Ana SayfaEkolojiMunzur Gözeleri’ne dokunulmasına itiraz: İnanca saygısızlık yapılıyor

Munzur Gözeleri’ne dokunulmasına itiraz: İnanca saygısızlık yapılıyor

HABER MERKEZİ – Dersim’de kutsallık atfedilen Munzur Gözeleri’nde ‘iyileştirme’ adı altında yapılan projeye bölge halkı karşı çıkıyor. Girişlerin kısıtlandığı gözeleri ziyaret eden HDP Milletvekili Alican Önlü, “Bu halkın diline, kültürüne, inancına saygısızlık yapılıyor” dedi.

Dersim’in Ovacık ilçesinde Alevilerin kutsal mekânlarından birisi olan Munzur Gözeleri’nde yapılması planlanan projeye tepkiler artıyor.

Bölge sakinleri, belediyeler ve sivil toplum örgütleri, Tunceli Valiliği koordinesinde kendilerine danışılmadan hazırlanan 8 milyon TL’lik projeye karşı çıkıyor.

Buna rağmen projenin hayata geçirilmesi için ilk adım olarak gözelerdeki onlarca esnafın tezgahları zırhlı araçla bölgeye gelen askerler tarafından kaldırıldı.

Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan da söz konusu duruma karşı çıkan yöre sakinlerini hedef gösterdi.

Proje nedeniyle ziyaretgah alanına giriş çıkışlar kısıtlı olarak yapılırken, bölgede yoğun polis ablukası mevcut.

Gözelere gitmek isteyen yurttaşlar, polis kontrolünden geçiriliyor.

Munzur Gözelerinde incelemelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, bir halkın dili, inancı, kültürünün ortadan kaldırılmak istendiğini söyledi.

Söz konusu düzenlemenin ‘asimilasyon’ temelli olduğunu ifade eden Önlü, Dersim Katliamı’na işaret ederek, “Yatırım denilen bu şeyler, bu topraklara 38 öncesinde de yapıldı. Yollar, karakollar medeniyet denilerek bu halkın tarihsel köklerini koparmak için yapıldı” dedi.

‘Kabul edilemez bir saldırı’

Munzur Gözeleri ziyaret alanına silahlarla girilmesine tepki gösteren Önlü, şöyle devam etti:

Bir inanç merkezine tankıyla, topuyla, kepçesiyle giriyor. Bu halk için, bu topraklar için, bu zihniyet bir yıkım zihniyetidir. Halkın diline, inancına, kimliğine saygısızlık yapılıyor. AKP Genel Başkanı Gezi Direnişi’nde yalan yanlış bir şekilde ‘Camilere ayakkabıyla girildi’ demişti. Munzur Gözelerine silahlarıyla giriyorlar. Yollar kapatılmış ve gelirken insanlar ‘Cebinizde ne var?’ diye sorgulanıyor, ‘Kaç kişi girecek?’ diye beyan veriliyor. Bu halkın diline, kültürüne, inancına saygısızlık yapılıyor. Burası inanç merkeziyle beraber, bir kültür, yaşam merkezidir. Buranın hiçbir maneviyatına dokunulmadan düzenlenmesi gerekiyor. Başta Dersim’de bulunan inanç kurumları, sivil toplum örgütleri ve halkımızın bu tepkisi önemli ve haklıdır. Bu kabul edilemez bir saldırıdır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
216 gündür kayıp: Gülistan Doku'yu arama çalışmaları yeniden başladı
Sonraki Haber
Kocaeli'nde köpeğe tecavüz eden erkek serbest bırakıldı