Ana SayfaDünyaMali’de darbe lideri cumhurbaşkanı ilan edildi

Mali’de darbe lideri cumhurbaşkanı ilan edildi

HABER MERKEZİ – Mali’de 18 Ağustos’taki askeri darbenin ardından, darbe lideri Assimi Goita cumhurbaşkanı ilan edildi. Darbe günü gözaltına alınan devrik Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ise serbest bırakıldı.

Mali’de 18 Ağustos’taki darbenin ardından askeri cunta Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi (CNSP) lideri Assimi Goita cumhurbaşkanı ilan edildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan CNSP’nin hazırladığı “temel hak ve görevlerin” açıklandığı 41 maddelik belgenin 32’nci maddesinde, CNSP’nin liderinin cumhurbaşkanı olarak görev yapacağı belirtildi.

Belgedeki maddelerin, 1992 tarihli anayasanın hükümlerine “ek” olarak uygulanacağı ve geçiş sürecine ilişkin tüzüğün kabul edilmesiyle geçerliliğini yitirebileceği kaydedildi.

Darbenin yapıldığı gece, devlet televizyonundan sivil ve siyasi geçiş sözü veren askeri cunta, bunun için Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile çeşitli görüşmeler yapmıştı.

ECOWAS heyeti, 22-24 Ağustos’ta bölgeye yaptığı ziyarette geçiş sürecinin en fazla bir  yıl olması gerektiğini bildirmişti.

Öte yandan, darbe günü gözaltına alınan devrik Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ise, istifa kararının ardından yapılan görüşmeler sonucu serbest bırakıldı.

Ne olmuştu?

Mali’nin başkenti Bamako’ya 15 kilometre mesafede bulunan ve 2012’de dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure’nin devrilmesinde de önemli rol oynayan Kati garnizonunda 18 Ağustos’ta bir grup asker, araçlarla başkente girmişti.

Bazı bakanlarla yüksek rütbeli bazı askerler alıkonulurken, hükümet binaları ve resmi kurumlar boşaltılmıştı.

Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, öğleden sonra konutundan askerler tarafından alınarak Kati kışlasına götürülmüş, gece yarısı da devlet televizyonundan istifa ettiğini duyurmuştu.

Keita’nın istifasından birkaç saat sonra darbeyi gerçekleştirenler aynı kanala çıkarak seçimlerin kısa sürede yapılacağını, siyasi ve sivil bir geçiş döneminin yaşanacağını duyurmuştu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler (BM) darbeyi kınamıştı.

Ayrıca ECOWAS, darbenin olduğu 18 Ağustos akşamı, 14 üye ülkenin hava ve kara sınırlarının Mali’ye kapatıldığını, ticari ve ekonomik faaliyetlerin de durdurulduğunu açıklamıştı.


AFP: Mali’de bir grup asker Cumhurbaşkanı ile Başbakanı gözaltına aldı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karabük'te kestiği ağacın altında kalan işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisi: Virüs de 'sınıfsal', en çok yoksulları etkiliyor