Ana SayfaGüncelKürtçeye havada da yer yok

Kürtçeye havada da yer yok

HABER MERKEZİ – Ulaştırma Bakanlığı, hava taşımacılığında Kürtçe anons da yapılması yönündeki HDP önergesine, sivil havacılıkta belirlenen ortak diller arasında Kürtçenin yer almadığı şeklinde yanıt verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay’ın ulaştırmada Kürtçe anons talebini içeren soru önergesine yanıt verdi.

Yanıtta, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) tarafından sivil havacılıkta kullanılacak resmi dillerin İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Arapça ve Çince olduğunu belirtti.

Bakanlığın verdiği yanıtta şu ifadelere yer verildi:

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dilinin Türkçe olması, ülkelerin ana dillerinde anons yapma önceliğinin bulunması ve uluslararası havacılık dilinin İngilizce olması nedenleriyle anons ve yönlendirmeler bu kapsamda yapılmaktadır.

Diğer taraftan, uçuş bilgi, anons ve danışma hizmetleri uluslararası metinlere göre Türkçe ve İngilizce olarak yapılmakta olup, havalimanlarında tüm dillerden seyahat eden yolcular bulunabilmektedir.

Öte yandan, demiryolu istasyonlarında yönlendirme levhaları ve sesli anonslar ana dilimizde Türkçe olarak yapılmaktadır. Ancak yolcu yoğunluğu fazla olan merkezi istasyonlarda yönlendirme levhaları ve sesli anonslar, uluslararası ortak dil olarak kabul edilen İngilizce dilinde de yapılmaktadır.

Ayrıca, karayolu taşıma mevzuatında terminal işletmecileri tarafından otogarlarda yapılacak olan anonslara ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.




Önceki Haber
HAKİM: Yılın ilk 6 ayında en az 726 hayvan avcılık yüzünden katledildi
Sonraki Haber
Trump: TikTok'u yasaklayacağız