Ana SayfaDünyaRojava yönetimi ile Şam’a muhalif parti arasında Moskova’da anlaşma

Rojava yönetimi ile Şam’a muhalif parti arasında Moskova’da anlaşma

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Meclisi ile Suriyeli muhalif parti Halkların İradesi Partisi Moskova’da beş maddelik bir anlaşma imzaladı. Suriye krizinden çıkışta siyasi çözümü esas alan anlaşma Özerk Yönetim’in rolüne ilişkin de önemli maddelere sahip. Anlaşma sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı’na geçen heyet, Lavrov’la da bir görüşme gerçekleştirdi.

Cuma gününden bu yana Rusya’nın başkenti Moskova’da temaslarda bulunan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) heyeti, Suriye’de Baas rejimine muhalif Halkların İradesi Partisi ile yaptığı görüşmeler sonucu kimi konularda anlaşma sağladı.

Görüşmeler sonrası heyette yer alan DSM Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed ile Halkların İradesi Partisi Başkanı Kadri Cemil ortak basın toplantısı düzenledi.

Moskova’da yapılan görüşmelerin ardından mutabık kalınan beş maddelik anlaşma ortak basın toplantısında duyuruldu.

Basın toplantısında üzerinde mutabık kalınan beş maddelik anlaşma kamuoyuna duyuruldu.

Siyasi çözüm ve katılım esas alındı

Suriye krizinde siyasi çözüme ulaşma konusunda iş birliğini de içeren anlaşmada, eşit vatandaşlık hakkı, Suriye’nin demokratik bütünlüğü ve etnik-dini çeşitliliğe bağlı beraberlik gibi konularda mutabık kalındı.

Çözümün siyasi yollarla olması gerektiği konusunda uzlaşan partiler, bu siyasi çözümün dayanağı olarak Cenevre Deklarasyonu’na atıf yaptı.

Bu bağlamda siyasi süreçlere muhalif tüm grupların katılımının sağlanması, toprak bütünlüğü dahilinde yabancı unsurların tamamının Suriye topraklarını acilen terk etmesi çağrısı yapıldı.

Eşit yurttaşlık temelinde ve uluslararası bağlayıcı unsurlar eşliğinde Suriye’deki Kürt sorunu çözüme kavuşturulması da maddeler arasında yer aldı.

Buna başta Süryaniler olmak üzere toprak bütünlüğü ve hükmüne dahil olan Suriye’deki tüm gruplar eklendi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin halkların bölgelerdeki otoriteleri anlamında bir ihtiyaç olduğu ve Suriye için artıları ve eksileriyle önemli bir deneyim olduğu tanındı.

Özerk Yönetim’in ulusal seviyede Suriyelilerin rızasını ve devletin bütünlüğünü tehdit etmeyecek şekilde geliştirilmesi gerektiği konusunda anlaşıldı.

Anlaşmada Suriye ordusu genel ulusal kurum olarak kabul gördü ve “Anlaşılan mekanizmalar doğrultusunda teröre karşı mücadeleye ve beraber var oluşa büyük desteği olmuş Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bu kurumun içinde yer alır” denildi.

Heyetler Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü

Anlaşmanın ardından her iki partinin yöneticileri de kimi görüşmeler yapmak üzere Rusya Dışişleri Bakanlığı’na geçti.

MSD heyeti ve Halkların İradesi Partisi yöneticilerinin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğü bildirildi.

Görüşmede Suriye krizinin çözümü, Cenevre’de süren Anayasa Komite görüşmeleri ve insani yardımlar ele alındı.

İlham Ehmed’in başkanlığındaki DSM heyetinde, yardımcısı Hikmet Hebib, Süryani Birlik Partisi Başkanı Senherib Barsum ve DSM Mısır temsilcisi Sihanok Dibo bulunuyordu.

Moskova’ya yakın bir parti

Halkların İradesi Partisi, Suriye iç savaşı sırasında Komünist Parti’nin parçalanmasıyla kurulan bir parti.

Moskova’ya yakınlığı ile bilinen bu parti, Rusya tarafından muhalif kanatta kabul görüyor. Aynı zamanda ilerleyen dönemlerde Cenevre sürecinde aktif olması bekleniyor.




Önceki Haber
Yerine kayyum atanan HDP’li belediye eşbaşkanı gözaltına alındı
Sonraki Haber
Aytaç Ünsal’ın babası: Feryadımı duyun, 32 yaşındaki oğlumu yaşatalım