Ana SayfaDünyaLübnan’da patlamanın ardından üç bakan ve altı milletvekili istifa etti

Lübnan’da patlamanın ardından üç bakan ve altı milletvekili istifa etti

HABER MERKEZİ – Lübnan’da çok sayıda insanın hayatını kaybettiği patlamanın ardından Enformasyon Bakanı Abdussamed, Çevre Bakanı Kattar ve Adalet Bakanı Najmile ile altı milletvekili görevlerinden istifa etti.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine ve binlercesinin yaralanmasına neden olan patlamanın ardından Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, Çevre Bakanı Damianos Kattar ve Adalet Bakanı Marie Claude Najm görevlerinden istifa etti.

Bununla birlikte patlamanın ardından altı milletvekili de görevlerinden ayrıldıklarını duyurdu.

Öte yandan Pazar günü online bir zirve gerçekleştirildi ve Beyrut Limanı’ndaki patlamanın zararının giderilmesi için yardım sözü verildi.

Fransa’nın çağrısıyla yapılan zirvenin ardından yayımlanan açıklamada, Lübnan ekonomisinin toparlanması için destek vermeye hazır olunduğu belirtildi ancak “zamanında önlem alınması gerektiği” vurgulandı.

Açıklamada, “Bu yardım, Lübnan halkı için doğru zamanda, yeterli ve ihtiyaçlara uygun biçimde olmalıdır” denildi ve bu yardımın “azami verimlilik ve şeffaflıkla” Lübnan halkına doğrudan aktarılması gerektiği ifade edildi.

Zirveye Fransa’nın yanı sıra diğer Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD, Çin, Rusya, Mısır, Ürdün ve Britanya da katıldı. Ayrıca Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve Kızılhaç da zirvede yer aldı.

Beyrut’ta patlamadan dört gün sonra sokaklara çıkan halk, ‘Öfke Günü’ protestoları gerçekleştirmişti. (Fotoğraf: AFP)

4 Ağustos’ta Beyrut’un liman bölgesindeki depolanan amonyum nitratın patlaması sonucu en az 158 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık altı bin kişi de yaralandı. Yaklaşık 300 bin kişi de evsiz kaldı.

2 bin 750 ton amonyum nitrat 2014’ten bu yana herhangi bir güvenlik önlemi bulunmaksızın limandaki depoda tutuluyordu.

Hükümet patlamanın sorumlularının bulunacağı sözü verse de halkın çoğunluğunun iktidara güveni yok.

Halk, yaşananlarda hükümetin ‘ihmali olduğunu’ söylüyor ve siyasileri ‘yolsuzluk yapmakla’ suçluyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun ise patlamayla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrılarını reddetmiş ve patlamaya ‘dış müdahale’ olup olmadığını yerel yetkililerin inceleyeceğini söylemişti.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews, Reuters

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Belarus'ta şaibeli seçime halk isyan etti
Sonraki Haber
CHP MYK üyeleri belli oldu