Ana SayfaEkolojiMunzur Gözeleri için eylem çağrısı

Munzur Gözeleri için eylem çağrısı

HABER MERKEZİ – Dersim Dernekleri Federasyonu, Munzur Gözeleri’nde ‘iyileştirme’ adı altında yapılan projeye karşı birçok ilde eylem çağrısı yaptı. Demokratik Alevi Dernekleri ise projenin Alevi hakikatini, tarihini, inancını, kültürünü, toplumsal hafızasını yok etmeye yönelik bir hamle olduğunu vurguladı.

Dersim’in Ovacık ilçesinde Alevilerin kutsal mekânlarından birisi olan Munzur Gözeleri’nde tepkilere rağmen Peyzaj Projesi’nin yapımına başlandı.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Munzur Koruma Kurulu, bir çağrı metni yayımlayarak projeye karşı eylem çağrısında bulundu.

12 Ağustos Çarşamba günü İstanbul, Adana, Ankara, Mersin, İzmir, Bursa ve Kocaeli’de eş zamanlı yapılacak eyleme çağrıda bulunan DEDEF; “Munzur Gözeleri’nin tahrip ve talan edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

İnanç ve kültür merkezimiz olan Munzur Gözeleri’nde hayata geçirilmeye çalışılan Peyzaj Projesi inancımıza, kültürümüze ve hafızamıza müdahaledir.

Munzur’un ülkemizde ve dünyada önemli bir yeri vardır. Sosyal, kültürel, inançsal ve etnik özellikleri ile özel bir bölgedir.

Dersim rızalık toprağıdır, Dersim halkının Munzur peyzaj projesine rızalığı yoktur.

“Toplumsal hafızayı yok etmeye yönelik bir hamle”

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkezi de projeye karşı çağrıda bulundu.

Açıklamada, Alevi toplumu için kutsal kabul edilen Munzur Gözeleri’nin saldırı altında olduğunun belirtildi ve eklendi:

Başta Munzur Gözeleri olmak üzere, birçok Alevi coğrafyasında, farklı süreklere ait kutsal mekanlar çeşitli amaç ve söylemlerle rant alanına çevrilmekte, birçoğu uluslararası şirketlerin denetiminde işletmeye açılmaktadır.

Bu yaşananlar Alevi hakikatini, tarihini, inancını, kültürünü, toplumsal hafızasını yok etmeye yönelik bir hamledir. Kayıtsız kalmak, gayret etmemek, cümle kurmamak, el ele vererek bir araya gelmemek, Cem olmamak, yaşanan bu yok oluşa ortak olmaktır. Bugün değilse ne zaman hak kelamını söyleyip, nehak anlayışın zulmüne karşı duracağız. Yarın çok geç olabilir.

Çağrımız, Türkiye’deki bütün Alevi-Bektaşi kurumlarına, diasporada örgütlü bulunan Alevi kurumlarına, emek, barış, demokrasi, insan hakları mücadelesi veren kurumlara, çocuklarına yaşanabilir bir ülke, onurlu bir gelecek bırakmak isteyenleredir; gelin bu kutsal  Muharrem ayının sonunda, Pir divanında, Ana kadın Kemaleti ile, kutsallarımızın darında, Cem olalım.

Alevilerin sesini duyurmak, Kerbela’da direnen inanç gerçekliğinin manevi huzurunda, masum pakların hakkı için, cemal cemale gelelim. İnancımızı yok etmeye çalışan nehak zihniyetlere karşı, hakikatimizle buluşalım. El ele vererek, birlik meydanında tek ses olma zamanıdır.

Fotoğraf: MA

Munzur Gözeleri’nde ‘iyileştirme’ adı altında yapılan proje Tunceli Valiliği’nin koordinesinde, Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından hazırlanan ve Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca Haziran 2019’da onaylandı.

Bölge sakinleri, belediyeler ve sivil toplum örgütleri, kendilerine danışılmadan hazırlanan 8 milyon TL’lik projeye karşı çıkıyor.

Proje, ahşap yoğunluklu planlansa da Munzur’un üzerine çelikten köprüler inşa edilecek.

Yine yapılması planlanan iki otoparktan biri hemen gözelerin yanı başında. Diğeri ise Gözeler Köyü yakınında inşa edilecek.

Camping stant üniteleri, kurban kesme ve piknik yerleri de köyün yakınlarında yapılacak.

Munzur Gözeleri’ni tahrip edecek projenin tamamlanması durumunda, gözelere girişlerin ücretli hale getirileceği belirtiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çorum'da yangın: Dördü çocuk beş kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
"İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" eyleminde gözaltına alınan kadınlar serbest