Ana SayfaKültür-Sanatİnsanlığın kâşifi Le Clézio’dan ‘Ayağın Hikâyesi’

İnsanlığın kâşifi Le Clézio’dan ‘Ayağın Hikâyesi’

HABER MERKEZİ – ‘Hüküm süren uygarlığın ötesindeki ve aşağısındaki bir insanlığın kâşifi’ olarak Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Le Clézio’nun öykü derlemesi “Ayağın Hikâyesi”, Işık Ergüden çevirisiyle İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar J.M.G. Le Clézio imzalı “Ayağın Hikâyesi ve Diğer Fantaziler” adlı öykü derlemesi, İletişim Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Le Clézio, hayal gücüyle harmanladığı öyküleriyle okuru, Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika’ya uzanan etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor.

Kendi hayatından izler taşıyan bu öykü derlemesinde Le Clézio farklı coğrafyalardan, farklı dönemlerden ezilen, yaşam mücadelesi veren, savaştan kaçan insanların hikâyelerini anlatıyor.

Özellikle kadın karakterlerin öne çıktığı öykülerde en zor şartları bütün dehşetiyle gözler önüne sermekle birlikte umudun her zaman var olduğunu da hatırlatmayı ihmal etmiyor.

Yayınevinin hazırladığı tanıtım metninde “Bir öyküde Ujin’in topuklarının ritmine kapılıp koşarken, bir diğerinde örümcek yuvasına kısıldığınızı hissedecek, bir tarafta bombalardan saklanırken öte yandan Mari ve Esmée’yle birlikte ağaç kovuğuna sığınacaksınız” deniliyor.

Işık Ergüden’in Türkçeye çevirdiği eserde, Le Clézio’nun yalın üslubu ve masalsı dili dikkat çekiyor.

Yazar hakkında

Jean-Marie Gustave Le Clézio

1940’ta Fransa’nın Nice kentinde doğdu. Çocukluk yılları İkinci Dünya Savaşı’na denk gelen Clézio, babası Nijerya’da askeri doktor olarak görev yaptığı için yedi yaşında onun yanına gidene kadar annesi ve anneannesiyle büyüdü. 1949’da aile Nice’e taşındı. Savaşın bitmesiyle öğrenimine Britanya’da devam etti.

Daha sonra Nice Üniversitesi’nde edebiyat öğrenimi gördü ve Henri Michaux üzerine bir tez hazırladı.

İlk romanı Tutanak 1963 yılında yayımlandı. Clézio bu romanla büyük beğeni toplayıp Renaudot Ödülü’nü kazandı.

1967’de askerliğini yapmak için Bangkok’a gitti ama burada karşılaştığı çocuk istismarına karşı çıktığı için Meksika’ya gönderildi. Askerliğini bitirdikten sonra bir süre Panama’da yaşadı.

1980’de yayımlanan romanı Çöl’le Paul-Morand Ödülü’ne layık görüldü. 1992’de Göçmen Yıldız yayımlandı.

Lire dergisinin okurları tarafından 1994 yılında Fransızca yazan, yaşayan en büyük yazar seçildi.

1997’de Altın Balık romanı yayımlandı. 2008’de yayımlanan Açlığın Şarkısı’ndan kısa bir süre sonra “yeni yola çıkışların, şiirsel serüvenin ve bedensel coşkunun yazarı, hüküm süren uygarlığın ötesindeki ve aşağısındaki bir insanlığın kâşifi” olarak Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Roman, öykü, deneme, çeviri gibi birçok alanda eser vermeye devam eden Clézio’nun ellinin üzerinde eseri, otuzdan fazla dile çevriliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Robin Williams’ın son günlerinin güçlü bir hikâyesi: “Robin’s Wish”
Sonraki Haber
Beşinci yılında Suruç...