sivil toplum örgütleriyle çeşitli görüşmeler gerçekleştiren HDP, Hakkari ve Edirne’den Ankara’ya “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”, sonra birçok kentte “Demokrasi buluşmaları” yaptı.

HDP, program kapsamında 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne hazırlanıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Özgür Paksoy’a konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Günay, 1 Haziran ile başlayan ve devam eden demokrasi eylem programının halka yeniden umut olup cesaret verdiğini gördüklerini kaydetti.

Hakkari ve Edirne’den başlattıkları “Demokrasi Yürüyüşü” vesilesiyle bir araya geldikleri kesimlere demokrasi ittifakı çağrılarını yinelediklerini aktaran Günay, şöyle dedi:

Bir yandan muhalefeti inanılmaz baskılarla kırıp, döküp, parçalayıp, dağıtmaya çalışan bir iktidar gerçekliği var. Diğer yandan derdi bu ülkenin geleceği olan bir muhalefet var. Bu muhalefetin bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Demokrasi ittifakı etrafında bir araya gelerek, halkın sorunlarına çözüm bulacak, bu ülkede demokrasinin inşası için adımlar atacak bir ittifaka ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

HDP Sözcüsü Ebru Günay

HDP Sözcüsü Günay, son kurultayda Kürt sorununda çözüm sözü veren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP’nin Kürt raporu hazırlıkları hakkında da konuştu.

Günay’ın CHP hakkındaki değerlendirmesi şöyle:

Kuşkusuz Kürt sorunu bu ülkedeki en temel sorunlardan biri. Ve daha önemlisi Kürt halkının kolektif haklarının kabul edilmesi ve tanınması temel sorunlardan biri. Bu ülkede siyaset yapıyorsanız, Kürt sorununun çözümüne ve Kürtlerin kolektif haklarına dair bir sözünüz olmalı. Bu anlamıyla önemli ama iktidar tarafından Kürt kazanımlarına dönük ciddi bir saldırı hali var. Kürde çözümsüzlüğü, katliamı ve ölümü dayatan çok ciddi bir iktidar politikası var.

Bunu söylerken, bir de iktidarın öncülük ettiği Kürt düşmanlığına dair de bir sözünün olması gerekiyor. Buna bir karşı çıkışının olması gerekiyor. Yoksa bu ülkede iktidarın kendisi de çözüm süreci diye başladı, Kürtlere dair bir sürü olumlu söz de söyledi ama geldiğimiz aşamada Kürtlere korkunç saldırı, Kürde karşı düşman hukukunu uygulamaktan öteye geçemedi. Bu konuda pratik hamleler olması gerekiyor. Samimiyetin ve toplum nezdinde ikna edici olabilmesi için pratik adımların olması gerekiyor.

CHP bir Kürt raporundan bahsediyor. Ama raporla beraber CHP Kürt sorununun çözüm yolunu da açıklamalı. İktidarın Kürde yönelik düşman politikalarına bir karşı duruşu, bir tavrı olmalı. Bunlarla birleşince bir anlam ifade edecektir.

Partilerinin, CHP, İYİ Parti ve diğer muhalefet partileriyle açıktan ittifak yapma durumu hakkındaki soruyu da yanıtlayan Günay, şu değerlendirmede bulundu:

Türkiye muhalefetinin yapması gereken, bu ülkeye demokrasinin nasıl geleceğini ve demokrasiyle tekrardan nasıl buluşacağını bir araya gelip konuşmasıdır. Çünkü mevcut iktidar demokrasi değerlerini askıya alıyor, sürekli saldırıyor. Askıya almaktan da öte artık yasal düzenlemelerle demokrasi değerlerinin son kırıntılarını da yok etmeye çalışan, engellemeye çalışan bir yerden siyaset yürütüyor. Sonuçta sosyal medya yasağı tam da bunlardan biriydi. İktidar aslında halkın haber alma hakkına müdahale ediyor, engellemeye çalışıyor.

Muhalefetin kendisinin bir araya gelerek bu ülkenin geleceğini demokratikleştirmenin projesini tartışmalı ve bunu oluşturmalı. Bunu bir seçimle sağlayabilir mi? Bu çok ayrı bir tartışma konusu. Daha önemlisi seçimden önce bir demokrasi mücadelesi vermek gerekiyor. Bir mücadele hattını birlikte oluşturmak gerekiyor. Muhalefetin demokrasi mücadelesi konusunda bir tutumunun olması gerekiyor. Mücadele hattında bir araya gelip, demokrasi mücadelesi oluşturacak mı? Bunun netleşmesi gerekiyor. Yoksa iktidara sadece söylemde muhalefet etmek, bu ülkeye maalesef demokrasi getirmiyor. Muhalefetin esas olan pratikte iktidarı zayıflatacak demokratik mücadele programları oluşturmaya ihtiyacı var.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beyrut'taki patlamada can kayıpları artıyor, onlarca kayıp var
Sonraki Haber
Bursa'da bir erkek birlikte olduğu kadını yaraladı