Ana SayfaManşetKürtçe tercüman olmadığı için şikayetini anlatamayan kadın ölümden döndü

Kürtçe tercüman olmadığı için şikayetini anlatamayan kadın ölümden döndü

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da bir kadın, evli olduğu Zülküf P. tarafından öldürülmek istendi. Kadın ağır yaralanırken, saldırgan evden kaçarken rastladığı kadının eniştesini öldürdü. Uzun süredir şiddet gören kadının şikayetçi olmak için gittiği karakolda Türkçe bilmediği için derdini anlatamadığı ve korunma önlemi alınmadığı ileri sürüldü.

Diyarbakır’da Zülküf P. isimli erkek, evli olduğu 39 yaşındaki kadını 2 Ağustos günü kesici aletle öldürme girişiminde bulunarak kaçmıştı.

Fail, kaçtığı sırada karşılaştığı kadının eniştesi Hüseyin Balta’ya da saldırmıştı.

Belden aşağısı felç kalacağı belirtilerek dün hastaneden taburcu edilen Hüseyin Balta, götürüldüğü evinde yaşamını yitirdi.

Ağır yaralanan kadın ise 3 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra dün normal servise alındı.

Zülküf P. tarafından sistematik şiddete maruz bırakılan kadının, defalarca Dicle Kent Karakolu’na giderek şikayette bulunduğu ortaya çıktı.

JinNews’te yer alan habere göre her defasında Zülküf P.’nin ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Kadının kardeşi Hasan Tangan, fail Zülküf P.’nin birçok suç kaydı olduğunu fakat buna rağmen tutuklanmadığını söyledi.

‘Korktuğu için anlatamamış’

Tangan, ablasının gördüğü şiddet nedeniyle defalarca karakola gittiğini ancak Türkçe bilmediği için şikayetini tam olarak anlatamadığını söyledi.

Ablasının, saldırganın ailesinden de şiddet gördüğünü söyleyen Tangan, şunları anlattı:

Benim kardeşimin başına gelenler kimsenin başına gelmemiştir. Her gün hem eşi tarafından, hem de eşinin ailesi tarafından şiddet görüyormuş. Zülküf’ün ailesi kardeşimin susması için sürekli silahla tehdit ediyordu. Zülküf’ün ağabeyi kardeşimin evine gelerek ‘Eğer bir yere gider bir şey söylersen seni ve üç çocuğunu öldürürüm’ diye tehdit etmiş. Kardeşim korktuğu bize bir şey anlatmadı. Yalnızca karakola gidip şikayetçi olmuş. Ancak Türkçe bilmediği için kendini yeterince ifade edememiş. Yaşadıklarını anlatamamış. Bir kez 17 yaşındaki yeğenim onunla karakola gidip yardımcı olmuş. Kardeşim karakolda yaşadıklarını anlatmış yeğenim de Türkçe anlatmış. Şikayet dilekçesinde yeğenimin adı çevirmen olarak kayıt edilmiş.

‘Eğer tutuklansaydı bunlar olmazdı’

Emniyetin ihmalkarlığı yüzünden kardeşinin yaralandığını, eniştesinin yaşamını yitirdiğini dile getiren Tangan, tepkisini şu şekilde dile getirildi:

Kardeşim defalarca karakola gidip şikayetçi olmuş ancak tutuklanmadı. İfadesini alıp serbest bırakıyorlar. Serbest bırakıldıktan sonra kardeşime ve çocuklarına saldırarak şiddet uygulamaya devam ediyor. Çocuklar da birçok defa şiddetle karşı karşıya kalmışlar. Polis Zülküf’ü yakalamak bahanesiyle eve baskın düzenliyor ancak evde olduğu halde gözaltına almıyorlardı. Biz bir kez kendimiz onu tutup karakola götürdük ancak yine serbest bırakıldı.

‘Kardeşimin hayatı tehlike altında’

Ablası ve çocuklarının can güvenliğinin olmadığını vurgulayan Tangan, şöyle devam etti:

Zülküf’ün birçok suçtan kaydı var. Hırsızlık, silah kaçakçılığı, sahte kimlikten suç kaydı var. Ancak şuan sadece kadına şiddet uygulandığı için aranıyor. Nedense bu kayıtlara rağmen tutuklanmıyor. Kardeşime yönelik şiddette Zülküf’ün ailesi de işin içinde. Zülküf’ün ailesinden şuana kadar kimse gözaltına alınmadı. Polise derdinizi anlatın diyorlar. Ama polis bir şey yapmıyor. Biz nasıl yapalım? Adalete yönelik inancımız kalmadı. Herkes suç işliyor fakat tutuklanmıyor. Zülküf bu gün tutuklanırsa yarın, af kapsamında ya da yasa düzenlemesi kapsamında serbest kalır.

Fatma Altınmakas da tercüman olmayınca ölüme itilmişti

Muş’ta Temmuz ayında Fatma Altınmakas adlı kadın, evli olduğu erkeğin kardeşi Sinan Altınmakas tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılıp, sonrasında evli olduğu Kazım Altınmakas tarafından öldürülmüştü.

Altınmakas’ın, jandarma karakoluna şikayette bulunduğu ancak Türkçe bilmediği ve ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için şikayetinin alınamadığı iddia edilmişti.

Muş Valiliği ise bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia etmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kocaeli'nde köpeğe tecavüz eden erkek serbest bırakıldı
Sonraki Haber
TL değer kaybediyor, Moody’s ve S&P'den uyarılar