Ana SayfaDünyaİtalya’da kadınların ‘kürtaj hapı’ zaferi: Hastaneye yatmadan kullanılabilecek

İtalya’da kadınların ‘kürtaj hapı’ zaferi: Hastaneye yatmadan kullanılabilecek

HABER MERKEZİ – İtalya’da kadın örgütlerinin değişmesi için mücadele yürüttüğü kürtaj yasasında değişiklik kabul edildi. Buna göre “kürtaj hapı” hastaneye yatırılma gereği olmadan ve gebeliğin 9. haftasına kadar yasal olarak kullanılabilecek.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, kadın örgütlerinin uzun süredir talep ettiği, kürtaj yasasındaki değişikliğin yapıldığını açıkladı.

Kadınlar, pandemi nedeniyle hastanelerin yatak sıkıntısı yaşamasının ve olası risklerin artması nedeniyle “kürtaj hapı” olarak bilinen “RU486” ilacının kullanım şartlarının gevşetilmesini talep ediyordu.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre yapılan değişiklikle bu hap, hastaneye yatırılma gereği olmadan ve gebeliğin 9. haftasına kadar yasal olarak kullanılabilecek.

Bakan Speranza, İtalya’da 1978’de kürtajı suç olmaktan çıkaran 194 sayılı “kürtaj yasasına” atıfta bulunarak yeni yasal düzenlemenin, “bir medeniyet yasası olan 194 sayılı kanunla tam uyum içinde, ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olduğunu söyledi.

Kadın örgütlerinin yanı sıra İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de geçen ay yaptığı bir açıklamada, “Covid-19 İtalya’da yasal kürtajın önündeki engelleri artırıyor” eleştirisinde bulunmuştu.

Değişiklik sonrası, kadın hakları örgütü olan “Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz” (Non Una di Meno), haberi “Kazandık” mesajıyla kutladı.

Kadınların tercih hakkını savunan, güvenli kürtaj ve üreme sağlığı kampanyaları yürüten Pro-choice (tercih yanlısı) Ağı da karara ilişkin, “Bu büyük bir zafer, şimdi sıra uygulamada” ifadelerini kullandı.

Pro-choice Ağı’nın da aralarında yer aldığı örgütler, bu yasal değişiklik için imza kampanyaları, gösteriler düzenliyordu.

Jinekologların yüzde 70’i kürtajı reddediyor

Kürtaj hakkını savunan derneklerden Laiga’nın Başkanı Jinekolog Silvana Agatone de salgının ilk aylarında özellikle ülkenin kuzeyindeki hastanelerin kürtaj bölümlerinin büyük kısmının virüs hastalarına ayrılmak için kapatıldığını söyledi.

Agatone, “Zaten az sayıdaki vicdani retçi olmayan anestezi uzmanı da yoğun bakımlarda görevlendirildi. Ne yapacaklarını bilemeyen çaresiz kadınlardan her gün telefon alıyoruz” dedi.

İtalya’da 1978’de kabul edilen yasa ile kadınlara 90 güne kadar gebelikleri gönüllü olarak sonlandırma hakkı tanınıyor. Ancak yasalar doktorlara dini inanç gibi gerekçelerle “vicdani ret” hakkı da veriyor.

Geçen Haziran’da yayımlanan verilere göre ülke çapındaki jinekologların yüzde 70’i vicdani ret hakkından faydalanarak kürtaj yapmayı reddediyor. Ülkenin güney bölgelerinde ise vicdani retçi jinekolog oranı yüzde 80-90 seviyelerine ulaşıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Marmara cezaevleri hak ihlalleri: Sağlık hakkına erişim engelleniyor
Sonraki Haber
İzmir'de konser ve açık alan etkinliklerine yasak