Ana SayfaDünyaİklim krizi: Grönland’da 2019 yılında rekor düzeyde buzul eridi

İklim krizi: Grönland’da 2019 yılında rekor düzeyde buzul eridi

HABER MERKEZİ – Bilim insanları Grönland’daki buzul erimesinin 2019’da rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Aşırı erimenin nedenlerinden biri olarak ise iklim krizi gösteriliyor.

Grace ve Grace-FO uydularından elde edilen veriler ile iklim modellemeleri kullanılarak yapılan analiz sonucunda, 2019 yılında Grönland’ın 532 gigaton buz kaybettiği sonucuna varıldı.

Buna göre, buzul erimesindeki bir önceki rekor yüzde 15 oranında aşılmış oldu.

Bilim insanları, 1948’ten bu yana kayda geçirilen erime verilerini baz aldığında son incelemelerin ‘eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye’ işaret ettiğini belirtiyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bu kayıpların başlıca nedeni olarak, geçen yaz Grönland üzerindeki yüksek hava basınç sistemlerinin ‘bloke olması’ gösteriliyor.

Yeni araştırmanın yazarları, devam eden karbon salınımının Grönland’da aşırı erimeye yol açtığını söylüyor.

Danimarkalı iklim bilimci Martin Stendel’in hesaplamasına göre, 2019 yılındaki buzul kayıpları, tüm Britanya’yı 2,5 metre derinliğinde erimiş suyla kaplayacak kadar büyük.

Almanya Bremerhaven’deki Alfred Wegener Enstitüsü’nden Dr. Ingo Sasgen ise yaşanan erimelerle ilgili şu yorumu yapıyor:

Grönland’da giderek daha çok olağandışı erimelerin yaşandığı bir alana girmiş görünüyoruz. 2019 veya 2012’de yaşananların tekrarlanması bekleniyor. Bu kadar güçlü erimelerin yaşanmasıyla, geri tepki mekanizmaları açısından buzun nasıl davranacağını henüz net olarak bilmiyoruz. Belki de bizim farkında olmadığımız bir geri tepkisi vardır veya belki de şimdi modellemelerde mükemmel bir şekilde göremediğimiz bir tepki vardır. Bu bazı sürprizler de getirebilir.

‘Her yıl 25 milyon kişinin yaşam alanları sulara kapılabilir’

Leeds Üniversitesi’nden Prof. Andy Shepard da 2019 yılını kapsayan araştırma sonuçlarının buz örtüsünün yüksek kayıp durumuna geçtiğini teyit ettiğini ve bunun da küresel ısınmanın en kötü senaryolarından biri olduğunu söylüyor.

Shepard ayrıca, şu uyarıyı yapıyor:

Bu demek oluyor ki, 2100’e kadar yalnızca Grönland’dan bile kaynaklı, küresel deniz seviyesinin 10cm daha yükselmesine hazırlıklı olmalıyız. Aynı zamanda iklim ısınmasıyla ilgili yeni bir en kötü senaryo yaratmamız gerekiyor çünkü Grönland mevcut senaryoyu zaten yaşıyor. Grönland’daki buzul kayıpları mevcut şekilde devam ederse, bu yüzyılın sonuna kadar her yıl 25 milyon kişinin yaşam alanları daha sulara kapılabilir.

‘Grönland’ın kaderinin hala bizim elimizde’

Buna karşın Dr. Ingo Sasgen, Grönland’ın kaderinin hala bizim elimizde olduğunu vurguluyor:

Grönland’dan kaynaklı olarak deniz seviyesinde beklediğimiz yükselme oranları ve Grönland’dan ani deniz seviyesi yükselmesi riski küresel ısınma sınırılarının altında kalırsak büyük oranda azalacak. Almamız gereken mesaj, karbondioksit salınımını azaltabilirsek, küresel ısınmayı azaltabilir veya sınırlayabilirsek, yakın zamanda Grönland’dan riski artıracak katkıların da azaldığını görürüz.


İklim değişikliğindeki insan izleri: Yeni Zelanda’da eriyen buzullar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İsviçre Erdoğan’ın şikayetlerinden kurtulmak için yasa değiştiriyor
Sonraki Haber
Tüketici güveni Ağustos'ta da geriledi