Ana SayfaGüncelİstanbul Modern Sinema’dan çevrimiçi ‘Yaz Havası’ filmleri

İstanbul Modern Sinema’dan çevrimiçi ‘Yaz Havası’ filmleri

HABER MERKEZİ – İstanbul Modern Sinema’nın yaz günleri temalı film programı “Yaz Havası” 20-27 Ağustos tarihleri arasında çevirimiçi olarak izleyici ile buluşacak. Programda, erken dönem sinemasından kısa film örneklerinin yanı sıra Theo van Gogh imzalı “Sahilde Bir Gün” de var.

İstanbul Modern Sinema’nın Covid-19 salgını nedeniyle çevrimiçi film gösterimleri devam ediyor.

Yaz günleri temalı film programı “Yaz Havası”, 20-27 Ağustos tarihleri arasında müzenin internet sitesi üzerinden izleyici ile buluşacak.

Programda, erken dönem sinemasından kısa film örneklerinin yanı sıra Theo van Gogh’un, Heere Heeresma’nın çok satan romanından uyarladığı Sahilde Bir Gün adlı uzun metrajı yer alıyor.

Seçkide yer alan filmler şöyle:

Scheveningen

‘Scheveningen’
  • Lahey Sanat Akademisi’ndeki reklam bölümünün kurucusu ve Hollanda’nın öne çıkan grafik tasarımcılarından Gerard Kiljan’ın yönetmenliğini yaptığı Scheveningen (1931), adını aldığı uzun kumsalıyla ünlü sahil kasabası üzerine kısa bir belgesel.
  • Yazın Scheveningen sahilinden denize girenler, güneşlenenler ve kasabada tatil yapanların bir gününü belgeleyen film, Kiljan’ın çektiği bilinen tek filmi.
  • Sessiz olarak çekilen filmin müzikleri müzisyen Başar Ünder’e ait.

Güneşli İspanya

‘Güneşli İspanya’
  • Yönetmeni bilinmeyen Güneşli İspanya‘da (1912) filmi İspanya’da siyah beyaz olarak çekilen kısa bir belgesel. Film, şablon yöntemiyle (stencil coloring) sonradan renklendirilmiş.
  • Filmde, bir adam ve kadın akustik gitar eşliğinde dans eder; yerel kıyafetli kadınlar bahçede yelpazelenir; şık giyimli bir grup göl kenarında vakit geçirir; kadınlar çocuklarına takım elbiselerini giydirirler.
  • Filmin müzikleri müzisyen Başar Ünder’e ait.

Alice’in Denizdeki Günü

‘Alice’in Denizdeki Günü’
  • Rüya sekanslarının animasyon olarak sunulduğu ve canlı çekim ile animasyonun bir arada yer aldığı 56 filmlik Alice serisinin ilk filmi olan Alice’in Denizdeki Günü‘nün (1924) yönetmenliğini Walt Disney yaptı.

Sahilde Bir Gün

‘Sahilde Bir Gün’
  • Heere Heeresma’nın çok satan 1962 tarihli aynı adlı romanından bir uyarlama olan Theo van Gogh imzalı Sahilde Bir Gün (1984) filmi, alkolik bir babanın yağmurlu bir günde kızını ısrarla Scheveningen’deki plaja götürmesini konu alıyor.
  • Heeresma’nın aynı adlı romanı 1970 yılında Roman Polanski tarafından senaryolaştırılarak Britanya’da filme uyarlanmıştı.
  • Yönetmen Van Gogh, bu ikinci filmini, yine seçkide yer alan kısa filmdeki Scheveningen sahilinde, arkadaşlarını oyuncu olarak kullanarak çeker.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 salgınında vakalar ve can kayıpları artmaya devam ediyor
Sonraki Haber
Hulusi Çelik, kendisinden boşanan Şahime Erdoğan'ı öldürdü