Ana SayfaToplumsal CinsiyetPınar Gültekin eylemine katılan öğrenciye soruşturmaya açıldı

Pınar Gültekin eylemine katılan öğrenciye soruşturmaya açıldı

HABER MERKEZİ – Muğla’da Cemal Metin Avcı tarafından öldürülen Pınar Gültekin için yapılan eyleme katılan Ege Üniversitesi öğrencisi Emine Akbaba hakkında soruşturma başlatıldı.

Muğla’da 16 Temmuz’da kaybolan Pınar Gültekin’in cansız bedeni, 21 Temmuz’da Menteşe ilçesinin kırsal Yerkesik mahallesindeki ormanlık alanda bulunmuştu.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, Pınar’ı öldürdüğünü itiraf etmiş ve tutuklanmıştı.

Cinayetin ardından ülkenin pek çok yerinde erkek şiddeti ve kadın cinayetlerine dair kadınlar sokaklara dökülmüştü.

Bu eylemlere katılanlardan biri de Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Emine Akbaba.

2015 yılından itibaren hakkında onlarca soruşturma açılan ve toplamda 5 yıl uzaklaştırma kararı verilen Akbaba’ya bir soruşturma da bu eyleme katıldığı için açıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Sevda Aydın’a konuşan Akbaba, “Uzaklaştırma kararlarını verenler arasında bir dönem Ege Üniversitesi Rektörü olan Cüneyt Hoşcoşkun’un imzası var. Hoşcoşkun, üniversitenin kasasını boşalttığı ve FETÖ üyesi olduğu suçlamasıyla aranır durumda ve hala kaçak. Hoşcoşkun’un hakkımda verdiği soruşturma kararları ise devam ediyor” dedi.

2018 yılından beri hakkında verilen uzaklaştırma kararları nedeniyle kampüse bile giremediğini aktaran Akbaba, “Pınar Gültekin soruşturması kapsamında aranarak, alındım kampüse” diye konuştu.

Hakkında alınan uzaklaştırma kararlarının 2021 eğitim yılının baharında biteceğini belirten Akbaba, Pınar Gültekin eylemine katıldığı için açılan soruşturmanın, uzaklaştırma kararının bitmesinin engelleme çabası olduğunu söyledi.

‘Soruları YÖK değil, polis hazırlamış’

Soruşturma kapsamında okula çağrılan Akbaba, heyet ile yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı:

Okul heyeti bana soracakları soruların YÖK tarafından hazırlandığını söyledi. Fakat sorular eylemin nasıl yapıldığına dairdi. Heyete bu tutanakların, polis tarafından hazırlanan olay yeri tutanakları olduğunu, eylemin YÖK’ün sorumlu olduğu üniversite ya da yurt olmadığını bu yüzden de ifade vermeyeceğimi söyledim. Buna karşılık heyet ‘Ceza alırsın, ifadeni ver’ dedi.

‘Bu öfke kadınların öfkesi’

Üniversitelerde tacize, tecavüze, cinsiyetçiliğe, homofobiye karşı kadınların mücadele ettiğini vurgulayan Akbaba, kadınlar için İstanbul Sözleşmesi’nin yaşamsal olduğunu ve yaşamlarının pazarlık konusu yaptırmayacağını ifade etti.

Pınar Gültekin Muğla’da bir üniversite öğrencisiydi. Günlerce Pınar’dan iyi bir haber almayı umduk ama sonunca ölüm haberini aldık. Bu öfke kadınların öfkesidir. Bu öfke Emine Bulut’un yaşamak istiyorum çığlığına karışmıştır. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi teklif etmeleriyle aynı döneme denk gelmiştir.

‘Ne Zülal’i ne de Pınar’ı kampüslerde unutturmayacağız’

Mücadelelerine devam edeceklerini kaydeden Akbaba, son olarak şunları söyledi:

Ege Üniversitesine kayyum olarak atanan Necdet Budak, öğrenci dostu gibi görünmeye çalışsa da biz onu öldürülen kadınlar için yaptığımız eylemleri engelleme çabasından, öğrencisi Zülal Tütüncü’nün arkasından söylediği çirkin ifadelerden tanıyoruz. Zülal bizim arkadaşımızdı. Ne Zülal’i ne de Pınar’ı kampüslerde unutturmayacağız. Bizler artık akademisyenlerin kadınları taciz etmesine, tahakküm kurmasına, toplumsal cinsiyet eşitliği olmayan müfredata karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beş erkeğin cinsel saldırısına uğradı: Dokunulmayan failler tehdit ediyor
Sonraki Haber
Yüksekdağ'dan ölüm orucundaki avukatlar için dayanışma çağrısı