Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkan platformdan geri adım: Mayınlı alana girdik

İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkan platformdan geri adım: Mayınlı alana girdik

HABER MERKEZİ – İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilinmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rapor sunan Türkiye Düşünce Platformu, kadınların tepkisi üzerine geri adım attı. Platform, “Mayınlı alana girdiğimizi fark ettik” ifadelerini kullandı.

Türkiye Düşünce Platformu, hükümet tarafından tartışmaya açılan İstanbul Sözleşmesi’nden neden geri çekilinmesi gerektiğini anlatmak için Mayıs 2020’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, 10 sayfalık rapor sundu.

Onursal başkanlığını Hayrettin Karaman’ın yaptığı, yöneticileri arasında Abdurrahman Dilipak’ın da bulunduğu platform, kadınların tepkileri üzerine bu konuyla tartışmalardan geri çekildiklerini açıkladı.

Platform yönetimi, “Mayınlı alana girdiğimizi fark ettik” ifadelerini kullandı ve açıklamasında şunları belirtti:

En son hazırladığımız İstanbul Sözleşmesinin sakıncalı yönlerine dikkat çeken ve yerine kendi değerlerimize uygun bir tasarı öneren raporumuz ile mayınlı alana girdiğimizi fark ettik. İstanbul sözleşmesinin karşısında olanlar ile sözleşmeyi savunanları bir araya getirip konunun çözümü için mücadele ettik. Onlarca görüşme yaptık, bazen gururumuz incindi, olmayacak kişilerden olmayacak sözler işittik. Fakat gelinen süreçte bu konun taraflarının ortak bir zeminde çalışma yapma imkanlarının kalmadığını müşahede ettik. Rabbim alimdir, hakimdir, sadırlardakini bilendir.

Nihayetinde bu sözleşmeyi hem savunanlarının ve hem de karşısında olanların bundan sonra bir araya gelmeleri mümkün değildir. Türkiye Düşünce Platformu olarak üzerimize risk alarak çözüm için çalıştık fakat hiç bir taraf bu çalışmalara özveri ile yaklaşmadı ve bir dua dahi alamadık. Bu sözleşmenin tarafında ve karşısında olan her iki kesimin çözüm üretemediklerinden gelecekte bunun sorumluluğunu omuzlarında taşıyacaktır. Biz platform olarak artık bu konudan çekiliyoruz, herhangi bir şekilde bu işin bir parçası olmayacağız çünkü çok yorulduk, yıprandık, yapacağımız diğer hayırlı işlere enerjimiz kalmıyor.

Abdurrahman Dilipak’a gönderme

Açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlar için ‘fahişe’ ifadesini kullanan Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’a da isim vermeden atıfta bulunuldu.

Bundan sonra yapacağımız hayırlı birçok hizmetimiz var, onlara odaklanacağız Allah aklını, vicdanını kullanmayan ülkemiz Müslümanlarının sonunu hayır eylesin. Platformumuz istişaresinde, yönetiminde bulunan değerli zevatın bu konudaki bireysel çalışmaları Platformu bağlamaz, kendilerinin şahsi fikirleridir buna saygı duyarız. Ayrıca üyelerimizin de bu konuda menfi ve müspet yorumları olabilir bu yorumlar da platformu bağlamaz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İstanbul Sözleşmesi hakkında

İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme.

İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak anılıyor.

11 Mayıs 2011’de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin belgeyi onaylamasının ardından, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti.

TBMM, İstanbul Sözleşmesi’ni 14 Mart 2012’de kabul etmiş, böylece sözleşmeyi onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.

Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi, ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almakta.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AUFF 2020'nin Ulusal Belgesel Film Yarışması finalistleri belli oldu
Sonraki Haber
Yakup Zengin evli olduğu Fati'yi evinin bahçesinde öldürdü