Ana SayfaGüncelÖlüm orucundaki tutuklu avukatların tahliye talebine üst mahkemeden de ret

Ölüm orucundaki tutuklu avukatların tahliye talebine üst mahkemeden de ret

HABER MERKEZİ – Adli Tıp Kurumu’nun “hapishanede kalmaları uygun değildir” raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal için mahkemenin verdiği tahliye talebinin reddine yapılan itiraz da reddedildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda.

Timtik’in eylemi 217, Ünsal’ın ise 186’ıncı gününde.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “hapishanede kalmaları uygun değildir” raporuna rağmen İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi avukatların tahliye talebini reddetmişti.

Talebin reddedilmesine karşı avukatlar önceki gün İstanbul 38’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak itiraz etti.

İtirazı değerlendiren İstanbul 38’inci Ağır Ceza Mahkemesi tahliye talebinin reddedilmesi kararını yerinde buldu.

Ne oluyor?

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ölüm orucundaki tutuklu avukatların başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’nda muayene olmalarına karar vermişti.

ATK, Timtik ve Ünsal ile ilgili ilk raporunu açıklamış ve her ikisi için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Timtik ve Ünsal’ın avukatları, 30 Temmuz günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne raporla birlikte tahliye dilekçelerini sunmuştu.

Ancak mahkeme, aynı gün tahliye talebini reddederek iki avukatın da tutukluluğunun devamına hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca, “Hastane koşullarında tıbbi takip ve tedavilerinin ivedi olarak sağlanması hususunda gereğinin ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına” karar vermişti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB), verilen bu kararın ‘zorla müdahaleye zemin hazırlamaya’ yönelik olduğunu vurgulamıştı.

ATK raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlar Timtik ve Ünsal, kendi istekleri dışında hastaneye kaldırılmıştı.

Timtik, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Ünsal ise Halkalı Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde tutuluyor.

Dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu ÇHD ve HHB üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukatlardan Ebru Timtik’e “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.

Ölüm orucundaki her iki avukatın talebi de Yargıtay’ın kararı bozması ve ‘adil bir şekilde yargılanmak.’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İki ilde iş cinayeti: İki işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Urfa’da eylem ve etkinlikler bir ay boyunca yasaklandı