Ana SayfaÇalışma YaşamıKooperatif emekçisi kadınlar: Kararlarımızı kendimiz alıyoruz

Kooperatif emekçisi kadınlar: Kararlarımızı kendimiz alıyoruz

HABER MERKEZİ – Ovacık Kooperatifi’nde birlikte üretim yapan kadınlar, kolektif emeğin önemine dikkat çekerek, “Kendi kararlarımızı kendimiz alıyoruz. Bize hükmetmeye çalışan bir patron olmadığı için rahatız” diyor.

Yaşamın her alanında kendi rengini ortaya koyan kadınlar, çalışma yaşamında da kolektif emeği büyütüyor.

Dersim’in Ovacık ilçesinde, belediye bünyesinde açılan Ovacık Kooperatifi’nde de kadınlar en büyük payın sahibi.

Kooperatifte peynir, yoğurt, pekmez ve reçel gibi çok sayıda gıda üretiliyor, paketleme ve etiketleme yapılıyor.

JinNews’e konuşan kooperatifte üç yıldır paketleme bölümünde çalışan Songül Gök, çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaşıyor:

Kadınlar fasulye, barbunya ve benzeri gıdalar üretiyor, kooperatif de bu ürünleri alarak satışını yapıyor. Biz de ürünlerin paketlemesini yapıyoruz. Mandıra, kargo, paketleme bölümleri var. Yine burada ürünleri etiketliyoruz. Burada çalışmak güzel. Emeğimizin karşılığını da alıyoruz.

Kendilerini psikolojik olarak da güçlü hissettiklerini belirten Gök, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Kadınlarla çalışmak çok güzel. Kendi kararlarımızı kendimiz alıyoruz. Bize hükmetmeye çalışan bir patron olmadığı için rahatız. Burayı iş yerimizden çok evimiz gibi görüyoruz. Kadınlar yaşamın her alanında olmalıdır. İş alanı, siyaset ve toplumsal alan olmak üzere her alanda var olmalıdır.

Dört yıldır kooperatifin mandıra bölümünde çalışan Ayfer Yılmaz, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal ürünler elde ettiklerini söylüyor.

“Mühendis arkadaşlar var, onlar da kontrol ediyor ürünleri. Biz de paketleme ve etiketlemesini yapıyoruz” diyen Yılmaz, “Her şeyden önce çalışmak özgüven veriyor. Ekonomik anlamda da kendi kazancımı sağlamak çok güzel” ifadelerini kullanıyor.

Çalışma ortamlarının çok rahat olduğunu da dile getiren Yılmaz, “Başımızda sürekli bekleyen bir patronumuz yok. Herkes kooperatifin bilincinde olduğu için daha güzel ve daha özverili çalışıyoruz. Sosyal güvencemiz var ve asgari ücretin üzerinde ücret alıyoruz” diyor.

Yılmaz, “Kadın çalışan olarak herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Kadınla çalışmak çok güzel bir duygu. Kadınla çalışmak her zaman daha rahat hissettiriyor. Bir sorun yaşadığın zaman daha rahat paylaşabiliyorsun” diyerek kolektif emeğin önemini vurguluyor.




Önceki Haber
Diyarbakır'da son iki haftada 84 sağlık çalışanı enfekte oldu
Sonraki Haber
Güven’den Kürt sorununu çözeceklerini söyleyen CHP’ye: Rojbaş